menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 14, 2009
30 maart

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Protesten bij zesde verjaardag Irak-oorlog
 
Een aanzwellende menigte demonstranten ging op 21 maart over de Memorial Bridge van Washington DC naar Virgina, langs het Pentagon en naar de kantoren van de wapenfabrikanten, om de zesde verjaardag van de invasie van Irak te gedenken. Organisatoren van de ANSWER-coalitie zeggen dat meer dan duizend groepen het protest steunden om op te roepen tot een einde aan de Irak-oorlog. De demonstranten eisten dat president Barack Obama onmiddellijk alle Amerikaanse troepen terugtrekt uit Irak, waar volgens de demonstranten duizenden Irakezen zijn gedood en duizenden Amerikaanse militairen zijn gewond of gedood. "Wij denken dat het vooral belangrijk is voor deze nieuwe regering dat ze de druk voelt van mensen, dat we niet nog meer oorlog willen", zegt Obama-supporter Pat Halle van 59.
 
Anti-oorlogsactivisten zeggen dat nu George Bush niet meer aan de macht is, zij teleurgesteld zijn door wat zij zien als vertragingstactieken van Obama. "Obama lijkt geleid te worden door de bureaucraten. Ik wil dat hij zijn belofte houdt om een einde aan de oorlog te maken", zegt Perry Parks van 66, die ook zegt dat hij bijna 30 jaar in de Amerikaanse landmacht gediend heeft, waaronder in Vietnam. "Maar hoe langer het duurt, hoe meer het erop lijkt dat hij ons aan het lijntje houdt."
 
Obama heeft gezegd dat hij van plan is om ruwweg 100.000 manschappen terug te trekken tegen de zomer van 2010. Hij belooft om de laatste Amerikaanse troepen het land uit te hebben teen het einde van 2011, wat overeenstemt met een akkoord dat de Irakezen met Bush gesloten hebben.
 
Associated Press (VS), 21 maart 2009
 

 
Hoe lang dulden Canadezen commando VS over hun troepen?
 
Wat ze ook vinden van de Canadese operatie in Afghanistan, de Canadezen geloven maar al te graag dat onze troepen prima werk leveren in "Canadahar" en dat onze bondgenoten, in het bijzonder de Amerikanen dat ook vinden. Maar misschien is dat niet zo, als we een artikel in de Washington Post van 15 maart moeten geloven.
 
Het artikel van Rajiv Chandrasekaran is gebaseerd op interviews met overste Hurlbut, een Amerikaanse bataljonscommandant die onder Canadees commando staat in Kandahar en brigadegeneraal Nicholson, de plaatsvervangend commandant van de NAVO-strijdkrachten in zuid-Afghanistan. Hurlbut vertelde de verslaggever dat zijn onderdeel maar langzaam vooruitgang boekt in de stad Maywand, 72 km ten westen van Kandahar. De Canadezen kwamen er om de paar maanden om de Taliban te verdrijven, maar gingen dan weer weg en de opstandelingen kwamen bijna onmiddellijk weer terug. Hurlbut probeert het over een andere boeg te gooien en laat zijn troepen permanent in Maywand blijven. Maar nadat de plaatselijke bevolking jarenlang de Canadezen had zien gaan en komen "geloven ze ons niet als we zeggen dat we zullen blijven."
 
Verontrustender is misschien het commentaar van brigadegeneraal Nicholson. Hij is de plaatsvervanger van een Nederlandse bevelhebber in het zuiden, maar praat alsof hij de baas is: "Als we willen winnen moeten we deze oorlog anders gaan aanpakken. De benadering van de strijd en ook van de wederopbouw was tot nu toe verkokerd [stovepiped], dat moet allemaal anders." De Amerikanen denken dat, omdat de Nederlanders in Uruzgan, de Britten in Helmand en de Canadezen in Kandahar allemaal hun eigen benadering hadden van de gevechten en de wederopbouw, er een totaal gebrek aan coördinatie was.
 
Geen van de bondgenoten is blij met de hardhandige Amerikaanse aanpak [van het probleem], maar iedereen geeft toe dat, onafhankelijk van de formele commandostructuur in het zuiden, de Amerikanen, met binnenkort 17.000 troepen extra in Afghanistan, de lakens gaan uitdelen. Zij zullen de oorlog op hun manier gaan voeren.
 
Maar wat zal de reactie van de Canadezen zijn als ze zien dat hun soldaten onder Amerikaans commando komen te staan? Niet zo positief. En hoe zal het parlement reageren op de nauwere band tussen gevechten en wederopbouw, iets wat tot nu toe vloeken in de kerk is voor de meeste partijen? De minderheidsregering zou er door ten val kunnen komen.
 
Met andere woorden, er zullen de komende maanden zeker verhitte debatten over Afghanistan ontstaan. De komst van meer Amerikaanse troepen zal er vrijwel zeker toe leiden dat de Taliban de aanvallen in het zuiden op gaan voeren en het aantal slachtoffers zou snel kunnen oplopen. En de opstandelingen, die verontrustend goed op de hoogte zijn van de politieke zwakke plekken van de NAVO-leden, zullen zich zeker concentreren op de Canadese en Nederlandse strijdkrachten.
 
Winnipeg Free Press (Can.), 20 maart 2009
 

Onvertaalde berichten:

De generaals van de lange oorlog
Tijdens de aanloop naar de invasie van Irak was de toenmalige Stafchef van de Amerikaanse landmacht, Eric Shinseki, de enige viersterrengeneraal die genoeg karakter had om zich in het openbaar uit te spreken tegen het plan van Donald Rumsfeld om Irak te veroveren. Zijn principiële standpunt bezorgde hem een enkele reis buitengewesten.
Antiwar.com (VS), 24 maart 2009
 
Woorden en daden van de VS naar Iran: spreken of dicteren?
Als acties luider spreken dan woorden lijken de Amerikaanse sancties tegen Iran een veel hardere positie aan te geven dan de verzoenende videoboodschap van Obama op het Iraanse Nieuwjaar. Dit lijkt de eerste tegenspraak waar de VS mee af moet rekenen in enige opening naar Iran.
Rami G. Khouri in Daily Star (Lib.), 21 maart 2009
 
"Veel gevangenen onschuldig in Guantanamo"
Een vroegere functionaris van de regering-Bush zegt dat veel Guantanamo-gevangenen onschuldig zijn en alleen daar vastgezet werden omdat Amerikaanse functionarissen hopen dat ze iets belangrijks zouden weten.
Associated Press (VS), 19 maart 2009
 
VS overweegt aanval op Taliban in Pakistan
President Obama en zijn nationale veiligheidsadviseurs overwegen een uitbreiding van de heimelijke Amerikaanse oorlog in Pakistan die ver reikt buiten de opstandige stammengebieden, teneinde een ander centrum van Taliban-macht in Baluchistan te treffen.
New York Times (VS), 18 maart 2009
 
Israël zou ballistische raketten kunnen gebruiken tegen Iran
Een denktank in Washington zegt dat 42 Jericho-raketten genoeg zouden zijn om de belangrijkste Iraanse installaties in Natanz, Isfahan en Arak "ernstig te beschadigen of te vernietigen".
YNet News (Isr.), 17 maart 2009
 
Arabische artsen hebben bewijs voor gebruik illegale wapens door Israël
Een vertegenwoordiger van de Arabische artsenvakbond heeft gezegd dat Egyptische en Jordaanse artsen, die in Gaza werken, tientallen rapporten hebben opgesteld die bewijzen dat er nieuwe wapens zijn gebruikt tijdens de militaire invasie van Gaza in december en januari.
UAE Daily News (VAE), 17 maart 2009
 
Materiaal vormt logistiek probleem bij terugtrekking uit Irak
Amerikaanse bevelhebbers zijn bezig om te besluiten wat ze meenemen en wat ze achterlaten. Een deel van het materiaal zal naar militaire opslagplaatsen gaan in de Golfregio en een ander deel naar Afghanistan.
Los Angeles Times (VS), 16 maart 2009
 
Onze scheve kijk op de wereld ontneemt zicht op echte Pakistan
Het westen kan zich niet langer veroorloven om zijn waarden en ideeën over democratie op te leggen aan landen die deze niet willen en ook niet nodig hebben.
The Observer (GB), 15 maart 2009
 
Gevaren in Obama's Afghaanse strategie
Nu de komende weken officiële aankondigingen worden verwacht van een nieuwe strategie voor de door de VS geleide oorlog in Afghanistan komen ook details van het plan aan het licht in krantenberichten die een vernieuwde focus beschrijven op het door oorlog verscheurde Centraalaziatische land en zijn ontvlambare buur Pakistan.
Inter Press Service (Int.), 15 maart 2009
 
De VS gaat weg uit Irak, maar waar laten we Iraakse vrouwen mee achter?
Als je nooit over de Irak-oorlog gedacht hebt als een verhaal van Amerikaanse bondgenoten die systematisch vrouwen martelen en executeren, ben je niet de enige. Hetzelfde als je onder de indruk verkeert dat Iraakse vrouwen beter af waren onder hun nieuwe door de VS gesteunde regering.
American Forum (VS), 13 maart 2009
 
Memo vertelde Blair's adviseurs dat Saddam Hussein geen directe bedreiging was
Inlichtingenexperts hebben Tony Blair's adviseurs expliciet gewaarschuwd dat Groot-Brittannië niet "direct gevaar voor een aanval" liep van de kant van Saddam Hussein, zo onthult een vertrouwelijk memo.
Evening Standard (GB), 12 maart 2009
 
Taliban klaar om poorten Kabul te bestormen
Een hoge Taliban-bevelhebber heeft nieuwsstation CNN gezegd dat zijn opstandelingen klaar staan om Kabul aan te vallen en vrijwel overal in de stad kunnen toeslaan.
CNN (VS), 12 maart 2009
 
"Moordenaarsgroep" zou direct onder Cheney vallen
Onderzoeksjournalist Seymour Hersh liet een bommetje ontploffen toen hij zijn gehoor bij een lezing aan de Universiteit van Minnesota vertelde dat de strijdkrachten tijdens de jaren van president Bush een "moordenaarsgroep" erop na hielden die direct onder de vroegere vice-president Dick Cheney viel.
The Raw Story (VS), 11 maart 2009
 
Terwijl VS nadenkt over onderhandelingen met Taliban zijn Afghanen al daarmee bezig
Op het moment dat president Obama een proefballonnetje opliet met het idee om te onderhandelen met gematigde elementen van de Taliban zeiden Afghaanse en buitenlandse functionarissen ter plaatse dat er al voorbereidende gesprekken met Talibanleiders gevoerd werden en dat deze met Amerikaanse steun ontwikkeld zouden kunnen worden tot meer formele gesprekken.
New York Times (VS), 11 maart 2009
 
Focus op Syrië, maar het gaat om Iran
Na jaren diplomatieke droogte is het Midden-Oosten - en Syrië in het bijzonder - de laatste tijd overspoeld door een vloed van activiteit, waarin het komen en gaan van Amerikaanse gezanten het meest opvalt.
The National (VAE), 9 maart 2009
 

 
 

 
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2009 |