menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 6, 2005
8 februari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Geheim plan om Britse troepen permanent in Irak te stationeren
 
Britse ministers en hoge officieren zijn met hun Amerikaanse collega's aan het onderhandelen over de Britse bijdrage aan een poging om op de lange termijn de vrede en stabiliteit in Irak te handhaven. Militaire bronnen geven aan dat dit zou kunnen betekenen dat de Britten jarenlang een militaire basis in zuid-Irak blijven houden bij Basra in het gebied dat ze nu ook controleren. De Amerikanen, die hun lange termijn plannen voor militaire bases in Irak formeel nog bekend moeten maken, zullen naar verwacht wordt minstens één veel grotere militaire basis in de buurt van Bagdad willen handhaven. Critici zegen dat de onderhandelingen deel uitmaken van een lange termijn plan om de controle van de VS over Irak en zijn olievoorraden te behouden en een belangrijke permanente aanwezigheid in het Midden-Oosten te vestigen.
 
Het Britse ministerie van Defensie heeft bevestigd dat de regering nog steeds hoopt het aantal troepen in Irak dit jaar aanzienlijk te verminderen. Het aantal van 4000 die in mei zouden worden teruggetrokken wordt nu echter als te optimistisch gezien. De opstandige beweging blijft het dagelijks leven in de Britse zone namelijk verstoren. Een militaire bron bevestigde dat het ministerie in het kader van de onderhandelingen de optie van terugtrekken naar een "niet-stedelijke lokatie", nader aangeduid als een basis of een "opleidingsfaciliteit" waar plaats is voor honderden militairen, onderzoekt.
 
The Scotsman (GB), 5 februari 2006
 

 
Bush wil weer 120 miljard dollar voor oorlogen
 
President Bush gaat het Congres opnieuw 120 miljard dollar vragen voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. De totale kosten komen daarmee op 440 miljard dollar. Met dat geld kun je volgens de huidige aandelenkoersen General Motors 33 keer of Google vier keer opkopen. Het grootste deel van het geld gaat naar Irak waar de uitgaven rond de 4,5 miljard dollar per maand belopen. De campagne van de VS in Afghanistan kost ongeveer 800 miljoen dollar per maand. Deze cijfers wijken enorm af van de schattingen die de regering voor de oorlog had gemaakt. Larry Lindsay, de economische adviseur van het Witte Huis, kreeg ontslag omdat hij in september 2002 had gesuggereerd dat de oorlog met Irak 200 miljard dollar zou gaan kosten. Minister van Defensie Donald Rumsfeld schatte de kosten op rond de 50 miljard dollar maar vertelde het Congres dat niemand dat zeker kon weten. Rumsfelds toenmalige plaatsvervanger Paul Wolfowitz beweerde dat de naoorlogse olieverkopen van Irak de oorlog zouden financieren. Dat is niet gebeurd.
 
Volgens Nobelprijswinnaar Joseph Steglitz zou de oorlog met Irak uiteindelijk wel 2 biljoen dollar kunnen gaan kosten als je alle factoren meerekent. Dan gaat het ook over moeilijk te meten posten als productieverlies in de VS zelf vanwege militairen die in het buitenland zitten of sneuvelen, de kosten op lange termijn voor invaliditeitspensioenen voor gewonde soldaten en economische verstoringen door de oorlog.
 
Knight Ridder Newspapers (VS), 2 februari 2006
 

 
Britten en Amerikanen verdeeld over bestrijding Afghaanse opiumteelt
 
Pogingen om de Afghaanse opiumoogst te vernietigen zijn volgens een internationale denktank rampzalig mislukt en Britse soldaten die deelnemen aan zulke operaties kunnen mogelijk juridisch worden aangepakt. De Britse regering is van plan 20 miljoen pond uit te trekken voor de vernietiging van de Afghaanse papaveroogst. Maar nu zijn er meningsverschillen tussen Britten en Amerikanen ontstaan. De Amerikanen willen de oogst vanuit de lucht met gif besproeien. Hulporganisaties en mensenrechtengroepen hebben uitgelegd dat de papavervelden vaak grenzen aan velden waar groente en koren verbouwd worden. Britse functionarissen zijn tegen sproeien.
 
Maar nu blijkt uit een rapport van de denktank Senlis Council dat de Amerikaanse regering al adverteert met vacatures voor sproeiwerk in Afghanistan. Recente vacatures van het Amerikaanse Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs bieden de posities aan van "Aviation Eradication Ops and Safety Officer" en "Aviation Maintenance Adviser" voor operaties in Afghanistan. Volgens een document van de regering "bestaat het eindspel van het CN [Counter Narcotics] vliegprogramma uit de beperking van de aanvoer … door vernietiging van de drugsoogst vanuit de lucht en met luchtmobiele operaties." Senlis Council is bezig een fonds op te richten waarmee advokaten kunnen optreden voor boeren wiens papavervelden zijn vernield.
 
Volgens Britse defensiekringen gaat de Britse militairen zich niet rechtstreeks bezighouden met de opiumvernietiging maar zullen ze Afghaanse regeringstroepen opleiden en begeleiden.
 
The Independent (GB), 31 januari 2006
 

Onvertaalde berichten:

Directe gesprekken tussen Amerikanen en Iraakse opstandelingen
Amerikaanse functionarissen zijn in Irak betrokken bij rechtstreekse gesprekken met hooggeplaatste Iraakse Sunnitische opstandelingen. De Amerikanen hebben contact met "gezaghebbende leiders" van de Iraakse opstand, aldus Amerikanen en Irakezen met kennis van de gesprekken (die anoniem wilden blijven vanwege de gevoeligheid van de zaak). De gesprekken vinden plaats op Amerikaanse militaire bases in de provincie Anbar, maar ook in Jordanië en Syrië.
Newsweek (VS), 6 febuari 2006
 
'Het nieuwe Afghanistan is een mythe'
Buiten de ijzeren hekken van de Iraanse ambassade in Kabul rollen honderden Afghaanse mannen hun dekens uit en knielen in de richting van Mekka. Ze bidden om een nieuw leven ergens anders en om eten voor hun verhongerende families - terwijl ze wachten op een kans om het land te verlaten.
The Observer (GB), 5 februari 2006
 
Deal tussen Blair en Bush vóór Irak-oorlog
Tony Blair vertelde president George Bush dat hij "standvastig" achter de Amerikaanse plannen stond om Irak binnen te vallen voordat hij om advies vroeg over de legaliteit van de invasie en ondanks het uitblijven van een tweede VN-resolutie. Dit staat in een nieuw verslag over de aanloop naar de oorlog. Een memo van een twee uur durende ontmoeting tussen de twee leiders op het Witte Huis op 31 januari 2003 - bijna twee maanden vóór de invasie - onthult dat Bush duidelijk maakte dat de VS van plan was om Irak binnen te vallen met of zonder tweede VN-resolutie, en zelfs als de VN-inspecteurs geen aanwijzingen vonden voor een verboden Iraaks wapenprogramma.
The Guardian (GB), 3 februari 2006
 
Problemen in Uruzgan tekenend voor problemen VS in Afghanistan
Toen de VS deze winter tonnen tarwezaad naar Uruzgan stuurde om aan boeren te geven als alternatief voor de opiumteelt werden deze verkocht door plaatselijke ambtenaren, die het geld in eigen zak staken. Toen de Amerikaanse ambassadeur op bezoek kwam op 5 januari werd er enkele honderden meters van hem verwijderd een zelfmoordaanslag gepleegd waarbij tien mensen de dood vonden. En iedere keer als Amerikaanse troepen erin slaagden om een stukje van de provincie in te nemen, deze afgelegen, ruige streek of zuid-Afghanistan, glipten de vijandelijke strijders eenvoudig weg om nieuwe schuilplaatsen te vinden tussen de eindeloze en onherbergzame heuvels en grotten. Uruzgan is "de laatste grens".
Washington Post (GB), 30 januari 2006
 
De andere 'Big Brother'
De demonstratie leek onschuldig genoeg. Op een late middag in Juli 2004 verscheen een bonte groep van tien vredesactivisten buiten het hoofdkwartier van Halliburton in Houston, het gigantische militaire bedrijf waar eens vice-president Dick Cheney aan het hoofd stond. De demonstranten droegen maskers van papier-maché en deelden boterhammen met pindakaas uit aan Halliburton-werknemers die het gebouw verlieten. "Het was satirisch politiek straattheater", zegt één van de organisatoren. Maar door analytici van het topgeheime "Counterintelligence Field Activity", een dienst van het Pentagon, werd het pindakaasprotest gezien als een potentiële bedreiging voor de nationale veiligheid.
Newsweek (VS), 30 januari 2006
 
CIA verbreedt liquidatie-activiteiten
Ondanks protesten van andere landen is de VS bezig met de uitbreiding van een topgeheime campagne om terreurverdachten te doden met raketten vanaf onbemande vliegtuigen, aldus Amerikaanse functionarissen. De mislukte moordaanslag op al Qaida-onderbevelhebber al-Zawahiri, in Pakistan op 13 januari, was de meest recente aanval in het kader van het "doelgerichte liquidatie"-programma, een topgeheim initiatief waarvan functionarissen zeggen dat het verbreed is toen het al Qaida-netwerk versplinterde en Afghanistan ontvluchtte.
Los Angeles Times (VS), 29 januari 2006
 
Mission impossible?
Tot nu toe hebben Britse strijdkrachten in Afghanistan geopereerd in Kabul en het noorden, waar ze over het algemeen verwelkomd werden door een plaatselijke bevolking die geleden heeft onder het Taliban-regime. Maar in het zuiden komen ze terecht in een vergeten oorlog. De afgelopen maand is er een voortdurend nieuw offensief geweest van de Taliban, waarbij steeds meer gebruik wordt gemaakt van zelfmoordaanslagen. Amerikaanse bases die door de Britten en anderen overgenomen moeten worden zijn op uitgebreide schaal onder vuur komen te liggen.
The Independent on Sunday (GB), 29 januari 2006
 
In Europese ogen veroorzaakt Bush alleen maar méér terroristen
Bush en zijn regering zijn vast overtuigd van de notie dat al Qaida een militair probleem is dat om een militaire oplossing vraagt. Ze zijn ook wel verplicht aan dit verhaal vast te houden, anders heeft kunnen ze de invasies van Afghanistan en Irak niet rechtvaardigen. De Europeanen denken er over het algemeen anders over. Terwijl Bush verklaart dat Amerika jihadi's in Irak bestrijdt om het niet in eigen land te moeten doen, vinden de meeste Europese contraterreur-functionarissen dat juist het tegenovergestelde waar is. Hoe intenser de strijd in Irak en Afghanistan wordt, hoe meer het aantal aspirant-terroristen in Europa toeneemt.
International Herald Tribune (VS), 29 januari 2006 - door William Pfaff
 
Hulporganisatie omgebouwd voor permanente 'Oorlog tegen terreur'?
In een reeks van ontwikkelingen - waarvan sommige meer publiciteit kregen dan andere - is de ontwikkelingshulporganisatie van de Amerikaanse regering, USAID, bezig om een transformatie te ondergaan dat zijn activiteiten nauwer zal doen aansluiten bij die van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Pentagon. Deze veranderingen kunnen een bedreiging zijn voor de oorspronkelijke focus van de organisatie op lange-termijn sociale en economische hulp-projecten, en haar sturen in de richting van een grotere betrokkenheid in de meer directe politieke en militaire belangen, zoals de 'Oorlog tegen terreur' van president George W. Bush.
Inter Press Service (VS), 27 januari 2006
 
Hoe de VS Iraakse vrouwen als 'hefboom' gebruikte
De kwestie van vrouwelijke gevangenen in Irak is meer onder de aandacht gekomen sinds de Amerikaanse journalist Jill Carroll op 7 januari ontvoerd werd. Haar ontvoerders dreigen haar te doden tenzij alle vrouwelijke gevangenen worden vrijgelaten. De Amerikaanse militairen hebben inmiddels vijf vrouwen vrijgelaten. Ze werden alle beschuldigd van "hulp aan terroristen en het planten van explosieven", maar bewijzen hiervoor bleken te ontbreken. De Iraakse mensenrechtenactivist Hind al-Salehi heeft gesteld dat Amerikaanse eenheden die op jacht zijn naar opstandelingen maar verdachten niet thuis treffen, soms de echtgenotes van de verdachten gevangen hebben genomen om de mannen onder druk te zetten zodat die zichzelf zouden aangeven.
Associated Press (VS), 27 januari 2006
 
Hoofden Britse inlichtingendiensten weigerden anti-terreurwet te steunen
De hoofden van Britse inlichtingendiensten weerstonden druk vanuit de regering om controversiële aspecten te steunen van de nieuwe Britse Antiterreurwet. Ministers wilden geheime informatie gebruiken om een verbod op te leggen aan een aantal radicale islamitische groepen na de aanslagen in Londen. Privé e-mails van de hoofden van MI5 en MI6 onthullen dat deze geen zin hadden in een herhaling van de aanloop naar de Irak-oorlog, toen hun rapporten werden gebruikt om de oorlog te rechtvaardigen.
The Times (GB), 26 januari 2006
 
Europa verwelkomt uitspraak over vrijgeven namen Guantanamo-gevangenen
Een federale Amerikaanse rechter heeft bepaald dat het Pentagon de namen moet vrijgeven van degenen die gevangen worden gehouden in Guantanamo. Europese mensenrechtengroepen verwelkomen de beslissing.
Der Spiegel (BRD), 26 januari 2006
 
Hoe de VS miljarden verloren in 'Wild-West'-acties bij wederopbouw Irak
Een accountantsonderzoek naar de Amerikaanse wederopbouw-uitgaven in Irak heeft spectaculair misbruik ontdekt van tientallen miljoenen dollars in baar geld, waarond bundels bankbiljetten in dossierkasten, een Amerikaanse soldaat die duizenden dollars vergokte en stapels gloednieuwe bankbiljetten die werden uitgedeeld zonder kwitantie.
The Times (GB), 26 januari 2006
 
De Golf tussen ons
Laten we, terwijl de Verenigde Staten en hun Europese partners hun volgende stappen overdenken om de Iraanse atoomdreiging in bedwang te houden, eens terugdenken aan de droevige manier waarop de regering-Bush met de kwestie omgegaan is. Tijdens de vijf jaar dat ze in het Witte Huis zit heeft de regering iedere gelegenheid genegeerd om de verhoudingen met Iran een positievere wending te geven. Drie voorbeelden vallen in het bijzonder op.
New York Times (VS), 24 januari 2006
 
Het werkelijk grote wapen van Irak
Het vooruitzicht van een paddestoelwolk die opstijgt uit de Dasjt-e-Lut, de Iraanse Woestijn der Stenen, is mogelijk niet de grootste bedreiging vanuit Teheran voor de internationale stabiliteit. Een succesvolle test van een Iraans kernwapen ergens in de komende paar jaar zou wel eens minder destabiliserend kunnen blijken dan een simpele vrije-markt economische maatregel die Iran, naar verluidt, van plan is voor dit jaar maart.
United Press International (VS), 23 januari 2006
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |