menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 42, 2013
15 oktober

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Afkeuring van het unilateralisme van Washington
 
De toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), een van de meest effektieve instrumenten voor internationale wapenbeheersing, is een belangrijk signaal aan degenen die er voor hebben geijverd dat unilaterale militaire aktie het beste middel is om het gebruik van deze dodelijke stoffen onmogelijk te maken en te voorkomen. Hoewel een pleidooi denkbaar is, dat de Vredesprijs beter kan gaan naar individuen die strijden voor rechtvaardigheid dan naar internationale organisaties, is dit geen slechte keuze.
 
Uiteindelijk verdient de OPCW niet alleen erkenning voor het de afgelopen twintig jaar toezien op de vernietiging van 80% van de chemische arsenalen in de wereld. De organisatie verdient ook hulde voor het aanvechten van de illegale en ineffectieve Amerikaanse politiek, die zegt dat oorlogvoeren tegen landen, waarvan beweerd wordt dat ze chemische wapens bezitten, de enige manier is om met deze gevaarlijke wapens om te gaan.
(..)
De huidige leiding van de OPCW is zwakker dan voorheen en meer geneigd de privileges van de grote mogendheden te ontzien. Zo is de OPCW nu bezig het Syrische arsenaal van chemische wapens te ontmantelen, terwijl de uitgebreide voorraden die in het bezit zijn van de Amerikaanse bondgenoten Israël en Egypte in dezelfde buurt ongemoeid blijven. Dit geeft aan dat de prioriteiten van de organisatie minder zijn gebaseerd op objectieve criteria dan op realpolitik. Ondanks de aanvankelijke eis van het verdrag dat de aangesloten partijen hun voorraden rond 2012 moeten hebben vernietigd, heeft de omstandigheid dat de Verenigde Staten nog zeker zes jaar van dit doel verwijderd zijn geen enkel gevolg gehad voor dit land.
 
Lees het hele artikel van Stephen Zunes bij Foreign Policy in Focus, 11 oktober 2013
 

Onvertaalde berichten:

NSA verhindert geen terreurcomplotten
Amerikaanse regeringsfunctionarissen beweren dat de grootschalige verzameling van gegevens de VS heeft beschermd tegen terreuraanslagen. Het is echter verre van zeker dat de NSA wel de correcte cijfers hanteert.
Foreign Policy in Focus (VS), 8 oktober 2013
 
Noam Chomsky over de 'shutdown', dalende Amerikaanse invloed en Syrische krachtmeting
Noam Chomsky geeft zijn kijk op de 'shutdown' van de Amerikaanse regering, de Syrische burgeroorlog, kapitalistische hervorming in Zuid-Amerika en andere onderwerpen.
Truthout (VS), 8 oktober 2013
 
Israëlische bezetting Westoever 'kost Palestijnse economie miljarden'
De Wereldbank zegt dat de Palestijnse economie een grote stimulans zou krijgen als de Palestijnen gebruik mochten maken van de 61% van de Westelijke Jordaanoever die volledig onder Israëlische controle staat.
The Guardian (GB), 8 oktober 2013
 
Afghaanse oorlog moet nu eindigen
President Barack Obama kondigde afgelopen februari nog aan dat "onze oorlog in Afghanistan over zal zijn tegen het einde van volgend jaar". Maar zal er werkelijk een einde aan komen?
Daily Trojan (VS), 7 oktober 2013
 
Obama verprutste eerder vredesakkoord Syrië
Eén jaar en 80.000 mensenlevens geleden had de VN-gezant een pad uitgezet voor een "overgang" van de Syrische regering. Maar het Witte Huis en Hillary Clinton wezen het van de hand.
National Journal (VS), 3 oktober 2013
 
Geschiedenis van Egyptenaren en Gazanen: band kan niet verbroken worden
De nieuwe heerser van Egypte, generaal Abdul Fatah al-Sisi, realiseert zich mogelijk niet dat de band van Egypte met Palestina - en in het bijzonder met Gaza - verder gaat dan de geschiedenis. De restricties van het grensverkeer kunnen die band niet breken, hoewel ze voor immens lijden zorgen bij veel Palestijnen.
Ramzy Baroud in Foreign Policy Journal (VS), 2 oktober 2013
 
De vergeten oorlog
Zullen de VS zich over 30 jaar nog steeds bemoeien met Afghaanse zaken? Als we afgaan op de geschiedenis, is het antwoord ja. En als we afgaan op de geschiedenis zullen de meeste Amerikanen over 30 jaar alleen nog maar een wazig idee hebben van het waarom.
TomDispatch (VS), 1 oktober 2013
 
De vernietigende stilte van het Westen over Bahrain
De despotische heersers van Bahrain blazen hoog van de toren over president Obama's vergelijking van de Perzische Golfstaat met Syrië. Grappig genoeg heeft het Bahrainse regime ergens wel gelijk, maar om de verkeerde redenen. Bahrain lijkt in niets op Syrië.
Press TV (Iran), 1 oktober 2013
 
Hoe Israël de VS kan helpen om tot zaken te komen met Iran - en waarom dat nodig is
Verbeterde relaties tussen de VS en Iran, met tastbare stappen om de Iraanse isolatie te beëindigen op voorwaarde dat het land zijn gedrag aanpast, zou de Iraanse ideologische impulsen kunnen scheiden van de strategische. Als dat gebeurt zou Iran een overtuigende aanleiding hebben om zich los te maken van anti-Israëlische vijandigheden.
Foreign Affairs (VS), 1 oktober 2013
 
De lege gebaren van Amerika naar Iran
Voor Richard Haass, commentator bij de Financial Times, (en vermoedelijk voor veel andere Amerikanen) was Obama in september ongelooflijk grootmoedig tegen Iran. Naar het idee van Haass is zeggen dat het machtigste land ter wereld niet streeft naar 'regime change' in Iran een geweldig geschenk, een overvloedig teken van Amerikaanse goede wil.
Stephen M. Walt in Foreign Policy (VS), 30 september 2013
 
Hoe Turkije zijn kans op leiderschap in Midden-Oosten verknalde
Het land had zijn invloed kunnen vergroten en veel levens kunnen redden. Het deed echter precies het tegenovergestelde.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 29 september 2013
 
De geschiedenis achter de slachtpartij in een Kenyaans winkelcentrum
De afschuwelijke aanslag in het Westgate-winkelcentrum in Nairobi heeft de radicale islam uit Somalië voor het voetlicht gebracht. Wat echter - niet echt verbazingwekkend overigens - ontbrak in veel van de berichtgeving over de aanslag, is de context.
CounterPunch (VS), 29 september 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |