menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 52, 2008
22 december

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Rooskleurig herschrijven geschiedenis Iraaks debacle zal nog ergere ramp in Afghanistan veroorzaken
 
En nu gaan ze de put dempen. Terwijl de Britse troepen komende lente eindelijk weggaan uit Irak, is iedereen voor een openbaar onderzoek. Dat is prima. Maar laten ze dan tegelijk een onderzoek doen naar de plek waar ze van de regen in de drup zullen komen, van Irak naar Afghanistan. In Basra beschikte het Britse leger tenminste nog over een paar flarden van een krijgsplan. In Helmand bestaat de enige planning eruit dat ze schietschijf zijn voor de Taliban.
 
Het Irakonderzoek past heel goed op een prentbriefkaart. Tony Blair stuurde onder het valse voorwendsel dat Irak een bedreiging voor Engeland vormde Britse troepen. Wat de logica hierachter was, is ondanks de pogingen van Alastair Campbell en zijn collega's nooit duidelijk geworden. Sindsdien is gebleken dat Blair zich er simpelweg niet toe kon vermannen om de Amerikaanse president George Bush in de steek te laten. In een notedop is dat de reden dat 178 Britse militairen zijn omgekomen in Irak.
 
Rond 2005 waren ze de controle over Basra vrijwel kwijtgeraakt aan plaatselijke milities. Toen die onderling slaags raakten, trokken de Britten zich terug op het vliegveld en lieten het aan Iraakse troepen (met Amerikaanse hulp) over om vrede door uitputting tot stand te brengen. Na vijf jaar heeft Engeland in Basra geen wederopbouw gepleegd of de beloofde welvaart en een stabiele regering gebracht. En wat betreft het vinden van Blairs massavernietigingswapens, vergeet het maar.
 
De Britse commandant, generaal Sir Mike Jackson, zei twee jaar geleden dat het leger op zijn best kon hopen een "eervolle aftocht" te blazen. Dat realistische oordeel is nu bevestigd, maar het was verfrissend om de aartsbisschop van Canterbury gisteren dat ene eenvoudige woordje te horen gebruiken voor de Irakoorlog: het was "verkeerd".
 
De grootste eer die Engeland de doden in Irak kan bewijzen is een onderzoek te doen naar de vraag waarom er nog meer moeten sterven in Afghanistan. Waarom moeten we wachten tot hetzelfde aantal soldaten gesneuveld is (tot nu toe al 134)? Waarom wachten op hetzelfde veelvoud van burgerdoden, hetzelfde aantal gebombardeerde dorpjes, dezelfde vernietigde infrastructuur? Waarom wachten tot dezelfde bombastische mooipraterij is uitgewerkt en waarheid en realisme de overhand krijgen? Waarom weer een miljard pond gaan weggooien aan deze waanzin, miljarden die we ons nauwelijks kunnen permitteren?
 
Simon Jenkins in The Guardian (GB), 19 december 2008
 

 
Australische SAS-eenheden treden op als doodseskaders in Afghanistan
 
Een rapport dat in oktober werd gepubliceerd door het Australische departement van defensie biedt een zeldzaam beeld van de schandelijke operaties die door het Australische leger worden uitgevoerd in het kader van de door de VS geleide bezetting van Afghanistan.
 
De meest betrokken onderdelen zijn van het Special Air Service regiment (SAS) en het 4e bataljon van het Royal Australian Regiment (4RAR), de commando's van de Australische landmacht. Dit zijn goedgetrainde troepen en hun officiële rol in oorlogstijd is om langeafstandsverkenningen, observatieopdrachten en verrassingsacties tegen vijandelijke doelen uit te voeren en het de vijand zo lastig mogelijk te maken. Maar bij de zogenaamde "oorlog tegen het terrorisme" worden ze in feite als doodseskaders gebruikt.
 
Het verslag van defensie bevat het resultaat van een onderzoek naar een Australische operatie op 17 september die per ongeluk resulteerde in het doden van Rozi Khan, de gouverneur van het district Chora in de provincie Uruzgan, een voorstander van de bezetting en langdurig collega van de Afghaanse president Hamid Karzai. Het beoogde doelwit, bij de Australische militairen bekend onder de codenaam 'Musket', was een verondersteld lid van de islamitische Taliban. Terwijl een groot deel van het operationele bevel voor de missie gecensureerd blijft, is het wel duidelijk dat het de bedoeling was dat een ploeg erop uit werd gestuurd om het huis van de man midden in de nacht te bestormen en hem in koelen bloede te executeren.
 
Het is inherent aan dit soort opdrachten in stedelijk milieu dat er iets mis kan gaan en op 17 september ging er iets verschrikkelijk mis. Een paar dagen voor de opdracht werd gegeven 'Musket' uit te schakelen hadden de Taliban dreigementen geuit tegen de bewoners van een dorp dat op de weg lag die de Australiërs moesten nemen. Rozi Khan had de dorpelingen aangemoedigd verzet te bieden tegen elke aanval en beloofd met zijn gewapend gevolg te hulp te komen.
 
Toen de Australische troepen in de buurt van het dorp kwamen weren ze opgemerkt door wachtposten op de daken die aannamen dat het infiltranten van de Taliban waren. Binnen een paar minuten vuurden tientallen dorpelingen van drie kanten op de Australiërs. Khan en zijn mannen, die waren gealarmeerd door het schieten stormden in de richting van het vuurgevecht, net als de Afghaanse politie.
 
Militairen van een Australische reserve-eenheid die probeerden in de flank te komen van wat zij dachten dat de Taliban waren, openden het vuur op de groep van Khan en, doodden volgens de uitkomst van het onderzoek, vrijwel zeker de gouverneur van het district. Pas toen een Afghaanse politieauto arriveerde probeerden de Australiërs contact te leggen met de mannen die ze aan hadden gevallen.
 
Het Australische TV-programma Lateline (ABC), dat aandacht besteedde aan het rapport van defensie, had als commentaar dat "er vraagtekens te zetten zijn bij de legaliteit en de ethiek van gerichte moordaanslagen, zelfs op het stoffige en chaotische slagveld in Afghanistan".
 
World Socialist Web Site, 10 december 2008
 

Onvertaalde berichten:

Moment voor waarheid bij Brits vertrek uit Irak
Gordon Brown zegt dat de Britse troepen tegen juli Irak uit moeten zijn. Maar na zes jaar bezetting, 178 Britse doden en talloze Iraakse slachtoffers is er groeiende druk om te komen tot een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken, uitvoering en de kosten van de oorlog.
The Independent (GB), 18 december 2008
 
Amerikaanse krijgsmacht wil niet aan sleutelartikelen Iraaks akkoord voldoen
Amerikaanse militaire leiders en functionarissen van het Pentagon hebben de afgelopen weken duidelijk gemaakt, door middel van publieke uitspraken en opzettelijk gelekte berichten, dat ze van plan zijn om een centraal artikel te schenden van het Amerikaans-Iraakse terugtrekkingsakkoord dat vereist dat alle Amerikaanse gevechtstroepen zich hebben teruggetrokken uit de Iraakse steden halverwege volgend jaar.
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 18 december 2008
 
Legerspecialist sleept Rumsfeld en Cheney voor rechter in verband met "11 september"
Een legerspecialist die de aanslagen van 11 september 2001 overleefde beweert dat er geen evacuatie van het Pentagon werd bevolen ondanks de waarschuwingen van luchtverkeersleiders dat er een gekaapt vliegtuig naderde, bijna 20 minuten voor het gebouw werd geraakt.
The Raw Story (VS), 17 december 2008
 
De kromme logica van het "steunen van de troepen"
In de Verenigde Staten laat een groeiend aantal mensen hun verzet tegen de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden horen. Ze steunen noch de Israëlische troepen noch hun missie, en geven ook geen vrijkaartje om "ook maar alleen te doen wat hun bevolen wordt". Niettemin steunen veel van deze zelfde mensen de Amerikaanse troepen in Irak.
Information Clearing House (VS), 16 december 2008
 
Amerikaanse uitgaven aan oorlogen Irak en Afghanistan over 900 miljard dollar
Amerikaanse militaire operaties, waaronder de oorlogen in Irak en Afghanistan, hebben sinds 2001 al 904 miljard gekost sinds 2001 en kunnen over tien jaar de 1.7 biljoen te boven gaan, zelfs als er gesneden gaat worden in de troepeninzet overzee, aldus een door Reuters geciteerd bericht.
FOCUS News Agency (VS), 16 december 2008
 
De "misdaad tegen de menselijkheid" van Israël
Het Israëlische beleg van Gaza, dat nauwelijks gezien wordt door de buitenwereld omdat Israël weigert om humanitaire hulpverleners, journalisten en fotografen toe te laten, is de evenknie aan het worden van de meest verschrikkelijke misdaden die door het Zuidafrikaanse regime werden begaan op het hoogtepunt van de apartheid.
Truthdig (VS), 15 december 2008
 
Irakezen betwijfelen of VS zich aan terugtrekkingsdata kan of zal houden
De deadlines klinken duidelijk genoeg in het veiligheidsakkoord: Amerikaanse gevechtstroepen moeten in juni weg zijn uit Iraakse stedelijke gebieden, en alle Amerikanen moeten uit het land teruggetrokken zijn eind 2011. Maar de afgelopen week zijn deze deadlines in de ogen van Irakezen allesbehalve spijkerhard gebleken.
McClatchy Newspapers (VS), 15 december 2008
 
Taliban-overvallen op Navo-konvooien verlammen bondgenootschap
De Navo en de VS hebben de overvallen in Peshawar door pro-Talibanmilitanten gebagatelliseerd, waarin honderden van hun militaire voertuigen en voorraadcontainers bestemd voor Afghanistan werden vernield. Maar analytici ter plaatse geloven dat de schade aanzienlijk is.
Inter Press Service (Int.), 14 december 2008
 
De Al-Qaida-zwartepiet van Gordon Brown
Gordon Brown neemt Pakistan op de korrel. Zijn bewering dat driekwart van de terreurcomplotten in Groot-Brittannië daar hun oorsprong hebben is deel geworden van een gangbaar westers standpunt dat weigert om enige verantwoordelijkheid te aanvaarden voor de toename van het aantal recruten van jihad-organisaties.
Tariq Ali in The Guardian (GB), 14 december 2008
 
Iran zegt bewijs te hebben voor Amerikaanse en Britse steun aan moorden op politieagenten
Iran heeft documenten die bewijzen dat de VS en Groot-Brittannië steun geven aan een groep die zestien Iraanse politieagenten ontvoerde en vermoordde, aldus de Iraanse staatsradio.
Reuters (GB), 13 december 2008
 
Iran verdeeld over Obama: verandering of déjà vu?
Iraanse veiligheidsfunctionarissen en politieke leiders hebben een intern debat gevoerd over de vraag hoeveel vrijheid toekomstig president Barack Obama zal hebben om het Amerikaanse beleid ten aanzien van Iran te veranderen. Diegenen die hebben betoogd dat hij daartoe niet in staat zal zijn hebben de overhand gekregen sinds Obama's bekendmaking van zijn nationale veiligheidsteam.
Gareth Porter in Asia Times (Hong Kong), 13 december 2008
 
Arrogantie en onwetendheid in Afghanistan
Geen van de politici en diplomaten die zich uitspreken over Afghanistan weten werkelijk wat er op de grond gebeurd, omdat het niet veilig is om te reizen. Als een van hen zich al buiten waagt is dat maar zelden buiten de stadsgrenzen van Kabul.
Information Clearing House (VS), 10 december 2008
 
Rol westen in Afghanistan aan herziening toe
Duitse soldaten zitten in Afghanistan omdat de VS geëist heeft dat ze daarheen gaan, en al bijna 60 jaar heeft Duitsland steun gegeven aan Washington in vrijwel alles dat de VS wilde doen. Aan beide zijden wordt dit nog steeds gezien als een onvermijdelijk gevolg van de Tweede Wereldoorlog.
William Pfaff in Truthdig (VS), 9 december 2008
 
VS plant verschuiving van troepen naar regio rond Kabul
De meeste van de extra Amerikaans troepen die begin volgend jaar in Afghanistan aankomen zullen vlakbij de hoofdstad Kabul worden ingezet. Dit geeft aan hoe precair de oorlogsinzet hier is geworden.
The New York Times (VS), 6 december 2008
 
De toekomsten van Irak
Een internationale studiegroep kwam begin deze maand samen in Barcelona om de politieke opties voor Irak te onderzoeken na vijf jaar oorlog. Fred Halliday, de voorzitter ervan, vat de conclusies samen.
OpenDemocracy (VS), 4 december 2008
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |