menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 50, 2011
12 december

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Oorlogen zonder overwinning betekenen Amerika zonder invloed
 
In werkelijkheid heeft het Amerikaanse falen van de laatste tien jaar - ondanks de inzet van grote legers en het spenderen van biljoenen dollars - om zijn zin te krijgen in Irak en Afghanistan enorme schade toegebracht aan de status van de VS als enige supermacht. Wat Washington ook dacht te bereiken toen het in 2003 Irak binnenviel, het was niet om sji’itische partijen met banden met Iran aan de macht te brengen in Bagdad. En in Afghanistan heeft het sturen van een groot aantal extra troepen en het besteden van 100 miljard dollar per jaar niet geleid tot de nederlaag van 25.000 veelal ongeoefende Talibanstrijders.
 
Grootmachten zijn afhankelijk van hun reputatie van onoverwinnelijkheid en het is verstandig om die niet te vaak op de proef te stellen. Het Britse rijk is er in de ogen van de wereld nooit meer helemaal bovenop gekomen, na de gigantische inspanning die nodig was om enkele tienduizenden Boeren in Zuid-Afrika te verslaan.
 
Wat het onvermogen van de VS om te winnen in Irak en Afghanistan zo schadelijk maakt is dat het Amerikaanse politieke bedrijf steeds verder is vermilitariseerd. Het Congres schuift grote sommen naar het Pentagon terwijl het het State Department afscheept met een paar miljard dollar.
 
Maar dit militaire imperium is de laatste jaren in gebreke gebleven te leveren, zonder dat het daarvoor de politieke prijs heeft betaald. Een hoge Amerikaanse diplomaat klaagde een paar jaar geleden tegen me: “Wat is er toch gebeurd met het publieke wantrouwen over de verhalen van de generaals, dat we na Vietnam hadden? De mensen lijken aan te nemen dat ze de waarheid vertellen ... terwijl dat meestal niet zo is.”
 
Hetzelfde geldt voor het Britse leger terwijl ze er in Basra en Helmand een nog grotere puinhoop van gemaakt hebben dan de Amerikanen.
 
Patrick Cockburn in The Independent, 11 december 2011
 

Onvertaalde berichten:

Neerstorten robotvliegtuigje ontmaskert spionage VS in Iran
Het neerstorten van een onbemand CIA-robotvliegtuigje in Iran heeft in de openbaarheid gebracht wat Amerikaanse inlichtingendiensten liever geheim hadden gehouden: intensieve pogingen tot spionage in een land waar de VS geen officiële vertegenwoordiging heeft.
Reuters (GB), 9 december 2011
 
Gezond verstand verdrinkt in Israëlische roep om oorlog tegen Iran
Het is een geloofsartikel geworden onder Israëlische leiders en hun neoconservatieve partners in Washington: de enige manier waarop Iran kan worden overgehaald om in te binden in de nucleaire impasse is als Teheran gelooft dat er reëel gevaar is dat het land gebombardeerd zal worden.
Tony Karon in The National (VAE), 7 december 2011
 
VS leverde wapens aan Egypte ondanks geweld tegen demonstranten
Gegevens die Amnesty International verzameld heeft laten zien dat de VS meermalen munitie heeft geleverd aan Egypte, ondanks de gewelddadige aanpak van demonstranten door de veiligheidstroepen.
Amnesty international (Int.), 7 december 2011
 
Navo moet in Afghanistan gemaakte fouten goedmaken
De grote Afghanistan-conferentie in Bonn van 5 december werd overschaduwd door de meest recente ruzie tussen Washington en Pakistan. Het echte probleem was echter de agenda van de vergadering: er kwam niet ter sprake hoe de buitenlandse bezetting beëindigd kan worden en hoe een rampzalige burgeroorlog onder de verschillende Afghaanse bevolkingsgroepen voorkomen kan worden.
The Guardian (GB), 4 december 2011
 
De 'humanitaire strijders' wrijven zich in de handen
Libië kan terugvallen in anonimiteit terwijl de Westerse kampioenen van zijn gewelddadige 'bevrijding' zich koesteren in de schijnwerpers. Om hun felicitaties aan zichzelf nog wat meer kleur te geven schenken zij ook wat honende aandacht aan de arme dwazen die maar niet met de muziek mee wilden lopen.
CounterPunch (VS), 1 december 2011
 
Hedge funds en raffinaderijen vrezen voor olie-Armageddon bij oorlog tegen Iran
Olieverbruikende landen, hedge funds en grote olieraffinaderijen bereiden zich in stilte voor op een rampscenario: een aanval op Iran die de olietoevoer vanuit de op één na grootste producent stil zou leggen.
Reuters (GB), 30 november 2011
 
De echte les van Irak
Parallellen tussen het vroegere kernwapenprogramma van Irak en het Iraanse nucleaire programma hebben nu al bijna tien jaar het debat vormgegeven. We zijn nog steeds bezig om de prijs te betalen van de mislukking in Irak. Israël lijkt nu vastbesloten om dezelfde fouten in Iran te maken.
The New York Times (VS), 28 november 2011
 
En dan?
Pakistaanse soevereiniteit is een fictie. Het militaire opperbevel en de politieke leiders van het land hebben hun soevereiniteit tientallen jaren geleden bereidwillig opgegeven. Dat ze nu openlijk en op hondse wijze geschonden wordt, is de werkelijke reden tot zorg.
CounterPunch (VS), 28 november 2011
 
Wie heeft de Irak-oorlog gewonnen?
Als we terugkijken op deze dwaasheid van epische proporties en nu weer de roep horen om oorlog tegen Iran, horen we ook de beroemde woorden van koning Pyrrhus van Epirus: "nog één zo'n overwinning en we zijn verloren."
Eric Margolis in Common Dreams (VS), 26 november 2011
 
Afghanen wenden zich tot mensensmokkelaars bij naderend vertrek Navo
Op een bedrijvige markt in Kabul verdienen mensensmokkelaars snel geld aan Afghanen die steeds wanhopiger proberen om een nieuw leven in Europa te kopen, vóórdat de Navo-gevechtstroepen in 2014 weg zullen gaan.
Agence France Presse (Fr.), 25 november 2011
 
Het niet-geziene verhaal van Fallujah
Zeven jaar na de Amerikaanse invasie van Fallujah zijn er berichten over een alarmerende stijging van het aantal misgeboorten en kankerpatiënten. Maar deze crisis, en het mogelijke verband met de wapens die de VS tijdens de oorlog ingezet heeft, wordt niet gezien - en dat is intriest.
Foreign Policy in Focus (VS), 23 november 2011
 
Obama's stompzinnige nieuwe sancties tegen Iran
Het is moeilijk te begrijpen wat de regering-Obama nu precies probeert te bereiken door wéér een nieuwe ronde sancties tegen Iran er tegenaan te gooien. De enig mogelijke conclusie is dat het een politieke reden heeft, bedoeld om de kritiek af te wenden van Republikeinse haviken en andere presidentskandidanten, dat Obama zwak is als het om Iran gaat.
Robert Dreyfuss in The Nation (VS), 22 november 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |