menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 46, 2013
11 november

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Vreemde stilte rond succesvol verwijderen Syrische chemische wapens
 
Dat het bericht over de geslaagde ontmanteling van de Syrische chemische weapens weinig opzien heeft gebaard is tamelijk verrassend, het feit in aanmerking genomen dat toen minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voor het eerst - en naar algemeen werd aangenomen bij vergissing - deze weg naar ontwapening aanduidde, de veronderstelde blunder uitgebreid in de media werd behandeld, gefileerd en zelfs geparodieerd.
 
In Syrië zijn er deze keer geen spandoeken met "missie geslaagd" opgehangen, geen overwinningsrondjes gereden en dat onderstreept - terecht - het fragiele en onvolledige karakter van deze stap. En toch is het ondanks alles een stap vooruit. Twintig moedige inspecteurs van de OPCW hebben met succes 21 van de 23 installaties voor chemische wapens ontmanteld. Ze hebben ook de verplaatsing van het wapentuig uit de twee resterende installaties, die te onveilig voor hen waren om naar toe te gaan, gecontroleerd.
 
De politieke les hieruit is duidelijk: als de Verenigde Staten via de Veiligheidsraad en andere agentschappen van de VN werken, slagen ze erin de regio te ontdoen van de meeste massavernietigingswapens (inclusief die van Irak in de jaren negentig en Libië in 2003-2004, maar met uitzondering natuurlijk van die van Israël). Hoewel in al deze gevallen de dreiging met militair geweld door de VS een rol kan hebben gespeeld, is de effectiviteit van de inspectie- en ontwapeningsinspanningen van de VN boven elke twijfel verheven en blijft van essentieel belang bij de pogingen om de massavernietigingswapens te verwijderen uit potentiële conflictregio's.
 
Maar hoe bemoedigend de tekenen ook zijn, we moeten niet vergeten dat de humanitaire crisis in Syrië steeds erger wordt. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen zijn gedood, miljoenen zijn verdreven en elke dag opnieuw worden we geconfronteerd met steeds afschuwelijker verhalen over geweld, verkrachting en marteling. Dit alles is een reden te meer om te bezien hoe diplomatie kan worden ingezet bij het zoeken naar een oplossing van de burgeroorlog via onderhandelingen.
 
Het diplomatieke proces rond de Syrische chemische wapens lijkt voor een deel te slagen omdat Rusland zijn macht en prestige in het geding heeft gebracht, niet alleen door een politieke reddingsboei toe te werpen aan president Obama, maar ook door de regering Assad onder druk te zetten om zijn wapens met bekwame spoed op te geven en samen te werken met de Verenigde Naties. Nu moeten de Verenigde Staten hun eigen macht en invloed inzetten om de belangrijkste ondersteuners en leveranciers van de rebellen - Saoedi-Arabië, Qatar, Turkije en anderen - aan te sporen om deel te nemen aan vredesbesprekingen in Genève zonder voorwaarden vooraf.
 
Katrina vanden Heuvel in de Washington Post van 5 november 2013
 

Onvertaalde berichten:

Scheuren in VS-Saudisch bondgenootschap worden wijder
Hoewel de ontmoeting tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Saudische koning Abdullah de storm iets bedaard kan hebben, is het debat in de VS over de waarde van het bondgenootschap tussen beide landen opnieuw losgebarsten na de meest recente uitingen van ongerustheid en woede vanuit Riyadh.
Jim Lobe in Inter Press Service (Int.), 7 november 2013
 
Tweede ronde voor Arafat
Het vrijgeven van het forensisch rapport van deskundigen van het Zwitserse Institut de Radiophysique over wijlen president Yasser Arafat heeft verdere geloofwaardigheid verleend aan de stelling dat de dood van de iconische Palestijnse leider in 2004 het gevolg was van een daad van Sharon en niet van God of de natuur.
MERIP (VS), 6 november 2013
 
Gesprekken met Iran: willen we een akkoord of een oorlog?
De besprekingen met Iran over het kernenergieprogramma van dat land zijn hervat. En vergis je niet: het akkoord dat de regering-Obama hierover probeert te bereiken met Iran is een goed akkoord.
CNN (VS), 6 november 2013
 
Situatie in Gaza bijna catastrofaal
Een onafhankelijke mensenrechtenexpert van de Verenigde Naties heeft op een persconferentie gewaarschuwd dat de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, in het bijzonder in Egypte, "de situatie in Gaza op een punt [hebben] gebracht dat bijna een catastrofe is."
Alray (Palestina), 3 november 2013
 
Israël gaat naar olie boren op Westelijke Jordaanoever
Mogelijk ligt er een grote oliereserve onder Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Maar het is onwaarschijnlijk dat de Palestijnen hier beter van zullen worden.
Al Jazeera (Qatar), 2 november 2013
 
De VS en Pakistan: een onverenigbaar paar
De VS hebben Pakistan nodig voor de terugtrekking uit Afghanistan, en Pakistan heeft geld uit de VS nodig.
Dilip Hiro in YaleGlobal (VS), 31 oktober 2013
 
Waarom hameren we er steeds op dat gebruik van geweld 'op tafel ligt'?
Voor de Verenigde Staten ligt de optie van militair geweld altijd op tafel, vooral als het om zwakke staten gaat zoals Iran.
Stephen M. Walt in Foreign Policy (VS), 30 oktober 2013
 
Syrië valt uit elkaar, maar Irak doet hetzelfde
Goed bewapende en goed georganiseerde bewegingen met banden met Al Qaida in Syrië en Iran overspelen mogelijk hun hand en lopen het risico van een tegenreactie van al diegenen die redenen hebben om al Qaida en zijn fanatieke Sunnitische fundamentalisme te vrezen.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 28 oktober 2013
 
Weg uit Afghanistan: niet met een knal, maar zachtjes jammerend
Eén van de moeilijkste dingen voor een grote mogendheid is om rechtsomkeert te maken na een strategische blunder, vooral als het om een oorlog gaat. Een treffend voorbeeld: Afghanistan.
Stephen M. Walt in Foreign Policy (VS), 28 oktober 2013
 
Weinig Amerikaans toezicht op hulp aan Afghanistan na terugtrekking
Amerikaanse ambtenaren zullen niet in staat zijn om grote wederopbouwprojecten in Afghanistan te bezoeken of te inspecteren na de terugtrekking van het grootste deel van de Amerikaanse troepen in het komende jaar.
AFP (Fr.), 28 oktober 2013
 
Navo krimpt plannen voor Afghanistan in
Na maanden van harde onderhandelingen over de omvang en rol van de Navo in een na-oorlogs Afghanistan zeggen hoge Navo-functionarissen dat ze een meer minimalistische missie voor ogen hebben.
The New York Times (VS), 27 oktober 2013
 
Iedere Amerikaanse soldaat in Afghanistan kost nu ruim 2 miljoen dollar
De gemiddelde kosten van iedere Amerikaanse soldaat in Afghanistan zullen in het laatste jaar van de oorlog bijna verdubbelen tot 2,1 miljoen dollar, aldus een nieuwe analyse van de begroting van het Pentagon.
Defense One (VS), 24 oktober 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |