menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 18, 2007
2 mei

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Opnieuw chaos in Mogadishu
 
In de Somalische hoofdstad Mogadishu heersen apocalyptische toestanden. Er zijn honderden doden gevallen. Honderdduizenden zijn op de vlucht geslagen. Gevechten en aanslagen verhinderen de hulpverlening. Epidemieën verbreiden zich snel. Dat is allemaal verschrikkelijk - maar niet verrassend. Experts hadden al gewaarschuwd dat de door de VS welwillend begeleide opmars van Ethiopische troepen in Somalië en de steun van de VS voor de machteloze, niet legitieme overgangsregering precies dit effect zouden hebben. De VS hebben vooral één belang. Ze willen verhinderen dat Somalië een veilig gebied voor terroristen wordt. Die vrees is begrijpelijk, want de lange burgeroorlog heeft in het hele land de invloed van islamitische fundamentalisten doen toenemen. Ze worden door delen van de bevolking gezien als de enige kracht die rust en orde in het verwoeste land kan herstellen.
 
Men moet echter al ontstellend weinig van de regio begrijpen, als men denkt dat in Somalië politieke stabiliteit uitgerekend is af te dwingen met de troepen van de oude erfvijand Ethiopië. Onderhandelingen met de islamisten, om te komen tot een deling van de macht, zouden wel moeizaam en langdurig geweest zijn. Maar niet zonder kans op succes. Nu is het te laat. Op korte termijn klopt de berekening. De islamisten hebben de macht verloren. Maar op (middel)lange termijn zijn de problemen groter dan ooit. Een regering waarvan de macht is gebaseerd op Ethiopische bajonetten, zal door de bevolking nooit worden geaccepteerd. En het aantal Somaliërs dat terrorisme een legitiem middel tegen agressors vindt kan met de dag toenemen.
 
Bettina Gaus in Die Tageszeitung (BRD), 24 april 2007
 

 
Amerikaanse oorlogsgewonden uit Irak zoeken hulp in particuliere sektor
 
Sergeant Eric Edmundson belandde in oktober 2005 in het Walter Reed legerhospitaal met een zware herenschudding. Hij was het slachtoffer geworden van een van de vele bermbommen die deel uitmaken van het dagelijks leven van soldaten in Irak. Zes maanden later, na intensieve lichamelijke revalidatie en een infectie die hem verregaand beroofde van het gebruik van zijn ledematen, was hij aan het eind van zijn latijn. De afdeling Veteranenzaken gaf hem de keus tussen een verzorgingshuis of terug gaan naar zijn familie. Zijn vader, die ontevreden was over de zijn inziens afwachtende houding van de afdeling veteranenzaken vond uiteindelijk een particuliere kliniek waar hij kon worden behandeld en voor Eric brak een langdurige weg naar herstel aan. Maar hij is een uitzondering. Gewonde veteranen worden zelden behandeld in particuliere klinieken, die zeggen dat ze expertise hebben verworven op het gebied van zwaar hersenletsel door de behandeling van de slachtoffers van verkeersongelukken en ongelukken in de bouw.
 
Van de 24.000 gewonde soldaten die terug zijn gekomen uit Irak en Afghanistan lijdt ongeveer een derde aan een of andere vorm van traumatisch hersenletsel (TBI). Hersenletsel heeft vaak ernstige invaliditeit tot gevolg. Het wordt beschouwd als een verwonding die typerend is voor deze oorlog, omdat betere bepantsering en vooruitgang in de medische wetenschap veel meer levens redden dan in vorige oorlogen.
 
Reuters (GB), 23 april 2007
 

 
Afghaanse journalisten protesteren tegen politie-inval
 
Meer dan 100 Afghaanse journalisten hebben geprotesteerd tegen een politie-inval in een TV-station die plaatsvond in opdracht van de Afghaanse minister van justitie. De minister, Abdoel Jabar Sabit, liet de politie een inval doen in het kantoor van Tolo TV in Kaboel om verslaggever Hamed Haidary te "dagvaarden", omdat hij had bericht dat Sabit had opgeroepen om een aantal gevangenen op te hangen. Sabit zei dat de verslaggever hem verkeerd had geciteerd. Tolo - het grootste partikuliere TV-station van Afghanistan - bleef staande houden dat Sabit die echt gezegd had en herhaalde een aantal keren delen van een video met Sabit waarin hij deze uitlatingen deed. Tientallen gewapende politieagenten namen deel aan de inval en arresteerden drie personeelsleden van Tolo toen de beveiligingsbeambten van het TV-station weigerden de politie binnen te laten. Vier personeelsleden van Associated Press die de inval op straat gadesloegen werden ook gearresteerd. Verschillenden arrestanten weren door de politie geschopt en geslagen. Ze werden na korte tijd vrijgelaten nadat ze een papier hadden getekend dat ze niet voor behandeling naar het ziekenhuis hoefden.
 
Journalisten en mensenrechtenactivisten maken zich zorgen over een voorstel voor een mediawet die het illegaal zou maken voor journalisten om te berichten over zaken die "de stabiliteit, de nationale veiligheid en de territoriale eenheid van het land aantasten". De inval bij Tolo vond plaats tegen de achtergrond van talrijke berichten over bedreiging en mishandeling van journalisten door regeringspersoneel en militairen.
 
Associated Press (VS), 18 april 2007
 

Onvertaalde berichten:

Islamistische democraten?
Egypte wordt over het algemeen gerekend tot de meest repressieve landen in de meest repressieve regio ter wereld. Maar twee jaar geleden - deels onder druk van het Witte Huis - stond het reigme van president Hosni Mubarak parlementsverkiezingen toe. En de Moslimbroeders - die vanwege hun status als verboden organisatie gedwongen waren om kandidaten als "onafhankelijk" aan de verkiezingen te laten deelnemen - domineerden de strijd tot de regering hun in latere verkiezingsronden de kop indrukte.
New York Times (VS), 29 april 2007
 
Het Guantánamo van Afrika
Dit is de meest wetteloze oorlog van onze generatie. Alle agressie-oorlogen zijn onwettig, maar er is geen conflict in de recente geschiedenis dat getuige is geweest van zoveel zich opeenstapelende lagen onwettigheid als het huidige conflict in Somalië.
Salim Lone in The Guardian (GB), 28 april 2007
 
Amerikaanse officier kraakt beleid generaals in Irak af
Een Amerikaanse legerofficier in actieve dienst heeft een vlammende aanval geschreven op Amerikaanse generaals vanwege hun rol in Irak. Overste Paul Yingling, Irak-veteraan en plaatsvervangend commandant van het Derde Pantsercavalerieregiment, beschuldigt de generaals van misleiding van Congres en publiek over de situatie aldaar.
Reuters (GB), 27 april 2007
 
Iran - en nog verder
Als de Bush en zijn regering slagen in hun huidige pogingen om verdeeldheid te zaaien binnen de Islam, door Sji'iten uit te spelen tegen Sunnieten, laten ze daarmee de oude koloniale tactiek herleven van "verdeel en heers". Dit betekent in de praktijk een handhaving van de overheersing van het Midden-Oosten door met de VS verbonden autoritaire elites, en door de internationale olie-industrie.
ZNet (VS), 24 april 2007
 
Roep om ontslag Canadese minister vanwege kwestie Afghaanse gevangenen
De oppositiepartijen in Canada hebben veranderingen geëist in de overeenkomst aangaande de overdracht van Afghaanse gevangenen en om het ontslag gevraagd van de minister van Defensie, na gruwelijke berichten over martelingen van gevangenen in Kandahar.
Globe and Mail (Can.), 23 april 2007
 
Sunnieten en Sji'iten verenigd tegen scheidingsmuur
Een Amerikaanse militaire brigade is bezig met de bouw van een betonnen muur om een van de meest onrustige Sunnitische wijken van Bagdad af te snijden van de omringende Sji'itische wijken. Dit heeft bezorgdheid gewekt voor een verdere Balkanisatie van de meest gewelddadige stad van Irak.
Sydney Morning Herald (Aus.), 21 april 2007
 
VS kondigt bommenverkoop aan Israël aan
De regering-Bush heeft de eerste officieel bekendgemaakte verkoop aangekondigd van Amerikaans militair materieel aan Israël sinds het einde van het gewapende conflict met Libanon in 2006.
Reuters (GB), 20 april 2007
 
Moorden op Afghaanse burgers doen aan Haditha denken
Vorig jaar werd duidelijk dat verschillende Amerikaanse mariniers 24 burgers hadden vermoord in Haditha, Irak. Bijna een jaar later doodden mariniers tenminste tien burgers in Afghanistan, in een gebeurtenis die enige treffende overeenkomsten vertoont met die moorden en die suggereert dat de les van Haditha niet doorgekomen is.
New York Times (VS), 20 april 2007
 
... Maar ze zullen Iran toch niet werkelijk aanvallen?
Herinnert u zich de oude neoconservatieve 'grap' nog dat "het prima is om Bagdad te plunderen maar échte mannen gaan naar Teheran"? We gaan een periode in waarin veel waarnemers in Washington het mogelijk en zelfs waarschijnlijk achten dat George W. Bush en Dick Cheney bevel zullen geven tot een aanval op Iran.
ZNet (VS), 18 april 2007
 
Een nieuwe dreiging in Irak
Terwijl de regering-Bush worstelt om Bagdad te stabiliseren is een belangrijke nieuwe dreiging aan het ontstaan in de Koerdische gebieden van noord-Irak.
Washington Post (VS), 18 april 2007
 
Zal Sadr's rijzende ster de "golf" van Bush verduisteren?
Opiniepeilingen zijn waardevolle kaarten om uit te spelen in een debat van nationaal of internationaal belang. Maar uiteindelijk zijn het de massademonstraties die de peilingen inhoud, kleur en - vooral - brede aandacht in de media geven, en ze zo werkelijk betekenis geven. Dit is in het bijzonder waar als zulke marsen vreedzaam en gedisciplineerd verlopen in een door oorlog geteisterd land als Irak.
Dilip Hiro and Tom Engelhardt in TomDispatch (VS), 16 april 2007
 
India vastbesloten over gaspijp uit Iran
Een dispuut tussen Washington en zijn twee voornaamste Zuidaziatische bondgenoten is aan het verergeren nu India en Pakistan de poot stijf houden over de aanleg van een hoogst strategische gaspijpleiding vanuit Iran.
The Australian (Aus.), 16 april 2007
 
VS houdt 18.000 gevangenen vast in Irak
In de afgelopen maand, met het begin van een nieuw veiligheidsoffensief in Bagdad, hebben Amerikaanse troepen nog eens duizend Irakezen gearresteerd. Hiermee komt het aantal gevangenen in twee Amerikaanse gevangenkampen in het land op 18.000.
Washington Post (VS), 15 april 2007
 
Strijd Afghanistan wordt alleen maar harder
De dood van zes Canadese soldaten in zuidelijk Afghanistan, eerder deze maand, herinnert ons aan de beroemde grondregel van Santayana dat zij die niet van de geschiedenis leren gedoemd zijn ze te herhalen.
Eric Margolis in The Toronto Sun (Can.), 15 april 2007
 
"VS heeft fundamentalisme in Afghanistan doen terugkeren"
"Er zijn meer dan vijf jaar verstreken sinds de Amerikaanse inval in Afghanistan. Waarschijnlijk verwachten velen van u dat ik de positieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren sinds de invasie zal opnoemen. Maar tot mijn spijt moet ik u zeggen dat Afghanistan nog steeds is gekluisterd in de ketenen van de fundamentalistische krijgsheren en lijkt op een bewusteloos lichaam dat zijn laatste adem uitblaast."
Afghaans parlementslid Malalai Joya in Common Dreams (VS), 12 april 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |