menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 24, 2006
12 juni

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
"George Bush wil het niet begrijpen"
Interview met historicus Bernd Greiner
 
In de Iraakse stad Haditha hebben VS-soldaten 24 onbewapende burgers afgeslacht, nadat een Amerikaan gedood was door een autobom. Gaat het om een paar soldaten die zijn doorgedraaid?
Het gaat om een structurele fout. Minister van defensie Rumsfeld dacht dat hij alles afkon met de nieuwe technologie. Dus stuurde hij maar 165.000 militairen naar Irak en dat was veel te weinig. De daar gelegerde soldaten zijn overwerkt, gefrustreerd en woedend. Dat is geen verontschuldiging, maar deels wel een verklaring.
 
Het lijkt erop dat de VS-soldaten steeds extremer reageren naarmate de oorlog langer duurt. Is die verruwing onvermijdelijk?
De Amerikaanse soldaten waren niet voorbereid op een guerrilla. De zogenaamd zwakkere partij werkt met valstrikken en hinderlagen. Het verwachte snelle succes van de sterkere partij blijft uit. Blijkbaar slaat bij dit soort oorlogsvoering de onmacht bij de verondersteld sterkere partij, hun onbegrip van de situatie, om in een nauwelijks te bedwingen zucht naar wraak.
 
Een columnist van de New York Times schreef al in augustus 2005 dat Bush de enige is die nog niet heeft begrepen dat de oorlog in Irak verloren is. Heeft hij gelijk?
Bush is ervan overtuigd dat hij een religieuze missie heeft. Omdat hij in opdracht van een hogere instantie handelt, denkt hij dat hij uiteindelijk zal slagen. In die zin is hij inderdaad de enige die het niet begrijpen wil en niet begrijpen kan. En om hem heen hebben ze dezelfde wereldbeschouwing. Deze kleine groep heeft het machtsapparaat tijdelijk gekaapt - en in hun maniakale geestesgesteldheid zullen ze de oorlog tot het bittere einde voortzetten.
 
Die Tageszeitung (BRD), 31 mei 2006
 

 
Canadese soldaten verteld dat Geneefse Conventies niet van toepassing zijn op Taliban
 
Tegen de Canadese troepen in Afghanistan is verteld dat de Geneefse Conventies en de Canadese wetgeving over de rechtten van krijgsgevangenen niet van toepassing zijn op de Taliban en al-Qaida strijders die tijdens gevechten worden gevangen genomen. Dit berooft gevangenen van grondrechten en bescherming volgens het oorlogsrecht, waaronder het recht om aan het eind van de oorlog te worden vrijgelaten en niet strafrechtelijk verantwoordelijk te zijn voor daden tijdens gevechten in overeenstemming met het oorlogsrecht.
 
De wetgeving in Canada uit 1991 - ontwikkeld tijdens de vorige Golfoorlog - omvat voorzieningen voor tribunalen die kunnen vaststellen wat de status van een gevangene is volgens de Geneefse Conventies als er reden is voor twijfel. Maar volgens luitenant-generaal Michel Gauthier, de bevelhebber van alle Canadese troepen in het buitenland, verdienen gevangen genomen strijders deze rechten niet, omdat er geen sprake is van een oorlog tussen landen. Volgens hem hebben de gevangenen geen status als krijgsgevangene, maar worden ze in de praktijk wel als zodanig behandeld, met andere woorden humaan. Door Canadezen gevangen genomen strijders worden al jarenlang snel overgedragen aan de VS. Maar vanaf afgelopen december dragen de Canadese troepen gevangenen over aan het Afghaanse leger. Dit is op kritiek gestuit op grond van de slechte reputatie van de Afghanen inzake mensenrechten.
 
Globe and Mail (Canada), 31 mei 2006
 

 
Twintig arrestanten bij anti-oorlogsprotest in staat Washington
 
De politie maakte gebruik van pepperspray toen ongeveer 180 anti-oorlogsdemonstranten probeerden de haven van Olympia [hoofdstad van de staat Washington in het westen van de VS] binnen te komen om te betogen tegen de verscheping van legeruitrusting naar Irak. Tweeëntwintig mensen werden gearresteerd. Volgens sheriff Brad Watkins raakte niemand ernstig gewond. De dag ervoor zongen demonstranten "Weg uit Olympia, weg uit Irak" en schudden aan een met een ketting afgesloten hek bij de ingang van de haven. Ze gebruikten houten planken om de poort open te wrikken. Een 50 ton zwaar stuk uitrusting werd versleept om het hek aan de andere kant te versterken. Politie en hulpsheriffs in relbestrijdingsuitrusting vuurden minstens vier salvo's pepperspray af. Tientallen demonstranten doken weg achter muurtjes op het havenplein en gebruikten water om hun ogen te wassen en schijven ui om hun keel te smeren.
 
Activisten hielden al meer dan een week de wacht tot de komst van het oorlogsschip [de USNS Pomeroy] nadat ze erachter waren gekomen dat Stryker-voertuigen en andere militair materieel van de 2e infanteriedivisie in Fort Lewis via de haven naar Irak zouden worden verscheept. Het schip arriveerde 's ochtends vroeg vergezeld door schepen van de kustwacht met zware kanonnen om de vaarweg vrij te maken.
 
Seattle Post-Intelligencer (VS), 30 mei 2006
 

Onvertaalde berichten:

Taliban gaan het land in
De Taliban-beweging heeft zich ontwikkeld van een guerillabeweging tot een georganiseerde en brede opstand. De beweging is ten volle gerijpt in zuid-Afghanistan en beweegt zich nu naar het noorden in de richting van Kabul en nog verder. Ze kan daarbij rekenen op groeiende steun onder het volk.
Asia Times (Hong Kong), 9 juni 2006
 
Twee van de drie hindernissen in conflict met Iran lijken nu opgeruimd
Met hun aanbod aan Iran hebben de vijf veto-machten in de VN-Veiligheidsraad en Duitsland twee van de drie horden genomen waarop de onderhandelingen van het EU-trio een jaar geleden gestrand waren.
Die Tageszeitung (BRD), 8 juni 2006
 
Vader van onthoofde man legt verantwoordelijkheid bij Bush en niet bij Zarqawi
Michael Berg, wiens zoon Nick in 2004 in Irak onthoofd werd, heeft gezegd dat hij geen opluchting voelde bij de dood van de al-Qaidaleider in Irak. Hij houdt president Bush verantwoordelijk voor de dood van zijn zoon.
Reuters (via Washington Post, VS), 8 juni 2006
 
Voor de vrouwen van Irak begint de oorlog pas
De vrouwen van Basra zijn verdwenen. Drie jaar na de door de VS geleide invasie van Irak zijn de seculiere vrijheden van de Iraakse vrouwen - waar vrouwen in het gehele Midden-Oosten eens jaloers op waren - hun uit handen gerukt door de opmars van de militante islam in het land.
The Independent (GB), 8 juni 2006
 
Vermoorde Iraakse burger door mariniers voorgesteld als opstandeling
Een Amerikaans militair onderzoeksteam heeft de theorie ontwikkeld dat een kleine groep mariniers anderhalve maand geleden een plan maakte voor het vermoorden van een Iraakse burger, dit plan uitvoerde en vervolgens een schop en een Kalasjnikov achterlieten om verdenking af te wenden.
Associated Press (VS), 7 juni 2006
 
De tweede 'intifada' van Afghanistan
George Bush heeft iedere belofte verbroken die hij ooit deed aan de mensen van Afghanistan. In 2001 zei hij dat hij de Taliban zou verdrijven, recht en wet zou herstellen en het land zou herbouwen volgens de principes van het Marshall-plan. Maar dit alles was een leugen.
Information Clearing House (VS), 6 juni 2006
 
"Inval gebaseerd op foute informatie"
Op 2 juni deed de Britse politie een grootscheepse inval in een huis in oost-London, waar een chemisch wapen te vinden zou zijn voor een aanslag in Groot-Brittannië. Twee mannen werden gearresteerd, nadat één van hen neergeschoten was. Hogere contra-terreurfunctionarissen geloven nu dat de informatie die leidde tot de inval incorrect was.
The Guardian (GB), 6 juni 2006
 
Canadese politie zette "geweldig schouwspel" op
"Een geweldig spektakel... theatrale atmosfeer... een prijswinnend schouwspel". Recensies voor een Hollywood-miljoenenfilm of voor een nieuwe actieserie? Mis. Dit is hoe verschillende juristen en veiligheidsdeskundigen de duistere, zelfs beangstigende, gebeurtenissen beschrijven die in het eerste weekend van juni in Toronto plaatsvonden.
Toronto Star (Can.), 5 juni 2006
 
Het Iraanse gambiet van Rice
Er zijn twee mogelijke interpretaties van het voorwaardelijk aanbod van directe onderhandelingen, dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice aan Teheran gedaan heeft om het conflict op te lossen over het nucleaire verrijkingsprogramma van Iran. Eén is dat het een serieus aanbod is dat kan leiden tot een hoognodige uitweg uit de huidige Amerikaanse marsroute naar een militaire confrontatie. De tweede is dat het geen serieus aanbod is - dat de bedoeling is dat het mislukt.
Tom Paine.com (VS), 5 juni 2006
 
Legerhandboek laat regel uit Geneese Conventies weg
Volgens militaire functionarissen met toegang tot de informatie heeft het Pentagon besloten om een cruciaal principe van de Geneefse Conventie weg te laten uit het nieuwe beleid met betrekking tot gevangenen. De betreffende regel verbiedt uitdrukkelijk "vernederende behandeling". Dit is een stap die een verdere, mogelijk permanente, afstand zou markeren tot de strikte toepassing van internationale normen op het gebied van mensenrechten.
Los Angeles Times (VS), 5 juni 2006
 
Echtgenote marinier tekent beeld van losgeslagen Amerikaanse troepen in Haditha
De mariniers-eenheid die betrokken was bij de moord op Iraakse burgers in Haditha, vorig jaar november, had te lijden van een "totale instorting" van de discipline en van problemen met drugs en alcohol, aldus de echtgenote van een van de onderofficieren van het bataljon.
The Guardian (GB), 5 juni 2006
 
Als Iran wil praten, moet de VS daar zonder voorwaarden op ingaan
Vijftig jaar geleden maakten we de grootste verkeerde citering mee van de Koude Oorlog. Op een receptie in het Kremlin voor westerse ambassadeurs in 1956 kondigde Nikita Chroestjev aan: "wij zullen jullie begraven". Deze vier woorden werden door Amerikaanse haviken aangegrepen als bewijs van agressieve bedoelingen van de Sovjet-Unie. Op dit moment hebben we te maken met de propaganda van een soortgelijke vertekening van opmerkingen van de president van Iran.
The Guardian (GB), 4 juni 2006
 
Nieuwe bewijzen ondermijnen Amerikaanse beweringen over incidenten in Irak
Nieuw bewijsmateriaal wijst op het gebruik van de doofpot in twee afzonderlijke incidenten in het hart van een smeulend schandaal over Iraakse burgerdoden door toedoen van Amerikaanse strijdkrachten. De Iraakse woede over de incidenten loopt over, en doet dit ook over een onderzoek naar een derde geval, dat Amerikaanse soldaten onschuldig verklaarde.
ABC News (VS), 3 juni 2006
 
Militaire deserties verdrievoudigd sinds invasie van Irak
Het aantal deserterende Britse militairen is verdrievoudigd sinds de invasie van Irak, wat vrees oproept voor een toenemende weigering om dienst te doen in gevaarlijke buitenlandse missies. Meer dan 900 soldaten zijn permanent "ongeoorloofd afwezig" sinds het begin van 2003 en het aantal verdwijnende soldaten stijgt nog steeds.
Daily Telegraph (GB), 29 mei 2006
 
De opkomst van de Taliban
Bijna iedere dag ziet Mahmood Sadat de grimmige menselijke bewijzen van de overwinning van de Taliban in het landelijke gebied van Afghanistan. Hij ziet het in de lijken van de kinderen die in zijn ziekenhuis wegteren omdat ze niet op tijd bij een dorpsdokter konden komen. Alle artsen zijn de dorpen ontvlucht uit angst voor de terreurtactieken van de Taliban.
Globe and Mail (Can.), 27 mei 2006
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |