menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 6, 2010
8 februari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Afghaanse exitstrategie rust op een wankel fundament
 
Meer dan acht jaar na het begin van de oorlog in Afghanistan hebben de Verenigde Staten en hun bondgenoten eindelijk iets bedacht wat lijkt op een exitstrategie. Niemand durfde het op de topconferentie in Londen afgelopen week zo te noemen, maar de reeks maatregelen waartoe de internationale gemeenschap zich heeft verplicht komen bij elkaar neer op een langzame terugtocht. (..)
 
Het beste scenario voor de VS en hun bondgenoten is dat ze in juli 2011 beginnen het aantal troepen terug te brengen, zoals president Obama beloofd heeft, met het oog gericht op een verdere reductie van de aantallen in de drie tot vier jaar daarna. Alle soldaten die daarna nog overblijven kunnen aangeduid worden als adviseurs of instructeurs voor een betrekkelijk sterke door het Westen gesteunde regering in Kabul.
Waar Amerika gaat, volgt de NAVO onvermijdelijk, en met een dergelijk plan kunnen de Europese regeringen het idee hebben dat ze in staat zijn het bloed en het geld dat ze geofferd hebben te rechtvaardigen voor hun eigen publieke opinie. Het probleem is dat voor dit resultaat succes moet worden geboekt op een aantal fronten die allemaal even onzeker zijn. (..)
 
Zo betekent het zeker dat er moet worden onderhandeld met leiders van de belangrijkste opstandige bewegingen en er zijn voorlopige aanwijzingen dat dit ook kan gaan gebeuren. Kai Ede, de speciale VN-gezant oor Afghanistan, zou volgens de media in Dubai verkennende gesprekken hebben gehad met vertegenwoordigers van de Taliban. Engeland en de VS hebben verklaard dat er een politieke oplossing moet komen.
 
Oppervlakkig gezien zijn dit positieve ontwikkelingen. Maar niets wijst er nog op dat de leidende raad van de Taliban hierbij betrokken is. Washington heeft gesprekken met hun leider, mullah Mohammad Omar, uitgesloten en zelfs een recent aanbod van de Taliban genegeerd voor een overeenkomst om al-Qaida niet in Afghanistan te laten opereren.
 
Zowel de Taliban als de militante fractie van Hizb-e-Islami blijven ook de terugtrekking van de buitenlandse troepen als voorwaarde stellen voor een vredesovereenkomst ? een voorwaarde die nooit zal worden geaccepteerd door de VS.
 
Zoals vaak in Afghanistan zijn er belangrijke lessen uit de geschiedenis te trekken. De Sovjets hebben vaak bijeenkomsten gehad met de mujahedin, en gingen zelfs zover enkele malen in te stemmen met een staakt het vuren met Ahmad Shah Massoud, een van de belangrijkste commandanten van de opstandelingen. Het heeft ze op de langere termijn weinig geholpen. (..)
 
Uiteindelijk is de hele strategie van de internationale gemeenschap gefundeerd op dit wankele fundament. Bovendien zou het nodig zijn dat de troepenopbouw (de surge) van Washington de rebellen verzwakt en ze stimuleert tot een politiek compromis in plaats van dat het hun basis verbreedt als resultaat van meer huiszoekingen en burgerslachtoffers. Het is ook nodig dat Karzai de corruptie op alle niveaus aanpakt, inclusief dat van de hoge ambtenaren en de politie.
 
Om deze redenen is dit meest gunstige scenario onwaarschijnlijk. In plaats daarvan zal de geleidelijke overdracht van de zorg voor de veiligheid aan de Afghanen en de geleidelijke terugtrekking van de Amerikaanse soldaten vermoedelijk wel volgens de plannen beginnen. Maar omdat het Westen niet in staat is een in toenemende mate bloedig en kostbaar conflict langer vol te houden, zal het ergens rond het jaar 2015 waarschijnlijk verklaren dat de Afghaanse regering dan sterk genoeg is om militair zijn eigen boontjes te doppen.
 
Daarna is er een reële kans dat er een burgeroorlog uitbreekt, precies zoals begin jaren negentig gebeurde. Als we het land dit lot willen besparen moet de top van Londen gevolgd worden door stevige maatregelen. De laatste acht jaar hebben een reeks van Afghanistan-conferenties over de hele wereld te zien gegeven. De mislukking daarvan heeft het land in de situatie gebracht waarin het zich nu bevindt en er is weinig tijd meer over.
 
Chris Sands in the National (VAE - Verenigde Arabische Emiraten), 3 februari 2010
 

Onvertaalde berichten:

Iran en VS lopen in kringetjes
De harde woorden van president Obama tegen Iran en de aankondiging van opgewaardeerde anti-raketsystemen in het Midden-Oosten zullen waarschijnlijk een toename betekenen van de spanningen tussen Iran en zijn buren aan de ene kant en tussen Iran en de VS aan de andere kant.
Inter Press Service (Int.), 2 februari 2010
 
Geen uitweg
De Lange Oorlog die tijdens de periode van George W. Bush begon met verwachtingen dat het Midden-Oosten en Centraal-Azië erdoor getransformeerd zou worden kreeg recentelijk - door Obama's beslissing om de Amerikaanse militaire betrokkenheid in Afghanistan verder op te voeren - een nieuwe verlenging voor onbepaalde tijd. Het doel is inmiddels gereduceerd tot het "bewaren van de veiligheid van Amerika".
The American Conservative (VS), februari 2010
 
Tony Blair en zijn o zo schone geweten
In het Midden-Oosten beleven we een koude winter, maar toen Blair sprak voor de onderzoekscommissie naar de Irak-oorlog kreeg ik het er warm van. Naar het scheen was Blair al even succesvol geweest in Irak als hij een jaar geleden in Gaza was.
Robert Fisk in The Independent (GB), 30 januari 2010
 
De oorlog zelf was verkeerd
Toen de commissie-Chilcot voor onderzoek naar de Irak-oorlog werd opgezet was het niet het idee om Tony Blair in het beklaagdenbankje te zetten voor de commissie. Eerder het omgekeerde.
The Independent (GB), 29 januari 2010
 
"Militaire strategie voor Afghanistan tot mislukken gedoemd zonder grote veranderingen"
De militaire strategie in Afghanistan vertoont ernstige gebreken en is tot mislukken gedoemd zonder ingrijpende aanpassingen, zo heeft het vertrekkende VN-hoofd in het land gewaarschuwd.
The Times (GB), 28 januari 2010
 
President erin geluisd: een jaar aan buitenlandse politiek verspild
De mislukking van het buitenlands beleid van president Obama heeft voor verbijstering gezorgd bij het internationale publiek en wanhoop bij die Amerikanen die nauwelijks kunnen geloven dat een heel jaar op onverantwoordelijke wijze is verspild.
William Pfaff in Antiwar.com (VS), 28 januari 2010
 
Amerikaanse militairen en inlichtingendiensten volop betrokken bij militaire operaties Jemen
Amerikaanse militaire teams en inlichtingendiensten zijn in hoge mate betrokken bij geheime gezamenlijke operaties met Jemenitische troepen die tientallen mensen hebben gedood in de afgelopen zes weken.
The Washington Post (VS), 27 januari 2010
 
Rivaliteit in Irak houdt Amerikaanse soldaten in het veld
Een keten van wegversperringen is verschenen op de wegen die zich uitstrekken vanuit de ontvlambare stad Mosul. Ze worden bemand door honderden Amerikaanse soldaten die samenwerken met zowel Arabische als Koerdische troepen.
The New York Times (VS), 27 januari 2010
 
Sancties en "regime change" komen centraal te staan
Nu de Amerikaanse Senaat op het punt staat om half februari omvangrijke wetgeving aan te nemen die sancties mogelijk maakt tegen Iran roepen neoconservatieven en andere haviken de regering van president Barack Obama op om een agressievere koers te gaan varen die aanstuurt op "regime change" in Teheran.
Inter Pres Service (Int.), 27 januari 2010
 
Obama regeert belangrijke waarschuwing over Afghanistan
Niets laat scherper zien hoezeer president Barack Obama zich heeft overgegeven aan generaal David Petraeus op het gebied van "de weg vooruit" in Afghanistan dan twee telegrammen die de Amerikaanse ambassadeur Karl Eikenberry naar Washington stuurde op 6 en 9 november vorig jaar. Het is niet langer mogelijk om te opperen dat Obama geen enkele goede raad kreeg over Afghanistan: Eikenberry had het namelijk grotendeels bij het rechte eind.
Ray McGovern in ConsortiumNews (VS), 27 januari 2010
 
Beweringen Pentagon over recidive Guantanamo-gevangenen kloppen niet
Onderzoekers van de juridische faculteit van Seton Hall en van de New America Foundation hebben de beweringen van het Pentagon nagetrokken dat vrijgelaten Guantanamo-gevangenen "teruggekeerd zijn naar het slagveld". De beweringen bleken niet te kloppen.
Miller-McCune (VS), 22 januari 2010
 
Taliban kopen wapens van vroegere krijgsheren
Opstandelingen in het noorden van Afghanistan profiteren van grote wapenvoorraden die door vroegere militieleiders - in strijd met een omvangrijk ontwapeningsprogramma -achtergehouden werden.
Institute for War & Peace Reporting (GB), 21 januari 2010
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2010 |