menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 38, 2013
16 september

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Chemische hypocrisie
 
Onlangs vrijgegeven CIA-documenten laten duidelijk zien dat de Amerikaanse regering van president Reagan op de hoogte was van het gebruik van chemische wapens door Irak tijdens de oorlog met Iran, en Irak hiertoe zelfs aanmoedigde. Een als zeer geheim aangeduid CIA-document uit november 1983 rapporteerde: “Naarmate de Iraakse aanvallen doorgaan en intensiever worden, neemt de kans toe dat de Iraanse strijdkrachten de hand zullen leggen op een granaat met mosterdgas die voorzien is van Iraakse opschriften. Teheran zou dit bewijsmateriaal naar de VN kunnen brengen en de VS beschuldigen van medeplichtigheid bij het schenden van het internationaal recht.” Reagan stuurde zelfs Donald Rumsfeld naar Irak met de boodschap dat de VS de oorlogsinspanningen van Saddam Hussein zouden blijven steunen. (...)
 
Iran probeerde tijdens de oorlog twee keer tevergeefs zijn zaak tegen Saddam Hussein voor de VN-Veiligheidsraad te brengen. De documenten tonen verder aan dat de VS het gebruik van de chemische wapens door het regime van Saddam tot in detail in kaart hadden gebracht, maar de klacht van de Iraniërs op cynische wijze van de hand wezen, omdat ze er niet in slaagden om “het overtuigend bewijs van het gebruik van de wapens” te leveren. (...)
 
De regering Reagan besloot dat het beter was de aanvallen door te laten gaan als die een ommekeer in de oorlog konden teweegbrengen.
 
Lees het hele artikel van Behrooz Ghamari-Tabrizi bij CounterPunch, 13 september 2013
 

Onvertaalde berichten:

Rusland neemt leiding na instorten oorlogsplan Obama
Als president Obama gelooft dat de dreiging met militair geweld tegen Syrië bij Rusland zóveel angst teweeg heeft gebracht dat Vladimir Putin akkoord ging met het helpen ontmantelen van Syrië's chemische wapenarsenaal, dan leeft hij in een zelfgemaakte fantasiewereld.
The Nation (VS), 11 september 2013
 
Obama komt nog steeds bewijs tekort tegen Syrië
President Barack Obama uitte vorige week zijn overtuiging dat de Syrische president Bashar Assad de schuld draagt voor dodelijke aanvallen met chemische wapens tegen burgers, maar opnieuw droeg hij geen bewijs aan.
Associated Press (VS), 11 september 2013
 
Obama's schurkenstaat eist van anderen dat ze recht onderhouden, maar vertrapt het zelf
Al 67 jaar jagen de VS hun eigen belangen na ten koste van wereldwijde rechtvaardigheid. Geen wonder dat mensen er nu sceptisch over zijn.
George Monbiot in The Guardian (GB), 9 september 2013
 
De prijs van een aanval op Syrië: vier lessen uit Irak en Afghanistan
De misrekeningen in Irak en Afghanistan hangen in de lucht terwijl de Amerikaanse regering afweegt of ze Syrië moet aanvallen. Na meer dan een decennium van oorlog in de regio die niets opgeleverd heeft zijn vergelijkingen onvermijdelijk.
90.9WBUR (VS), 6 september 2013
 
Syrië: zes alternatieven voor militaire aanval
De goedkeuring van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen van het gebruik van militair geweld in Syrië maakt militaire aanvallen tegen dat land waarschijnlijker. Maar essentiële vragen blijven onbeantwoord.
Yes Magazine (VS), 5 september 2013
 
Navo-wapens makkelijk verkrijgbaar in Pakistan
Terwijl Navo-troepen zich voorbereiden op vertrek uit Afghanistan wordt een deel van hun uitrusting het land uitgesmokkeld en verkocht op Pakistaanse markten. Experts zeggen dat verboden militante groepen hun handen leggen op geavanceerde wapens.
Deutsche Welle (BRD), 5 september 2013
 
Geschiedenisles: toen de Verenigde Staten de andere kant op keken bij chemische wapens
Er is een treffende gebeurtenis waarbij de Verenigde Staten het gebruik negeerden van chemische wapens die tienduizenden mensen doodden - tijdens de zich voortslepende oorlog tussen Iran en Irak in de jaren 1980.
The Washington Post (VS), 4 september 2013
 
Wat Sir William zou doen in Syrië
Anderhalve eeuw geleden stond de Britse journalist, jurist en parlementariër Sir William Harcourt tegenover de roep van de publieke opinie dat Groot-Brittannië tussenbeide moest komen in de Amerikaanse Burgeroorlog.
The New York Times (VS), 4 september 2013
 
Libië is doorgegaan - naar wetteloosheid en chaos
Ongemerkt is Libië terechtgekomen in zijn ergste politieke en economische crisis sinds Khadaffi verslagen werd.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 3 september 2013
 
Dodental onder Afghaanse politiemensen verdubbelt terwijl buitenlandse troepen vertrekken
Het aantal doden onder politiemensen in Afghanistan is dit jaar verdubbeld nadat terugtrekkende Navo-troepen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het door oorlog verwoeste land overdroegen aan slecht toegeruste plaatselijke troepen met minder frontervaring in het bestrijden van Taliban-opstandelingen.
Reuters (GB), 2 september 2013
 
Voor sommigen hebben Amerikaanse argumenten voor Syrische gasaanval te veel hiaten
De publieke argumentatie van de regering-Obama om Syrië aan te vallen is doortrokken van inconsequenties en steunt vooral op bijkomend bewijs. Dit ondermijnt de Amerikaanse inspaningen om binnen- en buitenlandse steun te verwerven voor een aanval ter afstraffing van het regime van Bashar Assad.
McClatchy Washington Bureau (VS), 2 september 2013
 
Eenderde Syriërs is gevlucht, aldus Verenigde Naties
Bijna éénderde van de bevolking van Syrië heeft huis en haard verlaten om te ontsnappen aan het conflict, volgens een nieuwe inschatting van de Verenigde Naties.
Associated Press (VS), 2 september 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |