menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 14, 2012
2 april

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Militaire interventie in Syrië is een slecht idee
 
Hoewel de impuls om te proberen een eind te maken aan de voortdurende repressie van het Syrische regime tegen zijn eigen bevolking begrijpelijk is, zou dit toch een bijzonder slecht idee zijn.
 
Empirisch onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat internationale militaire interventie in gevallen van ernstige repressie het geweld op de korte termijn juist verhevigt en het op de langere termijn alleen kan doen verminderen als de interventie onpartijdig of neutraal is. Ander onderzoek toont aan dat buitenlandse militaire interventie burgeroorlogen juist verlengt en de conflicten langduriger en bloediger maakt en dat de regionale gevolgen ernstiger zijn dan wanneer er geen interventie was geweest.
 
De overgrote meerderheid van de honderdduizenden Syriërs die betrokken zijn bij het huidige verzet tegen het regime is niet gewelddadig. Sommigen steunen de gewapende strijd die tegelijkertijd plaatsvindt, anderen niet. Maar het staat wel vast dat het regime banger is dat zij met hun geweldloze actie de macht van de staat neutraliseren dan voor de gewapende groepen die de staat op zijn sterkste punt aanvallen - de gewapende macht. Dat is de reden dat het regime consequent heeft geprobeerd om de democratische krachten te provoceren om geweld te gebruiken. Het regime heeft ook steeds beweerd dat de oppositie bestond uit terroristen en gewapende bendes, zelfs tijdens de eerste zes maanden van de strijd toen de oppositie vrijwel helemaal geweldloos was. Daarmee erkende het regime dat het Syrische volk veel eerder geneigd is een regime te steunen dat wordt uitgedaagd door een gewapende opstand, dan door een grotendeels geweldloze opstand van burgers.
 
Stephen Zunes bij Foreign Policy in Focus, 29 maart 2012
 

Onvertaalde berichten:

Eenzaam, kansloos, moordenaar
De moordende aanslag op een joodse school, en daarvóór op Franse soldaten, heeft in Frankrijk een sterke emotionele reactie teweeggebracht. Vijftig jaar na de oorlog in Algerije lijkt er een nieuw soort burgeroorlog te woeden. Maar wie goed kijkt kan zien dat het plaatje toch wat anders is.
The New York Times (VS), 23 maart 2012
 
Sancties tegen Iran hebben onbedoelde en ongewilde gevolgen
Westerse sancties zijn er tot dusver niet ingeslaagd om Iran af te houden van het najagen van zijn kernenergieprogramma. En hun overwachte en onbedoelde neveneffecten brengen een nieuwe verzameling problemen met zich mee.
Reuters (GB), 23 maart 2012
 
Turkije brengt plan bufferzone met Syrië in gereedheid
Turkije is stilletjes begonnen met voorbereidingen voor een bufferzone aan de Syrische kant van de grens tussen de twee landen, bevreesd dat wellicht honderdduizenden op de vlucht zullen slaan voor de gevechten in Syrië.
The National (UAE), 22 maart 2012
 
Israël "knijpt oogje dicht" voor aanvallen kolonisten in West Bank op Palestijnen
Rapporten van de EU zeggen dat Palestijnse boeren de hardste klappen krijgen in de systematische en zich uitbreidende geweldscampagne van Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.
The Guardian (GB), 21 maart 2012
 
Wapenzendingen naar Midden-Oosten gaan door ondanks mensenrechtenschendingen
Een geheimzinnig schip, geladen met wapens, werd in de derde week van maart verwacht in Port Said, Egypte. Het schip is onder contract van de Amerikaanse marine, die "om veiligheidsredenen" weigert om uit te leggen wat voor wapens aan boord zijn of wat hun uiteindelijke bestemming is.
CorpWatch (VS), 21 maart 2012
 
Westen helpt om Arabische Lente in Bahrain de kop in te drukken
Amerikaanse en Britse regeringsfunctionarissen bieden de autoritaire heersers van Bahrain alles in hun oorlog tegen de volksmassa's in het land: van PR-advies tot advies aan de politie.
Spiked (VS), 20 maart 2012
 
Top-10 van lessen uit Irak-oorlog
Nu de oorlog officieel voorbij is en de meeste Amerikaanse troepen uit Irak teruggetrokken zijn: wat zijn de belangrijkse dingen om hieruit mee te nemen?
Stephen M. Walt in Foreign Policy (VS), 20 maart 2012
 
Amerikaanse oorlogssimulatie ziet gevaren van Israëlische aanval tegen Iran
Een geheime oorlogssimulatie die afgelopen maand gehouden werd om de repercussies in te schatten van een Israëlische aanval op Iran, voorspelt dat de aanval zou leiden tot een bredere regionale oorlog die de VS zou kunnen meeslepen, met de dood van honderden Amerikanen als gevolg.
The New York Times (VS), 19 maart 2012
 
Syrië heeft mogelijk zijn eigen Mandela nodig om deze oorlog te beëindigen
Nu Assad tot dusver onbeschadigd door opstanden, desertie van soldaten en sancties heen is gekomen, ligt de beste kans van het land op democratie aan de onderhandelingstafel.
The Guardian (GB), 19 maart 2012
 
Afghanistan en Amerikaans imperialisme
Afghanen zijn uitgesloten van het gerechtelijke proces na de schietpartij die zestien van hen het leven kostte. Geen wonder dat de anti-Amerikaanse gevoelens aan het toenemen zijn.
Glenn Greenwald in The Guardian (GB), 19 maart 2012
 
Van het zuidelijk front geen nieuws
De meest recente "ronde" - zoals het Israëlische leger het graag noemt - van bombardementen op Gaza volgde een onderhand vertrouwd patroon, zo formeel als een religieus ritueel.
Uri Avnery in Antiwar.com (VS), 19 maart 2012
 
Buit van verschrikkelijke oorlog gaat naar Chinezen en Indiërs
De Afghaanse put waar het Westen maar bloed en geld in blijft storten staat op het punt dividend uit te keren. Maar dat gaat niet naar de landen die het dat bloed en geld gekost heeft.
The Independent on Sunday (GB), 18 maart 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |