menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 20, 2006
15 mei

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Iraanse activisten zijn bang dat Amerikaanse 'hulp' leidt tot onderdrukking
 
De regering in Washington heeft 75 miljoen dollar uitgetrokken om het regime in Iran ten val te brengen. Het geld wordt onder meer besteed aan versterking van bewegingen voor meer democratie, subsidies, radio-uitzendingen en uitwisselingen. Maar Iraanse activisten die anoniem willen blijven, vertellen dat ze denken dat deze politiek de repressie van de islamitische republiek tegen democratiseringsbewegingen juist zal verscherpen. Afgelopen week arresteerden geheime agenten Ramin Jahanbegloo, een vooraanstaand geleerde, op het vliegveld van Teheran, omdat hij "contacten met buitenlanders had". Later werd door een Iraans persbureau beweerd dat Jahanbegloo in 2001 door de Amerikanen was gerekruteerd, toen hij onderzoeker was voor de National Endowment for Democracy ([NED - een organisatie die inderdaad door de regering van de VS gebruikt wordt om geld door te sluizen naar politieke organisaties in het buitenland].
 
Volgens een bekende Iraanse journalist, Ahmad Zeidabadi, werden Iraanse hervormers er zelfs in de tijd dat de VS nog geen enkele steun gaf aan oppositiegroepen binnen Iran, al van beschuldigd dat ze 'zakken met dollars' kregen. "Nu de regering van de VS openlijk spreekt over het geven van geld aan Iraanse dissidenten en oppositiegroepen, kunnen hoge ambtenaren elke kritische stem ervan beschuldigen gesteund en gefinancierd te worden door de regering van de VS, waardoor het voor de Iraanse regering nog gemakkelijker wordt om ze zonder veel verzet of tegenspraak te onderdrukken."
 
Inter Press Service, 9 mei 2006
 

 
Oorlog in Afghaans tempo
 
Zoals blijkt uit de toenemend aantal doden en gewonden aan de kant van de VS en de NAVO, begint de oorlog in Afghanistan op te warmen. En dat gaat in Afghaans tempo, dat wil zeggen langzamerhand. Waarom zou je haast maken, als je alle tijd van de wereld hebt? Een recent rapport van de Senlis Council in Londen, "Insurgency in the Provinces of Helmand, Kandahar and Nangahar", schetst een nogal verontrustend beeld. "De regeringscontrole over de strook waar de Pashtuns leven [het zuiden van het land], sowieso al beperkt, neemt snel af, waarbij de politieke onrust nu de stedelijke gebieden bereikt. De indicatoren voor onrust - zoals het vrijelijk bewegen van opstandige groepen overdag en in de grotere steden - tonen aan dat steeds grotere gebieden in het zuiden in handen vallen van krachten waarop de staat geen enkele invloed heeft." Over de provincie Helmand zegt het rapport: "Door het elimineren van de enige overlevingsstrategie van veel boerenfamilies, voedt de vernietiging van de papaveroogst de opstandige beweging. Anti-regeringskrachten winnen de verarmde boeren voor zich, door economische hulp aan te bieden zoals het schrappen van schulden en militaire bescherming tegen vernietiging van de oogst."
 
De twee doelstellingen van de Coalitie in Afghanistan - opstandbestrijding en drugsbestrijding - zijn onderling met elkaar in strijd, hetgeen leidt tot een situatie zonder zicht op een overwinning. Je kunt daar nog een derde onverenigbare doelstelling aan toevoegen, het bevorderen van vrouwenrechten in een conservatieve islamitische cultuur.
 
Counterpunch (VS), 9 mei 2006 - door William S. Lind
 

 
"Niemand weet wat wij moeten doorstaan"
 
Rayya Osseily is een Iraakse arts die andere vrouwen verzorgt in de belegerde stad Qaim. Het is geen verrassing dat haar verhaal weinig vrolijk is. "Ik vind vandaag nooit beter dan gisteren," zegt ze. "Het lijkt elke keer of het gisteren beter was dan vandaag." Als je de gebombardeerde resten ziet van het ziekenhuis waar ze werkt, is het duidelijk dat ze een ongelijke strijd voert. Het is niet gebruikelijk om van dichtbij te zien wat vrouwen doormaken in steden als Qaim, dat afgelopen jaar onder zwaar vuur van Amerikaanse troepen kwam te liggen. De toegang voor westerse media is zeer beperkt. Maar nu kunnen we zien wat er in Qaim gebeurt, dankzij een andere Iraakse vrouw, een cineaste uit Bagdad, die het land afgereisd is en met weduwen en kinderen, met artsen en studenten gepraat heeft, op zoek naar de realiteit van het leven van haar landgenotes. 'Zeina'(pseudoniem vanwege dreigende represailles van verschillende kanten) besloot haar film te maken omdat de dingen die ze elke dag zag, niet voor de buitenwereld zichtbaar waren. "Niemand ziet wat wij moeten doorstaan. Alle Irakezen zijn getraumatiseerd door de gebeurtenissen. Ik heb een achtjarig kind gezien, dat elke keer dat ze een vliegtuig hoort of soldaten ziet, ongecontroleerd gaat trillen. Ik heb families op de vlucht zien slaan. Ik heb gezien hoe vrouwen gedwongen werden tot prostitutie vanwege de armoede in hun gezinnen."
 
Zeina was geen aanhanger van het regime van Saddam Hoessein, maar legt de verantwoordelijkheid voor de slechte ontwikkelingen bij de bezetting en het sectarisme waartoe deze geleid heeft. "Ik wil dat de mensen in Engeland begrijpen dat de bezetting van Irak niet in het belang is van Irak, maar ook niet van Engeland. Jullie soldaten worden gedood en voor de Irakezen is er niets verbeterd. Integendeel, de toestand gaat van kwaad tot erger, met name voor vrouwen."
 
De documentaire "Iraq: The Women's Story" was te zien op Channel 4 op 8 mei jl.
 
The Guardian (GB), 8 mei 2006
 

Onvertaalde berichten:

Italië onderzoekt rol eigen inlichtingendienst in CIA-ontvoering
Het Italiaanse OM onderzoekt of de militaire inlichtingendienst van Italië een rol heeft gespeeld in de ontvoering door CIA-agenten van een Egyptische moslim-geestelijke in Milaan, en zijn "rendition" naar een Egyptische gevangenis.
Washington Post (VS), 12 mei 2006
 
VS betrokken bij geheime wapenleverantie
Het Pentagon heeft de afgelopen twee jaar in het geheim duizenden handwapens van Bosnië naar Irak getransporteerd. Hierbij werd een netwerk gebruikt van particuliere bedrijven waarvan er tenministe één een wapensmokkelaar is die op de zwarte lijst staat van zowel Washington als de VN.
The Guardian (GB), 12 mei 2006
 
"Iraakse burgeroorlog dwingt VS in passive rol"
Irak is verwikkeld in een "burgeroorlog van lage intensiteit" die de VS dwingt om op gebeurtenissen te reageren in plaats van zelf initiatief te nemen, aldus een vroegere Amerikaanse adviseur die de Iraakse opstand twee jaar lang ter plaatse heeft bestudeerd.
Associated Press (VS), 10 mei 2006
 
VS zegt verbod toe van controversiële ondervragingstechniek
Het Amerikaanse leger zal een verbod uitvaardigen op "water boarding" - de controversiële praktijk waarin een gevangene met zijn hoofd onder water wordt gehouden om hem aan het praten te krijgen - als het nieuwe handboek voor ondervraging uitkomt. De juridische adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit gezegd tegen de VN-Commissie tegen Marteling.
Knight Ridder Newspapers (VS), 8 mei 2006
 
Meeste Canadezen tegen Afghanistan-missie, volgens peiling
Een nieuwe opiniepeiling geeft aan dat de meeste Canadezen nu gekant zijn tegen het zenden van troepen naar Afghanistan. De peiling, die werd uitgevoerd in opdracht van CTV en het dagblad de Globe and Mail, vond dat 54 procent van de Canadezen tegen de inzet van troepen zijn. 23 procent is zelfs sterk ertegen gekant, een toename van acht procent in vergelijking met de vorige peiling.
CTV News (Can.), 6 mei 2006
 
Er is niets goddelijks aan het testen van bommen
"Divine Strake" ("Goddelijke band") is de codenaam voor een gigantische niet-nucleaire bommentest die voor 2 juni gepland staat. Een explosie van 700 ton ammoniumnitraat en petroleum zal dan een paddestoelwolk van misschien 3 kilometer hoogte de lucht in sturen. Maar wat mij werkelijk furieus maakt is het gebruik van "goddelijk" in de naam. En het is niet de eerste keer. Er staan tenminste negen andere "goddelijke" tests in de boeken, waaronder "Goddelijke oorlogshavik" en - om het nog eens duidelijk te maken - "Goddelijke haat".
Salt Lake Tribune (VS), 5 mei 2006
 
"Oorlog tegen terreur" betekent zaken doen met de duivel
De "wereldwijde oorlog tegen terreur" van de Amerikaanse president Bush heeft als onbedoeld gevolg met zich meegebracht dat het de Verenigde Staten op steeds intiemere voet brengt met sommige van de meest onderdrukkende regimes ter wereld. Egypte is een klassiek voorbeeld.
Inter Press Service (VS), 4 mei 2006
 
Somalische president zegt dat VS krijgsheren steunt
De leider van een door de Verenigde Naties gesteunde overgangsregering die controle over Somalië probeert te krijgen heeft gezegd dat hij geloofd dat de Verenigde Staten financiële steun geeft aan een verbond van krijgsheren die radicale islamitische milities in het land bestrijden. De VS moet in plaats daarvan met zijn regering samenwerken, meent hij.
Associated Press (VS), 3 mei 2006
 
Aanval op Iran te riskant, meent Amerikaanse generaal
Militaire actie tegen Iran zou uiterst riskant zijn en repercussies hebben door de hele regio, zo heeft een gezaghebbende Amerikaanse generaal toegegeven. Zijn commentaar betekent een zeldzame publieke verklaring vanuit de Amerikaanse strijdkrachten over de meest controversiële internationale kwestie van het moment.
Daily Telegraph (GB), 2 mei 2006
 
VS beschouwt Taliban niet als terroristen
Toen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn jaarlijkse rapport over terrorisme uitbracht kwamen daar talrijke staten in voor die terrorisme zouden steunen - zoals Iran - en groepen die beschouwd worden als terreurorganisaties - zoals Hamas, al Qaida en Hezbollah. Opvallende afwezige in de lijsten was echter de Taliban.
Christian Science Monitor (VS), 2 mei 2006
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |