menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 36, 2013
2 september

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
In Syrië is het nu alles of niets
 
Als een totale oorlog ondoenlijk is, kan vrede dan bereikt worden via onderhandelingen? Op dit punt is de Amerikaanse en Britse opstelling tot nu toe huichelachtig geweest, omdat ze net deden alsof ze vredesbesprekingen wilden, terwijl ze de regering van Assad alleen capitulatievoorwaarden aanboden op een moment dat deze het grootste deel van Syrië onder controle heeft. Dit was voor een groot deel het resultaat van een misrekening van de wereldleiders in 2011-2012 toen ze het overlevingsvermogen van de regering Assad onderschatten. De ineenstorting van het regime werd opgewekt verkondigd, een rol voor Assad in een Syrisch overgangsbewind uitgesloten en Iran, een belangrijke speler, buiten spel gezet.
 
Patrick Cockburn in The Independent (UK), 1 september 2013
 

 
Fiasco Cameron in Lagerhuis noopt Obama instemming te vragen aan Congres
 
Op het allerlaatste nippertje zei een geïsoleerde president Obama gisteravond dat hij ging proberen het Congres instemming te ontlokken, voordat hij het bevel geeft Syrië militair aan te vallen. Daarmee gooide hij onverwachts de rem op wat er tot dan toe uitzag als een actie die op korte termijn zou plaatsvinden.
 
The Independent, 1 september 2013
 

 
Niet voor de eerste keer
 
Deze inzet van gifgas in Syrië is niet zo’n unieke misdaad als de politici in Washington, Londen en Parijs het momenteel voorstellen. Het voor de eerste keer ‘"doorbreken van het taboe" zoals het nu wordt genoemd, vond al in de jaren tachtig plaats - en de VS, de Duitse Bondsrepubliek, Engeland en de toenmalige Sovjet-Unie waren daarvoor in hoge mate verantwoordelijk. De Iraakse dictator Saddam Hussein zette destijds in de Iran-Irakoorlog systematisch jarenlang chemische wapens in - tegen Iraanse soldaten, [Koerden - Red. AN] en de burgerbevolking van Iran
 
Parijs en Londen leverden de vliegtuigen die de bommen met chemische ladingen afwierpen, uit Moskou kreeg Irak de Scud-raketten, die met chemische wapens konden worden ingezet. In de Veiligheidsraad verhinderden de vier vetomachten gezamenlijk dat de klachten van Iran over de Iraakse aanvallen met chemische wapens op de agenda kwamen.
 
De Duitse Bondsrepubliek zorgde ervoor [samen met Nederlandse producenten en handelaars - Red. AN] dat Saddam Hoessein in deze oorlog sowieso kon beschikken over chemische wapens. Duitse firma’s leverden Bagdad de grondstoffen voor de gifgassen, de knowhow en de productie-installaties.
 
Andreas Zumach in Die Tageszeitung, 28 augustus 2013
 

Onvertaalde berichten:

Het echte doel van het Westen is Iran, niet Syrië
Iran is steeds meer betrokken bij de bescherming van de Syrische regering. Een overwinning voor Bashar is daarmee een overwinning voor Iran. En Iraanse overwinningen, die kan het Westen niet tolereren.
Robert Fisk in The Independent (GB), 30 augustus 2013
 
Interventieplan Syrië gevoed door oliebelangen, niet door zorg over chemische wapens
Slachtingen onder burgers worden uitgebuit voor moordende geopolitieke concurrentie om de controle over olie- en gaspijpleidingen.
The Guardian (GB), 30 augustus 2013
 
Syrië: er is meer moed voor nodig om te zeggen dat een buitenstaander niets kan doen
De menselijke ellende in Syrië is hartverscheurend om te zien. Maar een 'beperkte' interventie is een slecht idee voor zo'n beetje iedereen, behalve dan voor de ego's van politici.
Simon Jenkins in The Guardian (GB), 29 augustus 2013
 
In haast om Syrië aan te vallen probeerden VS om VN-onderzoek te laten ontsporen
Nadat president Obama er aanvankelijk op stond dat Syrië de onderzoekers vanuit de Verenigde Naties ongehinderd toegang zou geven tot de plaats van een vermeende aanval met zenuwgas, veranderde hij van standpunt en probeerde hij, zonder succes, de VN te bewegen tot afgelasting van het onderzoek.
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 27 augustus 2013
 
Weet Obama wel dat hij aan de kant van al-Qaida vecht?
Als Barack Obama besluit om het Syrische regime aan te vallen, heeft hij ervoor gezorgd dat - voor de allereerste keer in de geschiedenis - de Verenigde Staten aan dezelfde kant staan als al-Qaida.
Robert Fisk in The Independent (GB), 27 augustus 2013
 
Aanval op Syrië zal oorlog en moordpartijen alleen maar verder verspreiden
In plaats van een halt toe te roepen aan de dreiging van chemische wapens, zal een nieuwe westerse aanval op de Arabische wereld het risico lopen van gewelddadige reactie en escalatie.
Seumas Milne in The Guardian (GB), 27 augustus 2013
 
Soldaten verbreken stilte over Israëlische tactieken
In kringen van oud-militairen worden vragen opgeworpen over de cultuur binnen het Israëlische leger. 'Breaking the Silence', een organisatie met meer dan 800 Israëlische veteranen, is aangevallen omdat ze Israëls staat van dienst op het gebied van mensenrechten onder de aandacht brengt.
The Australian (Aus.), 27 augustus 2013
 
Luchtaanvallen zullen verder bloedvergieten in Syrië niet stoppen - daarvoor is vredesconferentie nodig
Het gevoel van urgentie onder buitenlandse mogendheden dat de huidige crisis heeft opgeroepen, moet gebruikt worden om de lang uitgestelde vredesonderhandelingen in Génève te lanceren. Een vredesconferentie tussen de strijdende partijen werd in mei al voorgesteld door de VS en Rusland, maar werd voortdurend op de lange baan geschoven.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 26 augustus 2013
 
Egypte: slachthuis van liberalen
De coup van de Egyptische generaals werd met vreugde verwelkomd door velen in Egypte die de verkiezingen verloren hadden, in het bijzonder door de seculiere liberalen en progressieve partijen in het land. Maar de generaals hebben duidelijk de liberalen gebruikt - én een brede beweging onder het gefrustreerde volk - bij hun plannen om door te gaan met de slachtpartijen.
ZNet (VS), 24 augustus 2013
 
Zorgen Washington over banden met Saudi-Arabië nemen toe
Terwijl de regering van president Barack Obama nog steeds worstelt met de vraag naar de beste reactie op de militaire coup in Egypte en het bloedige vervolg hiervan, worden regeringsfunctionarissen en onafhankelijke analysten steeds bezorgder over het effect van de crisis op de Amerikaanse banden met Saudi-Arabië.
Jim Lobe in Inter Press Service (Int.), 22 augustus 2013
 
Egypte in de achteruitkijkspiegel
Wat de problemen ook zijn waar Cairo van kolkt - ze zullen niet opgelost worden door meer wapenverkopen.
Los Angeles Times (VS), 20 augustus 2013
 
Egypte doet er goed aan om lering te trekken uit Iraanse revolutie van 1979
Met de afzetting van Morsi is de Egyptische revolutie het stadium voorbij van het opruimen van de oude garde, en is het een nieuwe fase ingegaan van gewelddadig conflict. De brandende vraag is nu welk effect dit conflict zal hebben op de loop van de revolutie. Iran, en de invloed van de invasie van Irak op de islamitische revolutie daar, kan inzichten bieden op dit punt.
The Guardian (GB), 20 augustus 2013
 
Washington en de Egyptische tragedie
Net als in El Salvador, Nicaragua, Oost-Timor, Angola, Libanon en Gaza in eerdere jaren, gebeurt het grootschalige uitmoorden van burgers in Egypte met door de VS geleverde wapens, door een regering met steun van de VS. Gevolg is dat de regering-Obama en het Amerikaanse Congres moreel gezien schuldig zijn aan de zich ontvouwende tragedie.
Stephen Zunes in Foreign Policy in Focus (VS), 20 augustus 2013
 
Op meer valt niet te hopen in Afghanistan
Twee dagen vóór de Amerikaanse militaire missie in Irak formeel tot een einde kwam in 2011 vertrok het laatste Amerikaanse konvooi. Veilig de grens over, Koeweit in, betekende dat we onze belangrijkste missie hadden volbracht: levend het land uit komen zonder strategische blunders. Als de Amerikaanse troepen in Afghanistan ook dit doel kunnen bereiken - wat niet makkelijk zal zijn - hebben ze het beste bereikt waarop we kunnen hopen in dat land.
The Washington Post (VS), 17 augustus 2013
 
Libië's ongewapende revolutionairen
Een sterke civil society is de sleutel tot het waarborgen en beschermen van de winst van de Libische revolutie en vertegenwoordigt in veel opzichten de beste hoop van het land voor een werkelijke democratie. 'Civil society'-groepen hebben echter te maken met een taaie strijd in een samenleving waar gewapende milities de toon zetten.
Foreign Policy (VS), 16 augustus 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |