menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2010 |
 
 
 
Balkenende:
Nucleair tribunaal in Den Haag

 
Nieuwsbericht van Ministerie van Algemene Zaken
 
Den Haag, 13 april 2010 - Minister-president Balkenende heeft tijdens een nucleaire top gepleit voor een hof of tribunaal om staten te vervolgen die nucleair materiaal overdragen aan terroristen. "Den Haag zou als juridische hoofdstad van de wereld een prima vestigingsplaats zijn."
 
Minister-president Balkenende zei dat tijdens het diner op 12 april 2010, de eerste dag van de tweedaagse Nuclear Security Summit (NSS ) in Washington. Voor de oprichting van zo'n hof of tribunaal is een nieuw verdrag nodig dat voor de juridische basis zorgt.
 
President Obama van de Verenigde Staten heeft voor deze top meer dan veertig landen uitgenodigd. Het doel is om concrete afspraken te maken over de beveiliging van nucleair materiaal.
 
Dit moet voorkomen dat nucleair materiaal in verkeerde handen valt. "Terroristen en criminelen met een kernbom is een regelrechte nachtmerrie", aldus Balkenende.
 
De resultaten van de top zou volgens hem moeten zijn: meer samenwerking, meer uitwisseling van gegevens en technologie, meer slagkracht van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Ook moeten landen zich er meer van bewust zijn "dat dit een groot probleem is". Nederlands belang
 
De conferentie is volgens de minister-president ook voor Nederland van groot belang, onder meer vanwege de nucleaire industrie, de kerncentrales en de mainports Rotterdam en Schiphol.
 
Ook heeft Nederland grote deskundigheid bij het tegengaan en het opsporen van smokkel van nucleair materiaal, aldus Balkenende. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft hiervoor nieuwe technologieën ontwikkeld.
 
Context
 
De conferentie past volgens de minister-president in "een grotere puzzel". Op 8 april 2010 ondertekenden president Obama en de Russische president Medvedev een nieuw externe link: START-verdrag om bestaande kernwapens terug te dringen.
 
In mei 2010 is er in New York een conferentie om de verspreiding van kernwapens tegen te gaan. Verder heeft president Obama een nieuwe strategie gepresenteerd (Nuclear Posture Review 2010) die de kans op het gebruik van kernwapens moet terugdringen.
 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2010 |