menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2010 |
 
 
 
Herdenking aanval op Gaza
 
bloemen Persbericht van Het Palestijnse Platform voor Mensenrechten en Solidariteit, PPMS
 
10 januari 2010 - In samenwerking met een aantal bevriende organisaties en stichtingen heeft het PPMS op zaterdag 9 januari de agressieve Israëlische aanval op Gaza na een jaar herdacht.
 
Met stichtingen en organisaties als NPK, IS, VihZwart, EAJG, VIA, Keerpunt, Werkgroep Vrede Leusden en nog meer werden op de Dam in Amsterdam de slachtoffers van de aanval herdacht.
In de vrieskou werden er rozen neergelegd door de aanwezigen en ook werden er kaarsen aangestoken ter nagedachtenis aan de meer dan 1400 gesneuvelde Gazanen.
 
demonstranten Tevens was er een aantal sprekers waaronder Mohammed Rabbae (ex-Kamerlid GroenLinks) die de agressie van de Israëliërs, gesteund door de Verenigde Staten, met nadruk veroordeelde.
 
Maar ook het Nederlandse politieke beleid met betrekking tot de Palestijnse kwestie werd veroordeeld. Pepijn Brandon (IS) wees erop dat er een internationale solidariteit met de Palestijnen moet komen. Maar ook de chronische Nederlandse steun richting Israel werd terecht afgekeurd. Vanuit de kant van het NPK kwam Wim Lankamp naar voren die uitspraken van Richard Goldstone weer naar boven haalde.
 
Verder benadrukte hij het feit dat Nederland overal en altijd de mensenrechten steunt, mits het gaat om de Palestijnse mensenrechten. Leile el Abtah vertelde over haar ervaringen tijdens de Gaza Freedom March in Cairo.
 
De spreker vanuit het PPMS, Hassan Ayada, bedankte alle aanwezigen voor hun komst en steun.
Hij vroeg de aanwezigen hun steun richting de Palestijnen te blijven voortzetten en richtte zich op het feit dat de bezettende macht tijdens een oorlog de burgers onder bezetting dient te beschermen. Israel daarentegen begint een oorlog (met Amerikaanse wapens) met uiteindelijk een burgerslachtoffer percentage van 95%. Sterker nog, de Israëliërs hebben huizen, scholen, moskeen en ziekenhuizen vernietigt.
 
En om het nog erger te maken zijn Palestijnse voedselbanken en magazijnen met medicatie verbrand. Ondanks al deze mensenrechten schendingen vanuit Israëlische kant mag Israel nog altijd op Amerikaanse steun rekenen; sinds het bestaan van het vetorecht heeft Amerika dit recht in de helft van haar uitgebrachte vetos ten gunste van Israel uitgesproken. Tevens heeft hij het Egyptische volk en de aanhangers van Nasser opgeroepen de pro-Israëlische politiek van hun dictator Mubarak en zijn plan om een schandalige muur tussen Gaza en Egypte te bouwen, te veroordelen.
 
Als laatste werd namens het Palestijnse volk en het PPMS de Britse held George Galloway en zijn 450 metgezellen bedankt voor hun solidariteit met Palestina.
 
Met barmhartige groeten,
Het Palestijnse Platform voor Mensenrechten en Solidariteit, PPMS
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2010 |