menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 44, 2008
27 oktober

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Militairen zijn steeds minder nuttig
Interview met Gwynne Dyer, militair historicus in Die Tageszeitung (BRD), 17 oktober 2008
 
Gwynne Dyer, u bent zelf soldaat geweest en hebt les gegeven aan de Britse militaire academie. Hebt u het vertrouwen in militaire macht verloren?
Gwynne Dyer: Nee, dat heb ik niet. Maar ik geloof in een verstandige inzet van militairen voor haalbare doelen. Anders doodt men mensen voor niets. Ik ben bang dat zowel Irak als Afghanistan voorbeelden daarvan zijn. Politiek gezien was een invasie vanuit het gezichtspunt van de VS na 11 september vermoedelijk onvermijdelijk - zelfs als het mogelijkerwijs precies de bedoeling van Bin Laden was om dit te bereiken. Maar zeven jaar later hebben wij in Afghanistan geen doel meer dat nog te bereiken is.
Denkt u dat de VS samen met de NAVO, daar niet meer kunnen winnen?
Het hangt er vanaf wat de definitie van winnen is. Nemen we de minst ambitieuze definitie die we van westerse militairen te horen krijgen: een democratische maatschappij waarin de Taliban ver buiten de macht worden gehouden. Ik heb geen flauw idee hoe men dat wil bereiken. De instrumenten, het aantal militairen, de financiële middelen, zijn veel te gering voor de taken die men zich heeft gesteld. Men zal niet aanzienlijk meer militairen daarheen sturen.
(..)
Het probleem is dat de sterkste groepen in het land [de vroegere Noordelijke Alliantie] de macht niet werkelijk willen delen.
Uiteindelijk zal elke Afghaanse regering die de aftocht van de Amerikaanse en andere westerse troepen wil overleven, een deal met de Pashtun [de bevolkingsgroep waaruit de Taliban voortkomen] maken. Dat zal onvermijdelijk zijn, anders komt er een omwenteling. Maar zolang de Amerikanen in het land zijn is er geen prikkel voor zo'n deal. Integendeel, de Amerikanen verhinderen dat een dergelijke overeenkomst tot stand komt.
Als dat zo is, wat is dan de strategie op lange termijn van de regering van de VS?
Ik geloof niet dat ze die hebben. Ze hebben een retorische lijn uitgestippeld, maar geen strategie.
(..)
U hebt het over veel te ambitieuze en onrealistische oorlogsdoelen. Wat zou in de huidige situatie in Afghanistan nog haalbaar zijn voor de VS en de NAVO?
De meest gelukkige uitkomst die nog denkbaar is na een aftocht [van de buitenlandse troepen] is een enigermate stabiele centrale Afghaanse regering, waaraan een voldoende groot deel van de leiding van de Pashtun deelneemt, om zo een burgeroorlog af te zwakken.
Dat klinkt heel bescheiden.
Het grootste deel van de tijd is Afghanistan op deze manier geregeerd. Natuurlijk kun je andere ideeën hebben: verkiezingen, democratie en zo, maar dat is nu onbereikbaar.
De ideale oplossing zou nu de opbouw van het Afghaanse leger zijn.
Dat levert helmaal niets op zolang er burgeroorlog is en wij, de VS en de NAVO partij kiezen in deze burgeroorlog. Kijk eens naar de etnische groepen waaruit het Afghaanse leger wordt gerekruteerd, er zijn heel weinig Pashtun in het leger. En het leger is onderdeel van de burgeroorlog.
Wanneer zal de NAVO terugtrekken?
Dat klinkt misschien cynisch, maar het is heel simpel: wanneer de Amerikanen terugtrekken.
Telt het argument dat men de Afghanen niet in de steek mag laten dan niet meer?
Het gaat er niet om of we van de Afghanen houden of ze haten. Het gaat niet om een morele kwestie. Wij gaan daar weg omdat we niets bereiken. En omdat wij daar verliezen lijden.
Waarom zijn de VS en de NAVO daar dan nog?
Afghanistan is alleen belangrijk omdat wij daar troepen hebben. Het gaat puur om symboliek. Men wil niet toegeven dat het een slecht idee was om er heen te gaan.
 
Van Gwynne Dyer verscheen in 2007 'The Mess They Made: The Middle East After Iraq'
 

 
Nu worden de kosten van de oorlog echt belangrijk
 
Gedurende de hele oorlog tegen Irak en de bezetting hebben vredesactivisten gewezen op de kosten van de oorlog als een van de redenen dat de bezetting moet stoppen. De klok met "kosten van de oorlog" is bijna overal op anti-oorlogssites te vinden. Maar nu bericht wordt, dat de 1,8 biljoen dollar die wordt uitgegeven om het financiële stelsel van de VS te waarborgen, niet genoeg is om de economie van de VS te redden, moeten we de kosten van de oorlog en de militaire begroting opnieuw bekijken. Het moment nadert waarop de VS moeten kiezen - de bezetting voortzetten of een nieuwe economie tot stand brengen.
(..)
Je kunt wel zeggen dat de regering van de VS verslaafd is aan militarisme. Gekozen vertegenwoordigers blijven geld steken in het leger hoewel dit de veiligheid van de Verenigde Staten bedreigt door de civiele economie te ondermijnen. Het leger is het zwaarst gesubsidieerde onderdeel van de vrij besteedbare federale begroting. Zolang ik me kan herinneren is de helft van de vrij besteedbare middelen naar de militairen gegaan. Als we de kosten voor Irak en Afghanistan erbij tellen gaat het om meer dan de helft van de besteedbare ruimte. Dit heeft tientallen jaren van desinvestering in de civiele sector tot gevolg gehad. Geen wonder dat de infrastructuur het af laat weten, de VS achterlopen bij andere landen als het gaat om het scheppen van nieuwe, schone energiebronnen, een universitaire opleiding onbetaalbaar wordt en de gezondheidszorg niet geregeld is.
 
Counterpunch (VS), 17 oktober 2008
 

Onvertaalde berichten:

Hoe we een gewonnen oorlog verloren
Tot voor kort werd Ghazni - zoals een groot deel van centraal Afghanistan - als redelijk veilig beschouwd. Maar nu is de provincie, zo'n 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, in handen gevallen van de Taliban.
Nir Rosen in Rolling Stone (VS), 23 oktober 2008
 
Kan Irak een einde maken aan het koloniale tijdperk?
We moeten erachter komen of de koloniale periode geëindigd is of niet. Als er een akkoord komt dat het mogelijk maakt dat Amerikaanse troepen en moderne huurlingen boven de wet blijven staan zullen we er allemaal nog jarenlang onder lijden.
Rami G. Khouri in Middle East Online (GB), 22 oktober 2008
 
De anti-oorlogsbeweging van Afghanistan
Afghaanse NGO's zijn bezig met het onderwijzen van mensenrechten en islamitisch recht, en roepen daarnaast op om de oorlog te beëindigen met een nationale "vredesjirga".
Christian Science Monitor (VS), 20 oktober 2008
 
De tijdbom die marteling heet
Terwijl de Amerikaanse presidentsverkiezingen een climax bereiken tegen de achtergrond van de financiële crisis hangt er nog een andere kwestie boven de twee kandidaten als een stille en duistere tijdbom: marteling.
The Guardian (GB), 18 oktober 2008
 
Krant in garnizoensstad klaagt leger aan over moord op vrouwelijke soldaten
Het hoofdartikel van 14 oktober 2008 in de "Observer" van Fayetteville in North Carolina richtte de aandacht op de moord op vier vrouwelijke militairen in de staat en bevatte een onthutsende opmerking: "In zekere zin is het verbazingwekkend dat er niet nog meer lijken opgestapeld liggen op militaire bases in het hele land."
Truthout (VS), 17 oktober 2008
 
Hoe de recessie een einde kan maken aan de Irak-oorlog
De financiële crisis en dreigende wereldwijde recessie zal onvermijdelijk Washington tot een grotere soberheid dwingen. De inzet van Amerikaanse militairen in Irak en Afghanistan zal naar verwachting alleen al in 2008 zo'n 200 miljard dollar kosten, en het voortzetten van de militaire betrokkenheid zal nog een aanzienlijk grotere belasting gaan vormen. Dit terwijl Washington tegelijk gedwongen wordt om honderden miljarden dollar in te zetten om een ineenstorting van de financiële markten af te wenden.
Tony Karon in Time (VS), 17 oktober 2008
 
Iran is veranderd, aldus vroegere CIA-agent in Midden-Oosten
Het overheersende beeld van Iran in de meeste Westerse hoofden is dat van een onvoorspelbare theocratische staat die bestuurd wordt door een kader van islamitische geestelijken die terrorisme steunen. Maar een vroegere CIA-officier met brede ervaring in het Midden-Oosten betoogt dat tenminste een deel van de oude Westerse ideeën over Iran niet langer geldig zijn.
Voice of America (VS), 16 oktober 2008
 
Burgerdoden gecalculeerd risico in barbaarse oorlog Navo
Het doden van onschuldige Afghanen door Amerikaanse bommen is gevolg van berekening, niet van vergissingen. En het voedt het verzet.
The Guardian (GB), 16 oktober 2008
 
CIA-tactieken goedgekeurd in geheime memo's
De regering-Bush gaf een tweetal geheime memo's uit naar de CIA in 2003 en 2004 waarin expliciete goedkeuring werd uitgesproken voor het gebruik van ondervragingstechnieken als "waterboarding" tegen al-Qaidaverdachten.
Washington Post (VS), 15 oktober 2008
 
Amerika's nationale strategie van wereldwijde inmenging
Afgelopen juni gaf het Amerikaanse ministerie van Defensie onverwachts een nieuwe versie uit van zijn Nationale Defensiestrategie. Het opmerkelijke in dit document is dat het niets direct zegt over Amerikaanse nationale defensie. Het is een strategie voor inmenging in andere landen, en het voorkomen dat anderen Amerikaanse inmenging blokkeren of tegenhouden.
William Pfaff in International Herald Tribune (VS), 15 oktober 2008
 
Britse troepen in Irak: een symbolisch bezettingslegertje
De aanval van de Iraakse premier op het gebrek aan Britse inzet in Basra heeft een gat geschoten in het "Irakverhaal" van de Britse regering.
Spiked (GB), 14 oktober 2008
 
Duizenden ontheemden door gevechten aan Pakistaans-Afghaanse grens
Bijna 190.000 mensen zijn ontheemd in de Pakistaanse Bajaur-regio aan de grens met Afghanistan sinds half augustus gevechten uitbraken tussen Pakistaanse troepen en militanten, aldus de vluchtelingenorganisatie van de VN.
CBC News (Canada), 14 oktober 2008
 
Een beter begrip van de Amerikaans-Iraanse crisis
Bijna de hele regeringsperiode heeft de regering-Bush beweerd dat Iran een "bedreiging" is voor de VS. Zelfs Amerikaanse inlichtingendiensten zijn het erover eens dat Iran geen kernwapens of kernwapenprogramma heeft, en dat het hoogst onduidelijk is of Iran zo'n wapen zelfs maar wil fabriceren.
Phyllis Bennis in Foreign Policy In Focus (VS), 13 oktober 2008
 
Waar gaat het Amerikaanse buitenlands beleid heen?
Als Bush vertrekt zal iedereen hopen op verandering - of het ergste vrezen. McCain of Obama? Wat zal dat veranderen voor Irak, Afghanistan, Palestina, Afrika, de Kaukasus, Cuba en Venezuela? En voor de Amerikaanse betrekkingen met de grootmachten: Europa, Japan, Rusland en China?
Michel Collon in Information Clearing House (VS), 12 oktober 2008
 
"Grootste bedreiging" voor VS in Afghanistan wordt geholpen door Pakistani's
Toen Jalaluddin Haqqani in de jaren '80 vocht tegen de Sovjet-troepen in Afghanistan overlaadde de VS hem met lof, wapens en geld. Nu is de VS aan het proberen om Haqqani te vermoorden, terwijl hij bevel voert over een guerilla-eenheid van de Taliban die de Amerikanen bestrijdt in vijf Afghaanse provincies vanuit zijn basis in west-Pakistan.
Bloomberg (VS), 8 oktober 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |