menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 20, 2007
14 mei

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Iraakse parlement steunt wet voor terugtrekken VS
 
Een meerderheid van de Iraakse parlementsleden heeft een wetsontwerp ondertekend dat om een tijdstip vraagt voor het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Irak en het huidige niveau van het aantal Amerikaanse militairen wil bevriezen. Deze ontwikkeling is een teken van toenemende verdeeldheid tussen Iraakse parlementariërs en premier Maliki, een parallel met de breder wordende kloof tussen de regering-Bush en de critici van zijn politiek in het Amerikaanse Congres. Het wetsontwerp wil een tijdslijn vastleggen voor een geleidelijke terugtrekking, min of meer in de lijn van wat Democratische parlementsleden in de VS hebben geëist. Ook wil het parlementaire goedkeuring voor elke verdere verlenging van het VN-mandaat voor de buitenlandse troepen in Irak dat eind 2007 afloopt.
 
Tot nu toe hebben minstens 138 parlementsleden van de 276 het wetsvoorstel ondertekend, de kleinst mogelijke meerderheid. De meest prominente politieke partijen in Irak, Dawa, SCIRI, Iraakse Islamitische Partij en prominente Koerdische fracties lijken zich tegen een specifieke datum voor terugtrekking te verzetten. Er zelfs als er zo'n datum zou worden vastegelegd is het onduidelijk of de VS zich eraan zou moeten houden.
 
Washington Post (VS), 11 mei 2007
 

 
Meningsverschillen voorafgaand aan Iran-gesprekken
 
Hoge ambtenaren van buitenlandse zaken van de vijf vetolanden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland vergaderen momenteel in Berlijn over de verdere gang van zaken in het conflict rond het Iraanse atoomprogramma. Nog voor 23 mei zal een gesprek plaatsvinden tussen EU-commissaris Solana en de Iraanse toponderhandelaar Laridshani. Dan loopt de termijn af die de Veiligheidsraad aan Teheran had gegeven om alle activiteiten op het gebied van uraniumverrijking te staken. Er zijn echter inmiddels meningsverschillen gebleken.
 
De VS willen vasthouden aan de huidige onderhandelingspositie tegenover Iran, waarbij minister van buitenlandse zaken Rice de oorlogsdreiging op tafel houdt. Ze krijgt hierbij munitie door de opstelling van Groot-Brittannië dat Iran beschuldigt van steun aan de Taliban (Iran ontkent dit stellig). Solana legt andere accenten. Hij pleit net zoals de Duitse, de Russische en de Chinese regering de laatste weken althans binnenskamers voor een 'time-out'. Oorspronkelijk had Zuid-Afrika in maart in de Veiligheidsraad het voorstel gedaan om voor een periode van 90 dagen alle sancties tegen Iran op te schorten terwijl Iran dan alle verrijkingsactiviteiten tijdelijk zou staken. Dat zou de onderhandelingen voor een politieke oplossing vlot kunnen trekken. Maar Washington en Londen wijzen dit compromisloos af.
 
Andreas Zumach in Die Tageszeitung (BRD), 10 mei 2007
 

 
Afghaanse politici waarschuwen VS
 
Afghaanse parlementsleden die kwaad zijn over het toenemende aantal burgerdoden hebben een krachtige waarschuwing gericht aan de commandanten van de VS en de Navo door een motie aan te nemen voor een staakt-het-vuren en onderhandelingen met de Taliban. De resolutie, die de Navo aanduidde als een 'waarschuwingsschot' voor de boeg, werd aangenomen op een moment dat berichten binnenkwamen dat 21 dorpelingen - waaronder vrouwen en kinderen - waren omgekomen bij luchtaanvallen.
 
Het voorstel van het Hogerhuis van het parlement, dat ook oproept tot het vaststellen van een datum voor het vertrek van de buitenlandse troepen, suggereert dat de Afghaanse steun voor de nu vijfeneenhalf jaar durende militaire operatie aan het afbrokkelen is in een baaierd van burgerdoden. Het Lagerhuis en president Karzai zouden het voorstel moeten overnemen om er een wet van te maken. De presidentiële staf was niet beschikbaar voor commentaar. Maar Karzai heeft herhaaldelijk gezegd dat hij openstaat voor een gesprek met de Taliban.
 
Asssociated Press (VS), 10 mei 2007
 

Onvertaalde berichten:

Afghaanse truckers: "Breng Taliban terug"
Abad Khan heeft een groot deel van zijn leven doorgebracht achter het stuur van een vrachtwagen op de Afghaanse wegen. Het werk is moeilijk maar geeft de 30 jaar oude trucker en zijn collega's een uitzicht op het land dat maar zelden te zien of te horen is. En het is een uitzicht waar ze in toenemende mate niet blij mee zijn.
The Independent (GB), 10 mei 2007
 
Geen einde aan stijging dodental
Terwijl de aandacht onder Amerikaanse beleidsmakers op Irak geconcentreerd blijft is de oorlog in Afghanistan een doorgaande worsteling geworden om te voorkomen dat het land tot een totale mislukking vervalt.
Inter Press Service (Int.), 9 mei 2007
 
Gouverneur Uruzgan lid van de Taliban?
"De gouverneur van Uruzgan, Munib, is nog steeds lid van de Taliban. En de Nederlanders vinden dat juist prettig." Opmerkelijke woorden van senator Khairo Jan uit Uruzgan.
Radio Nederland Wereldomroep (NL), 8 mei 2007
 
Explosieve onthullingen in Brits "kunstmestcomplot"
Het ware verhaal van het verhinderde "kunstmestcomplot", waarin moslim-radicalen van plan waren om aanslagen te plegen op een winkelcentrum en een Londense nachtclub met explosieven op basis van ammoniumnitraat, is eindelijk boven tafel gekomen.
Antiwar.com (VS), 8 mei 2007
 
Damascus in de schijnwerpers
De regering van de Amerikaanse president George W. Bush heeft toestemming gegeven voor een reeks operaties om het Syrische regime te verzwakken en uiteindelijk omver te werpen. De VS zijn bang dat Syrië gevaarlijk dicht bij de mullah's van Teheran komen.
Asia Times (Hong Kong), 8 mei 2007
 
Iraanse raketten bedreiging voor Europa?
Het plan van de regering-Bush om onderscheppingsraketten in Polen te stationeren, en een bijbehorend radarsysteem in de Tsjechische Republiek, heeft een grootscheepse controversie in het leven geroepen.
San Francisco Chronicle (VS), 7 mei 2007
 
Bush's tijdschema voor Irak
Mag ik het lawaaierige politieke debat dat in Washington over Irak woedt even onderbreken om wat zaken recht te zetten? In tegenstelling tot wat zijn critici zeggen heeft president Bush wél een tijdschema om te oorlog te beëindigen.
St. Petersburg Times (VS), 6 mei 2007
 
Anti-oorlogsgroepen gebruiken nieuwe slagkracht om Democraten over Irak te beïnvloeden
In de afgelopen vier maanden zijn de Irak-debatten in het Amerikaanse Congres heen en weer geslingerd tussen een puur symbolische resolutie waarin de strategie van de president afgekeurd wordt en tijdschema's voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen. Achter de schermen is een omvangrijke politieke operatie van een coalitie van anti-oorlogsgroepen bezig om het debat vooruit te duwen.
New York Times (VS), 6 mei 2007
 
Troepen in conflict met ethische normen
Meer dan éénderde van de Amerikaanse soldaten in Irak zegt dat ze geloven dat marteling toegestaan moet zijn als dit helpt om belangrijke informatie over opstandelingen te verzamelen, zo heeft het Pentagon bekendgemaakt.
Washington Post (VS), 5 mei 2007
 
Waarom de Navo de Afghaanse spelregels verkeerd begrijpt
In een verhandeling die ontleend is aan haar memoires put de Canadees-Afghaanse schrijfster Hamida Ghafour uit haar familiegeschiedenis om uit te leggen wat er verkeerd is gegaan met de Canadese missie in het vaderland van haar voorouders.
Globe and Mail (Can.), 5 mei 2007
 
Vroegere krijgsheer krijgt controle over Somalische hoofdstad
Een vroegere krijgsheer die een tijdlang op de loonlijst van de CIA stond is ingezworen als burgemeester van Mogadishu. Mohamed Dheere heeft een plan aangekondigd om deze turbulente hoofdstad binnen drie maanden te pacificeren.
McClatchy Newspapers (VS), 4 mei 2007
 
Overal oorlogsschepen, en heel wat bommen
Als men neerkijkt van het zes verdiepingen hoge kapiteinsdek is het vliegdek van het Amerikaanse marineschip de Nimitz een indrukwekkend gezicht. Op dit moment nadert de Nimits in rap tempo de Perzische Golf waar ze zich zal voegen bij nog eens twee Amerikaanse vliegdekschepen, in de grootste concentratie van marinemacht in de regio sinds de lancering van de Amerikaanse invasie van Irak, vier jaar geleden.
Michael T. Klare in Tomdispatch.com (VS), 3 mei 2007
 
Bush houdt Iraanse functionarissen vast als wisselgeld
Toen de regering van George W. Bush in januari aankondigde dat ze Iraanse functionarissen in Irak op de korrel ging nemen werd dit beleid gerechtvaardigd als noodzakelijk voor de bescherming van Amerikaanse troepen. Maar recente ontwikkelingen blijken een onderstreping van de realiteit dat deze Iraanse functionarissen dienen als wisselgeld in de pogingen van de regering om Iran zo ver te krijgen dat dit land zijn invloed gebruikt bij Iraakse sji'ieten om de situatie in Irak te helpen stabiliseren.
Inter Press Service (Int.), 3 mei 2007
 
Canadese generaal geeft toe dat gevangenenovereenkomst geen garantie biedt tegen marteling
De Canadese generaal Rick Hillier heeft afstand genomen van de overeenkomst over gevangenen die hij getekend heeft met zijn Afghaanse tegenhanger. Hillier zegt dat de overeenkomst de garanties mist die nodig zijn om te voorkomen dat gevangenen gemarteld zullen worden na overdracht aan de Afghanen.
Globe and Mail (Can.), 3 mei 2007
 
Opstandelingen "vallen VS terecht aan"
Opstandelingen in Irak staan in hun recht als ze proberen om Amerikaanse troepen met geweld het land uit te krijgen, aldus een vroegere bevelhebber van de Britse landmacht.
BBC News (GB), 3 mei 2007
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |