menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 44, 2013
28 oktober

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Bekentenissen van een drone-piloot
 
In de eerste maanden voelde Bryant zich overweldigd door de opwinding van het 'Big Game', wanneer iemand in zijn squadron "ongelofelijk verbijsterende schoten afvuurde in situaties waarbij het ging om schurken die moesten worden uitgeschakeld". Maar basale twijfel over zijn werk sloop binnen. Vaak dacht hij erover na hoe het moest zijn om te wonen in de steden en dorpen waarboven zijn Predators zweefden, als roofvogels die gebruik maakten van de thermiek. Hoe zou hij zich voelen als hij moest leven in de schaduw van observatie door robots? "Afschuwelijk," zegt hij nu. Maar in het begin was hij ervan overtuigd dat de operatie van vitaal belang was, dat drones in staat waren om het lijden door oorlogsgeweld te beperken, levens te redden. Toen dit besef botste met de feiten die hij vanaf drie kilometer hoogte met een enorme vergroting kon waarnemen, probeerde hij het uit zijn hoofd te zetten. Op den duur kwam hij erachter dat het werk hem afstompte: hij gleed net zo gemakkelijk in een zombie-achtige toestand als in zijn vliegersoverall.
 
Lees alle bekentenissen van de drone-piloot bij GQ Magazine Online, 23 oktober 2013
 

Onvertaalde berichten:

Waarom werd mijn moeder door een Amerikaanse drone vermoord, meneer de president?
Momina Bibi, gedood door een Amerikaanse drone, was een 67 jaar oude grootmoeder en vroedvrouw uit Waziristan. Maar president Obama vertelt ons dat drones tegen terroristen gericht zijn.
The Guardian (GB), 25 oktober 2013
 
Mali: muitende soldaten gevangen genomen en gedood in zuiveringsactie
Elementen in de strijdkrachten van Mali blijken een zuiveringsactie uit te voeren waarbij buitengerechtelijke executies worden uitgevoerd op soldaten die vorige maand deelnamen aan een muiterij in een kazerne buiten de hoofdstad Bamako, aldus Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie heeft onderzoek uitgevoerd naar de kwestie.
AllAfrica / Amnesty International (Int.), 23 oktober 2013
 
Geen buitenlandse oorlogen meer - maar Amerika vecht in burgeroorlog Yemen
Toen het over Syrië ging, betrok Obama het Congres bij de beslissing tot wel of geen militaire actie. Maar in Yemen zijn de VS gaan deelnemen aan een oorlog tegen opstandelingen zonder er een woord aan vuil te maken.
The Guardian (GB), 22 oktober 2013
 
Slachtoffers vertellen over drone-aanvallen tegen reddingswerkers van eerdere aanvallen
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft een rapport vrijgegeven met casussen waarbij slachtoffers betrokken zijn van Amerikaanse drone-aanvallen in Pakistan. Het rapport geeft ook details over de praktijk van 'signature strikes' waarbij reddingswerkers gedood worden in vervolgaanvallen, terwijl ze proberen om gewonde slachtoffers van een eerdere drone-aanval te helpen.
Firedoglake (VS), 22 oktober 2013
 
Amerikaans militair materiaal verkocht als schroot in Afghanistan bij terugtrekking VS
De gepantserde trucks, televisies, ijscolepels en zo'n beetje al het andere dat naar het land is gehaald voor de Amerikaanse oorlog tegen de Taliban zijn nu koopwaar op de grootste rommelmarkt ter wereld.
The Washington Post (VS), 20 oktober 2013
 
Nieuwe oorlog dreigt in Libië door rivaliteit tussen milities
De Libische regering is te zwak om zich te laten gelden in een land dat wemelt van de wapens uit het Khadaffi-tijdperk. Zodoende is ze gedwongen om milities in te lijven in half-officiële veiligheidsdiensten waarover ze maar weinig controle heeft.
Reuters (GB), 18 oktober 2013
 
Gaza stikt onder economische wurggreep Egypte
Nu het netwerk van bevoorradingstunnels in snel tempo gesloten wordt zijn de prijzen voor Palestijnen in de Gazastrook sterk gestegen.
The Guardian (GB), 14 oktober 2013
 
Afghanistan minder veilig dan toen missie begon
De meest recente uitspraak over de mislukking van de Navo in Afghanistan kwam van niemand anders dan president Hamid Karzai, toen deze zei tegen BBC World News: "De hele Navo-oefening heeft Afghanistan een hoop lijden gekost, een hoop mensenlevens, en het heeft niets opgeleverd want het land is nog steeds niet veilig."
The Chronicle Herald (Canada), 14 oktober 2013
 
De geleidelijke rehabilitatie van Assad
Met uitzondering van de oppositiebeweging de Syrische Nationale Coalitie (SNC), geleid door Ahmed Al-Jarba, lijkt de roep om het vertrek van president Bashar al-Assad tot zwijgen gebracht te zijn.
5Pillarz (GB), 14 oktober 2013
 
Hoe de Wereldgezondheidsorganisatie een Iraakse nachtmerrie in de doofpot stopte
Voormalige functionarissen van de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben politieke bemoeienis aan het licht gebracht om wetenschappelijk bewijs te onderdrukken van een milieu- en gezondsheidsramp die haar oorzaak vond in het gebruik van verarmd uranium door de Amerikaanse strijdkrachten in Irak.
The Guardian (GB), 13 oktober 2013
 
Malala Yousafzai zegt tegen Obama dat drones 'voeding geven aan terrorisme'
President Obama en First Lady Michelle Obama hadden een ontmoeting in de Oval Office met Malala Yousafzai, het Pakistaanse meisje dat door de Taliban in haar hoofd werd geschoten vanwege haar kritiek op hun verbod op onderwijs voor meisjes. In een verklaring die na de bijeenkomst werd vrijgegeven zei Malala dat ze vereerd was om Obama te ontmoeten maar dat ze heb ook verteld had dat ze bezorgd is over het effect van Amerikaanse drone-aanvallen. De verklaring van het Witte Huis heeft dit onderwerp niet genoemd.
McClatchy (VS), 11 oktober 2013
 
Hulp bevriezen zonder strategie
Sinds het afzetten van Morsi is Amerikaans militair materieel een onheilspellend onderdeel van de skyline van Cairo. Maar het Amerikaanse beleid - de reden voor die militaire hulp aan Egypte - blijft dubbelzinnig.
The Cairo Review of Global Affairs (VS / Egypte), 11 oktober 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |