menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2011 |
 
 
 
Concert Israëlisch Philharmonisch Orkest verstoord
 
Bericht van Ravage
 
LONDEN, 2 september 2011 - Pro-Palestijnse activisten hebben donderdagavond meerdere keren een concert van het Israëlisch Philharmonisch Orkest verstoord in Londen. De BBC heeft de live-uitzending uiteindelijk moeten afbreken.
 
Het Israëlisch Philharmonisch Orkest (IPO) trad op in de Royal Albert Hall in het kader van de BBC Proms, een traditionele serie zomerconcerten die al sinds 70 jaar door de Britse staatsomroep wordt georganiseerd. Het wordt gezien als een van de meest vooraanstaande radio-concerten op het gebied van klassieke muziek.
 
Nooit eerder zijn de uitzendingen van de Proms verstoord, totdat het Israëlisch orkest donderdagavond een rustige passage inzette uit Anton Webern's Passacaglia onder leiding van dirigent Zubin Mehta. Vijftien demonstranten van de Beethovians for Boycotting Israel stonden op uit hun balkonstoelen boven het podium met het spandoek 'Free Palestine'. In koor begonnen ze een eigen versie op de melodie van het Lofdicht aan de vreugde van Beethoven's Negende Symfonie te zingen:
Israel, end your occupation
There's no peace on stolen land
We'll sing out for liberation
'till you hear and understand
Ethnic cleansing and apartheid
Should belong to history
Human rights cannot be silenced
Palestine will soon be free
Het kwam ze op veel boegeroep te staan vanuit het publiek waarna ze vervolgens door de beveiliging de zaal werden uitgewerkt. Bij aanvang van het tweede deel van het optreden, net toen solist Gil Shaham aan een vioolstuk van Max Bruch wilde beginnen, zette een ander alternatieve zangkoor haar keeltjes wagenwijd open:
The siege of Gaza
Is out of tune
With international law
The IPO are instrumental
In an illegal occupation
Ditmaal kwam het gezang uit andere delen in de zaal waar de actievoerders in totaal veertig plaatsen hadden gekocht. Ook nu volgde er boegeroep en zag de BBC zich genoodzaakt haar live-uitzending te onderbreken vanwege de ontstane chaos. De beveiliging verwijderde daarop een aantal activisten uit de zaal. Een van de bezoekers liet daarop via Twitter weten: 'Beide stukken verstoord door zingen en het zwaaien met vlaggen tijdens de rustigste passages. De zaal ontplofte vanwege het boegeroep.'
 
De BBC dacht de uitzending te kunnen hervatten na haar eerste onderbreking maar brak deze definitief af voor de rest van de avond bij het derde deel van het concert. Het orkest wilde beginnen aan een stuk van Isaac Albeniz toen opnieuw pro-Palestijnse betogers het op een 'zingen' zetten. In totaal wisten ze tot vier keer toe het optreden te verstoren. Dertig mensen werden de zaal uit verwijderd, niemand werd aangehouden.
 
Reden voor de protestactie is de rol die het Israëlisch Philharmonisch Orkest speelt in Israël. Het orkest wordt door pro-Palestijnse aanhangers gezien als culturele ambassadeur van de zionistische staat dat tevens is gelinkt aan het Israëlische leger. In 1948, tijdens de etnische zuivering in Palestina, speelde het orkest voor de Israëlische soldaten.
 
Ook pal na de zesdaagse oorlog in 1967 gaf het orkest concerten voor de Israëlische soldaten van het IDF terwijl de Westoever, Gaza, Sinaï en de Golanvlakte veroverd werden. Het orkest speelt volgens de actievoerders een belangrijke rol in het verdoezelen van de misdaden die Israël begaat tegen het Palestijnse volk, en is daarom medeplichtig.
 
Tijdens de tumultueus verlopen happenings in de zaal werd buiten bij de hoofdingang van de Royal Albert Hall door zo'n twintig personen geprotesteerd. De Palestijnse Solidariteits Campagne (PSC) had eerder opgeroepen het concert te boycotten. Voor zover bekend hebben ze niets te maken gehad met de verstoringen van het concert.
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2011 |