menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2010 |
 
 
 

Israël valt hulpkonvooi aan: 16 doden

 
Bron: Ravagedigitaal
 
[Aljazeera, die een reporter aan boord hebben, meldde om 13:00 19 doden. Red.]
 
31 mei 2010 - De Israëlische marine heeft zondagnacht zes schepen met hulpgoederen bestemd voor de Gazastrook bestormd. Bij gevechten vielen zeker 16 doden onder de vredesactivisten.
 
Bij het krieken van de dag zijn gemaskerde gevechtscommando's van de Israëlische marine zich vanuit helikopters op enkele schepen geland. Mogelijkerwijs hebben activisten vervolgens geprobeerd van hen de wapens afhandig te maken, waarna er op hen geschoten is. Op videobeelden zou echter te zien zijn dat er ook op slapende mensen is geschoten.
 
Het konvooi van de internationale Free Gaza Organization, bestaande uit zes schepen, was zondag vertrokken vanuit Cyprus naar Gaza, met zo'n 700 vredesactivisten aan boord en 10.000 ton aan hulpgoederen. Het Palestijnse gebied is al bijna drie jaar economisch afgesloten door Israël. Bedoeling was om de Israëlische blokkade van de Gazastrook te doorbreken.
 
Vanuit de Israëlische haven van Haifa voerden verschillende patrouilleschepen uit om het konvooi te onderscheppen. Israël had het konvooi eerder als een 'provocatie' bestempeld en gewaarschuwd dat het actie zou ondernemen. Maandagochtend vielen commando's het konvooi aan. Volgens de eerste berichten zijn 19 activisten om het leven gekomen, en 54 gewond geraakt door kogels.
 
Hamas, dat de macht heeft over de Gazastrook, heeft woedend gereageerd op de Israëlische bestorming. Ook de Turkse regering veroordeelde de actie scherp. Sommige van de zes schepen voeren onder Turkse vlag. Volgens een verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken kan de Israëlische actie "onherstelbare consequenties" hebben voor de verhoudingen tussen Turkije en Israël.
 
In Istanbul hebben woedende Turken het Israëlische consulaat bestormd. Ze gooiden met stenen naar het gebouw nadat het nieuws over de onderschepping van het konvooi door Turkse zenders was gemeld. Op de website Free Gaza wordt opgeroepen om vandaag wereldwijd krachtig te protesteren tegen het bloedbad dat Israël de afgelopen nacht heeft aangericht.
 
Het Nederlands Palestina Komitee houdt om 17.30 uur een demonstratie bij de Israëlische ambassade aan het Buitenhof in Den Haag.
 
Zie ook:
www.volkskrant.nl/buitenland/article1384022.ece/Geschokte_reacties_op_bloedbad_Gaza
www.palestina-komitee.nl/NPK-berichten/203
www.freegaza.org

 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2010 |