menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2011 |
 
 
 
Christenen in Palestijnse gebieden steeds vaker slachtoffer van geweld
 
Persbericht van IKV Pax Christi
 
Utrecht, 15 maart 2011 - Uit een door de vredesorganisatie IKV Pax Christi uitgevoerd onderzoek 'Christenen in Palestijnse Gebieden' blijkt dat geweld tegen christenen toeneemt. Het rapport toont echter ook aan dat de Palestijnse autoriteiten, zowel op de Westoever als in de Gazastrook, wel degelijk optreden tegen dit geweld. Toch is er volgens het rapport nog een lange weg te gaan voor de bescherming van minderheden op het gebied van wetgeving, rechtspleging en rechtshandhaving goed geregeld is.
 
"Een constructieve dialoog is gebaat bij feitelijke kennis", zegt Jannie Kuik van IKV Pax Christi. "IKV Pax Christi stelt zich ten doel wegen te vinden om de gepolariseerde discussie in de kerken (en in de samenleving) over het Israëlisch Palestijnse-Arabische conflict om te zetten in een dialoog die behulpzaam is bij het vinden van een voor allen rechtvaardige oplossing."
 
Het rapport richt zich op verschillende aspecten van de positie van christenen: demografische, sociaal-culturele, politieke en juridische . De christelijke minderheid bestaat uit ongeveer 50.000 mensen. In absolute aantallen blijft hun getal stabiel, maar door emigratie 'vergrijst' de groep christenen. De relatieve zelfstandigheid van christenen staat onder druk en ook hun bestaande voordeel als het om opleidingsniveau gaat neemt af. Christenen zijn in de politiek hierdoor nog meer oververtegenwoordigd dan ze al waren; ook is er toenemende onzekerheid over hun politieke en juridische positie in de toekomst.
 
De laatste jaren is de belangstelling voor de positie van de christelijke minderheden in het Midden-Oosten toegenomen. Met het Kairos document - de uitgebreide brief waarin christelijke theologen uit de Palestijnse gebieden de Palestijnse situatie beschrijven en oproepen tot reflectie op bestaand beleid en steun- richten de Palestijnse christenen zich ook rechtstreeks tot hun christelijke broeders en zusters in het Westen. Dit doet volgens IKV Pax Christi de behoefte groeien aan meer, feitelijke, achtergrondinformatie over de christelijke minderheid in de Palestijnse gebieden. " Dat laat overigens onverlet dat de Palestijnse christenen zichzelf over het algemeen in de eerste plaats als Palestijnen zien, zeker als het gaat om het conflict met Israel", meent Jannie Kuik.
 
Wat opvalt in de bestaande populaire en voor het bredere publiek toegankelijke informatie is een groot verschil in informatie over en beoordeling van hun situatie. Deze beoordeling is vaak afhankelijk van de positie met betrekking tot het Israëlisch - Palestijnse conflict of de interne Palestijnse politieke tegenstellingen van de schrijver. Om die reden heeft IKV Pax Christi gemeend een zo onafhankelijk mogelijk en vooral feitelijk onderzoek te laten uitvoeren dat kerkleden (en anderen) in Nederland informeert en kan helpen in hun begrip van de situatie van de christelijke minderheid.
 
Wil de Palestijnse Autoriteit in de toekomst echter voldoen aan internationale rechtsnormen met betrekking tot minderheden dan is er formeel en materieel nog een lange weg te gaan op het gebied van wetgeving, rechtspleging en rechtshandhaving, aldus het rapport.
 
Rapport downloaden (PDF in nieuw venster)
 

 
Noten voor de pers
 
Meer informatie:
Helma Maas, persvoorlichter IKV Pax Christi, 06 48.98.14.88
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2011 |