menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 10, 6 maart 2006

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Groeiende dreiging van Afghaanse opstand
 
Het hoofd van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst heeft het Congres gisteren verteld dat de opstand in Afghanistan groeit en dit voorjaar zal toenemen. Ze is daarmee een grotere bedreiging voor de uitbreiding van het gezag van de centrale regering "dan op welk moment dan ook sinds eind 2001." "Ondanks belangrijke vooruitgang op het politieke front blijft de door de Taliban gedomineerde opstand een professionele en veerkrachtige bedreiging," zei luitenant-generaal Michael D. Maples in zijn verklaring voor de defensiecommissie van de Senaat, die zijn jaarlijkse hoorzitting hield over de bedreigingen van de nationale veiligheid. Maples zei dat de aanvallen in Afghanistan van 2004 tot 2005 met 20% waren toegenomen. Zelfmoordaanslagen waren bijna vier keer in aantal toegenomen en het gebruik van geïmproviseerde bommen - vergelijkbaar met de bommen die in Irak worden gebruikt - was meer dan verdubbeld.
 
Wat Irak betreft verklaarde Naples dat de opstandelingen daar weinig moeite hadden om een voldoende aantal strijders te mobiliseren gezien het feit dat er meer dan een miljoen mannen in de militaire leeftijd zijn. Hij zei ook dat de verkiezingen de spanningen hebben lijken te doen toenemen en de sectarische breuklijnen hebben verscherpt.
 
Washington Post (VS), 1 maart 2006
 

 
Amerikaanse troepen willen snel weg uit Irak
 
Volgens de het eerste opinieonderzoek dat is uitgevoerd onder Amerikaanse troepen in Irak, willen de meeste militairen dat de VS zich binnen het komende jaar terugtrekken. Een onderzoek dat werd uitgevoerd door Zogby International/Le Moyne College kwam tot de konklusie dat maar 23% van de Amerikaanse troepen vinden dat ze "zo lang moeten blijven als nodig is." 72% wil dat de VS zich binnen 12 maanden terugtrekken en 29 % wil ogenblikkelijk terugtrekken. Intussen scoort president Bush ongekend laag in een onderzoek dat deze week door CBS werd uitgevoerd: slechts 30% van de deelnemers stemt in met zijn Irakpolitiek.
 
Onderzoeker John Zogby verklaarde dat Amerikaanse commandanten in Irak informeel toestemming hadden gegeven voor het onderzoek onder 944 respondenten. Het onderzoek vond plaats vóór de aanslag op de Gouden moskee in Samarra. In het onderzoek kwamen grote verschillen naar voren tussen de geregelde en de reservetroepen. 49% van de reservisten en 43% van de Nationale Garde vond dat de VS onmiddellijk moeten vertrekken tegen 9% van de mariniers.
 
Financial Times (GB), 28 februari 2006
 

 
Dood van een professor
 
Abdoel Razaq al-Na'as, een professor aan de universiteit van Bagdad, vertrok op 28 januari van zijn kantoor op de universiteit van Bagdad. Hij werd door twee auto's klemgereden en schutters openden het vuur, waarbij hij op slag gedood werd. Al-Na'as is niet de eerste academicus die vermoord is in de chaos van het 'nieuwe Irak'. Honderden wetenschappers zijn door dit lot getroffen sinds de invasie van maart 2003. Het ministerie van onderwijs verklaarde onlangs dat in 2005 296 wetenschappelijke stafleden werden gedood en 133 gewond. Niet 'één van deze misdaden is onderzocht door de bezettingsmacht of de voorlopige regering. Ze laten dat over aan internationale hulporganisaties en anti-oorlogsgroepen.
 
Net als veel Irakezen geloof ik dat deze moorden politieke motieven hebben en verband houden met het onvermogen van de bezettingsmacht om maatschappelijke steun van enige omvang in het land te krijgen. Onafhankelijke geesten moeten vernietigd worden om de doelstellingen van de bezetting te bereiken. We hebben het idee dat we getuige zijn van een bewuste poging om het intellectuele leven in Irak te vernietigen. Afgelopen maand heeft de journalist Hadi al-Zaidi de milities van de regering ervan beschuldigd intellectuelen op de korrel te nemen. Hij hoort bij een groep Irakese journalisten die na de moord op al-Na'as in staking gingen en vroegen om een onmiddellijk onderzoek naar de systematische moordcampagne tegen intellectuelen die tegenstander zijn van de bezetting.
 
Door Haifa Zangana, een in Irak geboren romanschrijfster die onder Saddam in de gevangenis zat
 
The Guardian (GB), 28 februari 2006
 

Onvertaalde berichten:

Tribunalen Guantanamo laten mogelijk bewijs door marteling toe
Amerikaanse officieren - hierdoor brekend met binnenlandse en internationale jurisprudentie - hebben gezegd dat de militaire tribunale op Guantanamo mogelijk bewijsmateriaal zullen toelaten dat door marteling verkregen is. De officier die het proces voorzit tegen een vermeende medewerker van Osama bin Laden heeft gezegd dat hij niet bereid is om dergelijk bewijsmateriaal op voorhand uit te sluiten.
Agence France Presse (Fr.), 2 maart 2006
 
Alleen Afghaanse vlaggen toegestaan
Canadese soldaten in Zuid-Afghanistan hebben bevel gekregen om, onder een richtlijn van een Amerikaanse generaal, de Canadese vlag te verwijderen van de masten op hun beide bases, van hun tenten en zelfs van de antennes op hun voertuigen. Het bevel heeft ergernis veroorzaakt in de rangen.
National Post (Can.), 2 maart 2006
 
Inlichtingendiensten waarschuwden eind 2003 voor groeiend verzet in Irak
Amerikaanse inlichtingendiensten hebben het Witte Huis meermalen gewaarschuwd dat de opstand in Irak diepe plaatselijke wortels had, waarschijnlijk erger zou worden en tot burgeroorlog kon leiden. Onder deze waarschuwingen was ook een omvangrijke studie uit oktober 2003 die tot de conclusie kwam dat de opstand gevoed werd door plaatselijke omstandigheden - niet door buitenlandse terroristen - en haar kracht ontleende aan diepgevoelde grieven, waaronder de aanwezigheid van Amerikaanse troepen.
Knight Ridder Newspapers (VS), 28 februari 2006
 
Amerikaanse gevangenis in Afghanistan "erger dan Guantanamo"
Een Amerikaanse gevangenis voor terreurverdachten in Afghanistan is even groot of zelfs groter geworden dan Guantanamo Bay, met honderden gevangenen in een juridisch niemandsland. Ver weg van het spotlicht dat gericht staat op het meer beruchte gevangenkamp op Cuba, zijn meer dan 500 gevangenen opgesloten in Bagram, een Amerikaanse basis ten noorden van Kabul.
Daily Telegraph (GB), 27 februari 2006
 
Opstand in MI5 over doofpot na Londense aanslagen
MI5, de Britse binnenlandse inlichtingendienst, heeft te kampen met een opstand van medewerkers die verontrust zijn over falen van de inlichtingendienst en het gebrek aan middelen om islamistisch terrorisme te bestrijden. Om hun zorgen kracht bij te zetten hebben agenten topgeheime documenten laten uitlekken omdat ze een openbaar onderzoek willen naar de "gemiste inlichtingen" in de aanloop naar de aanslagen in Londen in juli vorig jaar.
Sunday Times (GB), 26 februari 2006
 
Europa "medeplichtig" aan CIA-vluchten
De Europese Unie kwam in 2003 overeen om de Verenigde Staten vrijere toegang tot het Europese luchtruim te geven om ongewenste personen de wereld over te transporteren. Vervolgens probeerde men de overeenkomst verborgen te houden, aldus gecensureerde documenten van de Unie.
United Press International (VS), 24 februari 2006
 
De aanstaande val van Pakistan.
De rellen in Pakistan halen nauwelijks het nieuws meer. Niettemin gaan ze door, schijnbaar onbezorgd dat de rest van de wereld niet meer kijkt. Maar misschien moet die wereld dat toch maar wel doen. Als rellen dag aan dag aanhouden, kunnen ze dienen als een soort thermometer die de temperatuur van de bevolking opneemt. En Pakistan, zo lijkt het, heeft koorts, en die lijkt niet te dalen.
Counterpunch (VS), 23 februari 2006
 
VAE, nu als bondgenoot beschouwd, steunde bin Laden
De Verenigde Arabisch Emiraten zijn geworden tot - in de woorden van de regering-Bush - een betrouwbare partner in de oorlog tegen islamistische terroristen. Maar de heersers onderhielden nauwe banden met Osama bin Laden vóór 11 september, en sindsdien hebben de steden Abu Dhabi en Dubai gediend als operationele en financiële bases voor terroristen van al Qaida.
The Washington Times (VS), 23 februari 2006
 
Vredesgroepen in de gaten gehouden
In de wereld van ná "9/11" hebben enkele onwaarschijnlijke figuren de aandacht getrokken van plaatselijke en federale agenten: de "Raging" Grannies, bekend om hun muzikale satire, en Quaker-vredesactivisten, bekend om hun geweldloosheid. Kort geleden openbaar geworden FBI-bestanden laten zien dat in de afgelopen jaren federale agenten en plaatselijke politie in Seattle gezocht hebben naar tekens van burgerlijke ongehoorzaamheid onder activisten die zich voorbereidden om te protesteren tegen de aanwezigheid vabn marineschepen op een plaatselijke schepententoonstelling.
Seattle Post-Intelligencer (VS), 23 februari 2006
 
Amerikaanse mariniers zoeken naar spanningen onder etnische minderheden in Iran
De inlichtingenvleugel van het Amerikaanse marinierskorps is een onderzoek begonnen naar de etnische minderheden in Iran, in een periode van verhoogde spanning langs de grens met Irak. Iraanse activisten, betrokken bij een geheim onderzoeksproject voor de mariniers, hebben gezegd dat het Pentagon de diepte en de aard onderzoekt van grieven tegen de islamitische regering, en onderzoek blijkt te doen naar de vraag of Iran vatbaar zou zijn voor een gewelddadige fragmentatie langs dezelfde soort breuklijnen die bezig zijn om Irak te splijten.
Financial Times (GB), 23 februari 2006
 
Hoe de neoconservatieven de Iraanse hulp tegen al Qaida saboteerden
Na de aanslagen van 11 september hadden Amerikaanse functionarissen die de oorlog in Afghanistan voorbereidden de hulp van Iran nodig om de Taliban te onttronen en een stabiele regering in Kabul te vestigen. Iran had verzet georganiseerd in de vorm van de "Noordelijke Alliantie" en voor wapens en geld gezorgd, in een periode dat de VS dat niet wilde doen. Maar de samenwerking tegen al Qaida was niet de prioriteit voor de anti-Iraanse belangen in het Witte Huis en het Pentagon.
Inter Press Service (VS), 22 februari 2006
 
Bush en Blair hebben op briljante wijze het werk van Bin Laden voor hem gedaan
Is Osama bin Laden dan toch aan de winnende hand? Tot voor kort zou ik zo'n gedachte belachelijk hebben gevonden. Hoe kan een armetierige fanaticus, die ofwel dood is ofwel opgesloten in een of andere grot, de wereld vijf jaar lang in gijzeling houden? Dat zou zelfs de schrijver van de James Bond-boeken te gortig zijn. Maar nu begin ik me werkelijk af te vragen of het niet werkelijk zo is. Er gaat geen dag voorbij zonder een of ander nieuw teken van Bin Laden's hypnotische greep op de regeringen van Groot-Brittannië en Amerika.
Sunday Times (GB), 19 february 2006
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |