menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2007 |
 
 
 

Europese burgemeesters willen van kernwapens af

 
Persbericht van nternationale campagne Mayors for Peace
 
Brussel, 7 december 2007 - De internationale organisatie Burgemeesters voor Vrede/ Mayors for Peace roept zaterdag via een brief in Europese kranten op om het gestokte proces van nucleaire ontwapening op Europees grondgebied te hervatten. Tot de ondertekenaars van de brief hoort ook burgemeester Kersten (PvdA) van de gemeente Uden. Zij spreekt haar bezorgdheid uit over de kernwapens op vliegbasis Volkel. Deze Amerikaanse kernwapens liggen daar opgeslagen om te worden gebruikt door de Koninklijke Luchtmacht.
 
Ook de burgemeesters van de andere Europese steden waar Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen hebben de oproep ondertekend. Het gaat om de burgemeesters: Mr. Stefano Del Cont (Aviano, Italie), Ms. Anna Giulia Guarneri (Ghedi, Italie), Mr. Theo Kelchtermans (Peer, Belgie), Ms. Dr. Joke W. Kersten (Uden, Nederland), Mr. Heinz Onnertz (Kreis Vulkaneiffel, Duitsland) en Mr. Vedat Karadag (Incirlik, Turkije).
 
De kernwapens liggen op hun grondgebied opgeslagen in het kader van het nucleaire beleid van de NAVO.
 
Op 8 december is het twintig jaar geledendat het INF verdrag voor de afschaffing van middellange afstandraketten werd ondertekend door de toenmalige Sovjet Unie en de VS. Desalniettemin zijn er nog steeds kernwapens in Nederland, maar hierover is nauwelijks publieke discussie.
 
Burgemeesters voor Vrede is een wereldwijde organisatie met 1937 leden in 127 landen en regio's die zich vanuit civil society inzet tegen het gevaar van kernwapens voor de civiele bevolking.
 
In Nederland zijn 31 burgemeesters aangesloten bij de Mayors for Peace campagne.
 
----
 
Uitgebreide persverklaring van de 2020 Vision Campaign van Mayors for Peace: www.2020visioncampaign.org/pages/319/European_mayors_want_withdrawal_of_US_nukes _from_their_territory_marking_INF_20th_anniversary
Nederlandstalig opiniestuk van Mayors for Peace (embargo tot 8 december): www.omslag.nl/artikel/kernwapens.html
Overzicht van aangesloten steden: www.mayorsforpeace.org/english/membercity/
Meer over kernwapens in Nederland: www.vredessite.nl/kernwapens/factsheet.html
-------
 

 
Noten voor de pers
 
Contactpersoon voor de Visions 2020 campaign van Mayors
for Peace is Pol d'Huyvetter, tel. 0032-57-388957
 
2020 Vision International Campaign Secretariat Mayors for Peace
City Hall, Markt 34, 8900 Ypres, BELGIUM
Phone +32-57-38 89 57
Mobile +32-495-28 02 59
E-mail: pol@2020visioncampaign.org
Web : www.2020visioncampaign.org
 

 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2007 |