menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2006 |
 
 
 
9 augustus Nagasaki herdenking
Blokkade van kernwapenbasis Kleine Brogel

 
Persbericht van Voor Moeder Aarde
 
Gent, 1 juni 2006 - Voor Moeder Aarde vzw, de Vlaamse afdeling van Friends of the Earth Internationaal, organiseert op de Nagasaki herdenking van woensdagvoormiddag 9 augustus een geweldloze blokkade van de NAVO kernwapenbasis van Kleine Brogel. Met de blokkade wil de organisatie dat de Belgische regering dringend werk maakt van de resoluties welke vorig jaar werden aangenomen in de Belgische Senaat en Kamer. Deze resoluties waar de parlementsleden o.a. de terugtrekking vragen van Amerikaanse kernwapens uit Europa blijven namelijk tot vandaag dode letter. De organisatoren veroordelen scherp dit totaal gebrek voor onze democratisch besluitvorming waarbij de Belgische regering blijkbaar zwicht voor Amerikaanse druk en geen enkel initiatief ter zake neemt binnen de NAVO. De blokkade start op het moment dat 61 jaar geleden de bom gedropt werd op Nagasaki en stopt 5 na 12, symbolisch verwijzend naar de hoogdringendheid om de resoluties te laten hardmaken.
 
De blokkade past in het kader van een Europees jongerenuitwisselingsprogramme waarbij 60 jongeren uit 15 Europese landen zullen deelnemen aan een tiendaags Europees jongeren uitwisselingsprogramma met o.a. een fietstocht van Ieper via Tielt en Gent naar Brussel, workshops en Hiroshima en Nagasaki herdenkingsacties in Brussel (zondag 6 augustus), Kleine Brogel (9 augustus) en Gent (woensdagavond 9 augustus). De jongeren uit België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Slowakije, Spanje en Zweden komen naar België in het kader van de succesvolle campagne van de Mayors for Peace waarbij reeds 251 Belgische burgemeesters de oproep onderschreven voor een wereldwijd verbod op kernwapens tegen 2020.
 
Op 9 augustus 1945 vielen meer dan 80.000 doden bij het bombardement van Nagasaki. Voor Moeder Aarde werkt i.s.m. de Mayors for Peace aan de organisatie van een Japanse tentoonstelling over de gevolgen van de atoombombardement van Hiroshima en Nagasaki. De tentoonstelling werd gemaakt werd door Hibaskusha, een Japanse term voor de overlevenden van de atoombom op Hiroshima en Nagasaki. "The A-bomb and Humanity" werd reeds vertoond in Ieper, Gent, Leuven, Peer, Roeselare, Schoten, Waregem en Zottegem. Binnenkort zal ze ook te zien zijn in Nazareth, Kortrijk, Londerzeel en Maaseik.
 
Voor Moeder Aarde publiceerde tevens een Campagnekit i.s.m. de Stad Ieper. In de publicatie, die de steun krijgt van de burgemeester van Hiroshima, bekijken we 20 mogelijke actiepunten vanuit vier invalshoeken: communicatie, educatie, actie en politiek. Ze vormen samen stuk voor stuk stapstenen op weg naar een kernwapenvrije wereld in 2020. De campagnekit kan je downloaden via www.motherearth.org/m4p/actie_nl.pdf
 
Voor meer informatie over de Nagasaki blokkade van Kleine Brogel: E-mail pol@moederaarde.be Meer informatie over de tentoonstelling www.motherearth.org/m4p/tento_nl.php
 
Voor Moeder Aarde vzw, lid van Friends of the Earth International K. Maria Hendrikaplein 5, 9000 Gent - Belgium
Tel: +32-9-242 87 04, www.moederaarde.be
 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2006 |