menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 28, 2008
7 juli

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Luchtmachtbasis in Afghanistan kan nieuwe Guantanamo worden
 
Jawed Ahmad, een chauffeur, werkte voor Canadese verslaggevers in Afghanistan. Van de ene dag op de andere was hij verdwenen. Weken later hoorden de journalisten van zijn familie dat hij gearresteerd was door VS-militairen, opgesloten in de Amerikaanse militaire gevangenis op de luchtmachtbasis Bagram en ervan beschuldigd werd een vijandelijke strijder te zijn. Zijn advocaten hebben nu een zaak tegen zijn detentie aangespannen op gronden die vergelijkbaar zijn met de zaken die lopen over de gevangenen in Guantanamo Bay. Volgens de verdediger van Ahmad, Barbara J. Olshansky, zijn de Amerikanen na het vonnis van twee weken geleden, waarbij de gedetineerden in Guantanamo het recht kregen om hun detentie aan te vechten bij een federale rechtbank, ertoe overgegaan om gevangenen naar Bagram te sturen in plaats van Guantanamo. Tijdens legale procedures heeft het ministerie van justitie tot nu toe het standpunt ingenomen dat Bagram in een oorlogszone ligt en niet op een vredeslocatie zoals Guantanamo. De militairen verwijzen naar justitie en weigeren te bevestigen of mensen die rechtszaken hebben aangespannen in Bagram worden vastgehouden.
 
Mensenrechtenorganisaties beginnen zich steeds meer zorgen te maken over Bagram. Er zijn nu ongeveer 600 gevangenen en de militairen hebben plannen voor 60 miljoen dollar een nieuwe grotere gevangenis voor 1000 arrestanten te bouwen.
 
The Washington Post (VS), 29 juni 2008
 

 
Twee soorten schurken
 
De internationale overeenkomst uit 2007, die een einde moet maken aan het Noordkoreaanse atoomprogramma, wordt tot nu toe grotendeels volgens plan uitgevoerd. Dat roept de vraag op waarom het conflict rond het Iraanse atoomprogramma eigenlijk niet op dezelfde manier van zijn scherpte kan worden ontdaan. Het antwoord is dat beide gevallen heel verschillend zijn en Noord-Korea en Iran in de wereldpolitiek een totaal verschillende plaats innemen. Het economisch doodzieke Noord-Korea heeft ondanks het bezit van kernwapens nooit een serieuze militaire bedreiging gevormd. Als Iran over kernwapens zou beschikken zou het wel een bedreiging vormen en niet alleen voor Israël. Tot nu toe is er overigens geen bewijs voor dat Iran dit van plan zou zijn. Er bestaat slechts een verdenking dat het huidige Iraanse atoomprogramma niet alleen voor energieproductie, maar ook voor de ontwikkeling van wapens zou dienen. Noord-Korea ligt geografisch niet centraal en beschikt ook niet over noemenswaardige grondstoffen. Iran beschikt daarentegen over de in omvang tweede gasvoorraad en derde olievoorraad ter wereld en ligt in het hart van een strategische regio.
 
Het belangrijkste doel van Washington is om te verhinderen dat Iran de strategische partner van Rusland, China en India wordt. De VS willen het land weer "in het westerse kamp brengen" en daarmee onder hun invloed. En in elk geval de regering Bush is ervan overtuigd dat dit doel niet zonder gedwongen regimeverandering in Teheran is te bereiken. De strijd over het Iraanse atoomprogramma is alleen maar een middel tot dit doel.
 
Andreas Zumach in Die Tageszeitung (BRD), 27 juni 2008
 

 
Alleen geld is niet genoeg
 
Kort voor in Berlijn de 'Palestijnse veiligheidsconferentie' werd geopend meldden de persbureaus dat twee Palestijnen in een studentenhuis van de universiteit van Nabloes waren doodgeschoten bij een commandoactie van Israëlische militairen. Het zouden activisten van Hamas en de Islamitische Jihad zijn gewest die bezig waren een aanslag voor te bereiden. Het voorval toont het dilemma van deze veiligheidsconferentie aan. De Palestijnse politie heeft ondersteuning en opleiding hard nodig. Maar kan men daarbij voorbijgaan aan de Israëlische bezetting? Tijdens het incident lagen de Palestijnse politiemensen nog in hun bed. Op bevel van de Israëlische bezettingsmacht mogen ze tussen middernacht en 6 uur 's ochtends niet zorgen voor de veiligheid van de burgers. In dat tijdvak neemt in de Palestijnse steden het Israëlische leger het bevel over en voert razzia's, arrestaties en gerichte moordaanslagen uit, zonder daarbij door de Palestijnse politie gestoord te worden. Zo is de Palestijnse politie waarschijnlijk de enige ter wereld die wordt opgeleid om hun vijanden te beschermen.
 
Geen land ter wereld krijgt per hoofd van de bevolking zoveel financiële hulp uit Duitsland als Palestina. Maar kan men het zogenaamde vredesproces bevorderen terwijl men de Israëlische politiek en de gevolgen daarvan voor de bezette autonome gebieden en een toekomstige vredesregeling negeert? Kan er voor de Palestijnen alleen overdag veiligheid zijn terwijl 's nachts de Israëlische militairen onveiligheid verspreiden? En hoe wil men de Palestijnse economie stimuleren als overal wegversperringen de handel belemmeren?
 
Christian Sterzing (Heinrich-Böllstichting, Ramallah) in die Tageszeitung (BRD), 25 juni 2008
 

Onvertaalde berichten:

Van triomf naar marteling
Twee weken geleden mocht ik de Martha Gellhornprijs voor Journalistiek overhandigen aan een jonge Palestijn, Mohammed Omer. De prijs - toegekend als gedachtenis aan de grote Amerikaanse oorlogscorrespondent - gaat naar journalisten die de propaganda van de gevestigde machten aan de kaak stellen. Op zijn terugreis zou hij bij Allenby Bridge (aan de grens met Jordanië) begeleid worden door een Nederlandse diplomaat. Deze wachtte buiten het Israëlische douanegebouw, niet wetend dat Mohammed inmiddels gegrepen was door de Shin Beit, de beruchte Israëlische veiligheidsdienst.
John Pilger in The Guardian (GB), 2 juli 2008
 
Geheim Amerikaans militair plan voor Pakistan vertraagd
Topfunctionarissen van de regering-Bush hebben vorig jaar een geheim plan opgesteld om het makkelijker te maken voor Amerikaanse special forces om binnen de Pakistaanse stammengebieden te opereren. Maar innerlijke strijd binnen Washington en de [diversion] van middelen naar Irak hebben het plan vertraagd.
Reuters (GB), 30 juni 2008
 
Iraakse parlementariërs houden akkoorden over "mijlpalen" Bush tegen
Drie essentiële akkoorden met de Amerikanen over olie, provinciale verkiezingen en de toekomst van de Amerikaanse strijdkrachten in het land zijn vastgelopen in het Iraakse parlement. Dit heeft twijfel opgeworpen over de vraag of ze nog wel van kracht zullen komen vóór de ambtstermijn van George Bush afloopt.
The Guardian (GB), 28 juni 2008
 
Rapport: Amerikaanse oorlogen hebben al Qaida geholpen
Amerikaans militair ingrijpen in moslimlanden heeft een generatie van "boze jonge mannen" doen ontstaan die kwetsbaar zijn voor recrutering door al Qaida, aldus een rapport van een leidende analysegroep op het gebied van internationale veiligheid.
Daily Telegraph (GB), 26 juni 2008
 
Wie wint er nu feitelijk in Irak?
De Amerikaanse bezetting van Irak volgt dezelfde koers als die van de Britse overheersing na de Eerste Wereldoorlog. Eerst was er de overmoed die volgde op een militaire overwinning en de overtuiging dat wat de Irakezen zelf deden niet belangrijk was. toen was er de schok en verrassing over een Iraakse opstand tegen de Britten in 1920 en de Amerikanen na 2003.
Patrick Cockburn in Counterpunch (VS), 26 juni 2008
 
Britse oorlog leeft van angst en onwetendheid
Net als in het Ierse conflict vertrouwt de staat ook nu weer op de onwetendheid van ons, het publiek. Alle propaganda is gericht op het onderhouden van deze onwetendheid en op het scheppen van angst.
John Pilger in Antiwar.com (VS), 26 juni 2008
 
Hoe verder voor de anti-oorlogsbeweging?
Mij is gevraagd om de politieke grondgedachten uiteen te zetten voor een actiestrategie voor de vredesbeweging. Om dat te doen moeten we beginnen met de terreur die de VS het Midden-Oosten heeft gebracht.
Ashley Smith in Counterpunch (VS), 26 juni 2008
 
Wat te doen?
Weet je nog, 15 februari 2003? Die dag was getuige van de grootste gecoördineerde wereldwijde demonstraties in de wereldgeschiedenis. Tien miljoen mensen van meer dan zestig landen stuurden een heldere boodschap naar Washington dat de wereld "nee" zei tegen een Amerikaanse oorlog tegen Irak. Deze manifestatie van de anti-oorlogsbeweging leek eindelijk vóór te liggen op de regering. Maar toen de regering-Bush verkoos ons te negeren - wat moesten we tóen doen?
Matthew Smucker (War Resisters League) in Common Dreams (VS), 26 juni 2008
 
Rusland doet mee in Afghanistan
Moskou is bezig met een buitengewone comeback op het Afghaanse schaakbord na een gat van twee decennia die volgden op het negen jaar durende Sovjet-avontuur dat eindigde met de terugtrekking van de laatste Russische troepen uit Afghanistan in 1989.
Asia Times (Hong Kong), 25 juni 2008
 
Vroegere wapeninspecteur: VS plan luchtaanvallen tegen Iran
In 2002 beschuldigde Scott Ritter, het vroegere hoofd van de VN-wapeninspecteurs in Irak, de regering-Bush er in het openbaar van dat zij gelogen had tegen het Congres en het publiek over de beweringen dat Irak een chemisch en biologisch wapenarsenaal zou verbergen. Nu spreekt Ritter zich uit over wat hij ziet als de geschiedenis die zich herhaalt met betrekking tot het Amerikaanse beleid naar Iran toe, en de onvermijdelijkheid van een Amerikaanse aanval op het land, waarvan hij gelooft dat die zal gebeuren vóór een nieuwe president in januari 2009 ingezworen wordt.
The Public Record (VS), 24 juni 2008
 
Deze oorlogen gaan over olie, niet over democratie
De afschuwelijke waarheid achter de oorlogen in Irak en Afghanistan is eindelijk boven water. Vier grote westerse oliemaatschappijen staan op het punt om exclusieve contracten te tekenen voor het exploiteren van de Iraakse olievelden. En Afghanistan heeft zojuist een grootschalig akkoord getekend om de bouw van een al lang geleden geplande 1680 km lange pijpleiding van start te laten gaan.
Toronto Sun (Can.), 22 juni 2008
 
Israël is nog ver verwijderd van aanval op Iran
Israëlische leiders en functionarissen hebben recentelijk hun campagne tegen een Iran met kernenergie verder opgevoerd. De boodschap van premier Ehud Olmert naar Salai Meridor, de Israëlische ambassadeur in Washington, en minister van Transport Shaul Mofaz is helder: Israël zal geen Iran met kernenergie tolereren.
Haaretz (Isr.), 22 juni 2008
 
De Navo moet winnen in Afghanistan - de Taliban hoeft alleen maar niet te verliezen
Zoals Henry Kissinger tegen het einde van de Vietnam-oorlog opmerkte: "de guerillero wint als hij niet verliest; het conventionele leger verliest als het niet wint." En er is voor de afzienbare toekomst geen aanwijzing dat de Taliban verliezen óf dat de Navo-strijdkrachten winnen.
Tony Karon in The National (VAE), 21 juni 2008
 
VS heeft geen uitgewerkt plan voor Afghaanse leger
De Verenigde Staten hebben geen uitgewerkt plan voor de opbouw van leger en politie van Afghanistan, die nog steeds slecht zijn uitgerust en onvoldoende voorbereid om zonder hulp te opereren, aldus Amerikaanse onderzoekers.
Reuters (GB), 18 juni 2008
 
Kiekjes van het leven in Bagdad
Het gevaarlijke gezicht van het gewone leven wordt vastgelegd door Irakezen op hun mobiele telefoons - die daarmee de plaatsen bereiken waar westerse fotografen niet langer heen kunnen.
Robert Fisk in The Independent (GB), 18 juni 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |