menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 10, 2007
5 maart

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Canada is spoor bijster van Afghaanse gevangenen
 
Drie gevangenen die het middelpunt zijn van een onderzoek naar mogelijke mishandeling door Canadese soldaten zijn verdwenen terwijl ze in Afghaanse hechtenis waren. Dit vormt naar het lijkt een zware inbreuk op de Canadees-Afghaanse overeenkomst over de behandeling van gevangenen. Majoor Robert Bell van de Canadese National Investigation Service (NIS) zei dat zijn mensen nog bezig waren met het onderzoek maar er tot nu toe niet achter waren gekomen wat er met de drie mannen gebeurd was. Ze waren op 8 april 2006 overgedragen aan de Afghaanse nationale politie. De NIS is al een maand bezig ze te lokaliseren. Mogelijke verklaringen variëren van een slechte gevangenenboekhouding via vrijlating zonder papierspoor - gebruikelijk in Afghanistan en veelal vergezeld van steekpenningen - tot foltering en zelfs de dood, een lot dat herhaaldelijk is gedocumenteerd door mensenrechtengroepen.
 
In tegenstelling tot de Nederlandse, Britse en Deense overeenkomsten over overdracht van gevangenen heeft Canada geen uitdrukkelijk recht op het volgen van de gevangenen om zich te vergewissen dat ze menselijk worden behandeld of - ook een grote zorg - op vrije voeten gesteld om zich weer bij de Taliban aan te sluiten. De overeenkomst van december 2005 bepaalt alleen, dat zowel Canada als Afghanistan gehouden zijn accurate registraties over alle gevangenen bij te houden.
 
The Globe and Mail (Canada), 2 maart 2007
 

 
VS financieren terreurgroepen om chaos te creëren in Iran
 
Amerika financiert in het geheim radicale etnische separatistische groepen in Iran in een poging de druk op het regime op te voeren. Het is duidelijk geworden dat CIA-agenten oppositionele milities uit de talrijke etnische minderheidsgroepen in de Iraanse grensstreken helpen. De operaties zijn omstreden, omdat het gaat om bewegingen die hun toevlucht nemen tot terroristische methodes. In het afgelopen jaar is er een golf van onrust in de grensgebieden geweest met bomaanslagen en sluipmoorden op soldaten en overheidsvertegenwoordigers. Dergelijke aanvallen zijn in het westen uitgevoerd door Koerden, in het noordwesten door Azeri's, in het zuidwesten door Arabieren in Ahwaz en in het zuidoosten door Baluchi's. Bijna 40% uit van de 69 miljoen Iraniërs zijn geen Perzen.
 
Financiering van separatisme komt rechtstreeks uit de geheime begroting van de CIA, maar is nu volgens een vroegere hoge CIA-functionaris "geen groot geheim meer". Fred Burton, een vroegere terreurbestrijdingsagent bevestigt: "De laatste aanvallen in Iran kloppen met pogingen van de VS om de Iraanse etnische minderheden te bevoorraden en te trainen om het Iraanse regime te destabiliseren." Zo'n politiek is niet zonder risico. Zo is de "Brigade van God" uit Baluchistan, die vorig jaar acht Iraanse soldaten ontvoerde en doodde, een wispelturige sunnitische organisatie die zich gemakkelijk tegen Washington kan keren na het geld in ontvangst te hebben genomen. * Er is ook onenigheid over het "loslaten" van de militaire vleugel van de Mujaheddin-e Kalq (MEK), een in Irak gebaseerde Iraanse oppositiegroep met een lange en bloedige geschiedenis van gewapend verzet tegen het Iraanse regime. *
 
Sunday Telegraph (GB), 25 februari 2007
 

 
Meer Amerikaanse aanvallen op media Irak
 
Iraakse journalisten zijn hevig verontwaardigd over de zoveelste militaire aanval van de VS op de media. Deze week hebben Amerikaanse soldaten het kantoor van de Iraakse vereniging van journalisten in het centrum van Bagdad bestormd en in puin geslagen. Tien gewapende wachters werden gearresteerd en tien computers en 15 kleine elektrische aggregaten, die bestemd waren om weg te geven aan gezinnen van vermoorde journalisten, werden in beslag genomen. Veel Irakezen denken dat deze aanval op het symbool van de Iraakse media bedoeld is om in te peperen dat journalisten hun mond moeten houden over alles wat er mis is met de bezetting. Er wordt in Irak ook steeds meer gedacht dat de huidige Iraakse regering het Amerikaanse leger ertoe aanzet om plaatsen en mensen te overvallen die hun politiek niet volgen.
 
De aanval kwam twee dagen nadat de Iraakse journalistenvereniging formeel door de regering erkend was. De nieuwe status maakte het mogelijk dat de vereniging zijn geblokkeerde bankrekening weer ging gebruiken. Ze hadden net nieuwe computers en satelliettelefoons aangeschaft. De algemeen secretaris van de internationale journalistenfederatie, Aidan White, verklaarde: "Net op het moment dat de vereniging officiële erkenning krijgt als onafhankelijke beroepsvereniging, voert de Amerikaanse militairen een brute en ongeprovoceerde aanval uit. (..) in de afgelopen drie jaar zijn er meer dan 120 Iraakse journalisten, van wie velen lid waren van de vereniging, gedood en nu wordt hun vakbond overhoop gehald met een ongeprovoceerde daad van intimidatie."
 
Inter Press Service (Int.), 23 februari 2007
 

Onvertaalde berichten:

Een nieuwe thuisbasis voor al-Qaida
Nu de leiding versterkt is en er nieuwe financiële bronnen zijn aangeboord bereidt al-Qaida zijn volgende grote stap voor - het vestigen van een nieuwe basis in het hart van het Midden-Oosten, Irak.
Asia Times (Hong Kong), 3 maart 2007
 
"Koreaanse wapenwedloop veroorzaakt door CIA-blunder"
De Verenigde Staten blijken een grote inlichtingen-blunder te hebben gemaakt met betrekking tot het Noordkoreaanse kernwapenprogramma, een die de spanningen met Pyongyang in de afgelopen vier jaar verergerd heeft en die Kim Jong-Il heeft verleid om de kernproef van afgelopen oktober door te zetten.
The Independent (GB), 2 maart 2007
 
Turkije maakt zich klaar om olie te zoeken in noord-Irak
Turkije, de Iraakse regering en de Verenigde Staten zullen in maart plaatsnemen aan de onderhandelingstafel voor besprekingen over het zoeken naar olie in het olierijke noorden van Irak, aldus de Turkse minister van Energiezaken.
Turkish Daily News (Turk.), 28 februari 2007
 
Nieuwe Iraakse oliewet gezien als dekmantel voor privatisering
De door de VS gesteunde Iraakse regering heeft een nieuwe oliewet goedgekeurd die buitenlandse bedrijven de lange-termijncontracten en wettelijke kaders zal geven waar ze op gewacht hebben. De wet heeft verontrusting gewekt bij vakbonden en internationale organisaties die zeggen dat de olieproductie in Iraakse handen moet blijven.
Inter Press Service (Int.), 28 februari 2007
 
Regering wankelt in noord-Afghanistan
De ontwapening van de illegale privélegertjes in Afghanistan is tot stilstand gekomen en de prijzen van wapens zijn omhoog geschoten in het relatief rustige noorden van het land - een teken van het falen van de centrale regering in het gebied, zo zeggen Afghaanse en westerse functionarissen.
Seattle Post-Intelligencer (VS), 27 februari 2007
 
Britten veranderen van tactiek om Taliban te ondermijnen
Groot-Brittannië heeft een "verzoeningscampagne" gelanceerd om de steun voor de Taliban te ondermijnen nadat strategen in de Britse regering tot de conclusie zijn gekomen dat een beslissende militaire overwinning in Afghanistan niet haalbaar is.
The Guardian (GB), 27 februari 2007
 
Terugtrekken uit Afghanistan
De les in Afghanistan is - net als in Irak - elementair. Het is veel beter als verandering van regime van onderop komt, zelfs als dit lang wachten betekent zoals in Zuid-Afrika of Chili. Militaire bezetting ondermijnt de mogelijkheden voor organische verandering en veroorzaakt een veel grotere puinhoop dan ervóór bestond. Afghanistan is daar een voorbeeld van.
Counterpunch (VS), 27 februari 2007
 
Amerikaanse generaals "stappen op" als Bush aanval op Iran beveelt
Sommige van de hoogste militaire bevelhebbers van de VS zijn bereid om ontslag te nemen als het Witte Huis een militaire aanval tegen Iran beveelt, aldus hooggeplaatste bronnen uit de strijdkrachten en de inlichtingendiensten.
Sunday Times (GB), 25 februari 2007
 
VN noemt Amerikaanse gegevens over nucleaire plannen Iran onbetrouwbaar
Hoewel de internationale bezorgdheid groeit over het atoomprogramma van Iran en over de regionale ambities van het land zeggen diplomaten binnen de VN dat het grootste deel van de Amerikaanse inlichtingen, voor zover ze met de IAEA gedeeld zijn, onnauwkeurig zijn gebleken en dat geen ervan tot belangrijke ontdekkingen binnen Iran hebben geleid.
Los Angeles Times (VS), 25 februari 2007
 
Onderzoek naar Irak-oorlog kan misschien oorlog tegen Iran stoppen
In het Britse Hogerhuis heeft Douglas Hurd het idee geopperd om nóg een onderzoek te houden naar het aandeel van Blair in de grote oorlog van de 21e eeuw. Het zou ons kunnen vertellen waarom we in 's hemelsnaam oorlog gingen voeren tegen Irak. En heel misschien zou het kunnen voorkomen dat we oorlog gaan voeren tegen Iran.
Daily Telegraph (GB), 24 februari 2007
 
Vredesdemonstraties in twee Britse steden
Anti-oorlogsdemonstranten zijn de straat opgegaan in Londen en Glasgow om op te roepen tot de terugkeer van alle troepen uit Irak. Zij eisten ook dat plannen voor een opvolger van de Trident-kernraketten naar de prullenmand worden verwezen.
BBC News (GB), 24 februari 2007
 
Waarom de Britten het met minder doen in Irak
De Britse beslissing om 1600 troepen uit Irak terug te trekken, door Amerikaanse en Britse leiders voorgesteld als een keerpunt in de Iraakse soevereiniteit, wordt in brede kringen gezien als een veelzeggende erkenning dat de Britse strijdkrachten niet langer twee gelijktijdige oorlogen kan volhouden, één in Afghanistan en één in Irak.
Los Angeles Times (VS), 22 februari 2007
 
Libanon zal eerste slachtoffer zijn van Iran-crisis
Hoe gemakkelijk vallen de vonken van het Amerikaans-Israëlische vuur door het hele Midden-Oosten. Ieder dreigement, ieder blijk van onverzoenlijkheid uit Washington of Teheran brandt nu een klein beetje meer van Libanon weg.
Robert Fisk in The Independent (GB), 21 februari 2007
 
Blufpoker van een Geliefde Leider
De "Geliefde Leider" van Noord-Korea, Kim Jong Il, heeft het wanhopig arme land dat hij van zijn vader erfde lang overeind gehouden door een spel te spelen waar hij werkelijk in uitblinkt: Pyongyang Blufpoker.
Eric Margolis in LewRockwell.com (VS), 20 februari 2007
 
Iran: klaar om aan te vallen
Amerikaanse militaire operaties voor een grote conventionele oorlog met Iran kunnen op iedere gewenste dag in gang gezet worden. Ze gaan ver boven het vuren op vermeende installaties voor massavernietigingswapens en zullen president Bush in staat stellen om in één nacht de militaire, politieke en economische infrastructuur van Iran te vernietigen.
Dan Plesch in New Statesman (GB), 19 februari 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |