menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2011 |
 
 
 
Na opmars opstandelingen
Tripoli valt, waar is Kadhafi?

 
Bericht van redactie Vredessite
 
Den Haag, 22 augustus 2011 - Op zondagochtend begon de opmars van de opstandelingen in Libië richting Tripoli, vanuit de westelijk gelegen stad Az Zawiyah (waar afgelopen week hard om gevochten werd), maar ook vanuit het oosten en vanaf zee. Tijdens de opmars werden grote hoeveelheden wapens buit gemaakt uit een legerbasis.
Aanvankelijk werd nog hard gevochten buiten Tripoli, maar begin van de avond trokken honderden opstandelingen met zo'n honderd voertuigen Tripoli binnen, toegejuigd door de bewoners en zonder noemenswaardige weerstand. De militaire brigade die Kadhafi beschermde, zou zich hebben overgegeven aan de opstandelingen.
 
Al tijdens de intocht in Tripoli gingen de mensen in de stad Benghazi feestend de straat op en werd het nieuws op de voet gevolgd via Aljazeera TV. Het was in Benghazi waar de opstand een half jaar geleden begon en het is een belangrijk bolwerk van de opstandelingen. Ook in Misrata werd diep in de nacht nog gefeest.
 
Rond middernacht werd door het Internattionaal Strafhof in Den Haag bevestigd dat de rechterhand van Kadhafi, zijn zoon Saif al-Islam, gearresteerd is. Het hof wil Saif al-Islam berechten wegens misdaden tegen de menselijkheid. Ook twee andere zoons, Saadi en Mohammed, zouden gearresteerd zijn door de opstandelingen.
De verblijfplaats van Kadhafi is niet bekend en zijn commandocentrum is nog in handen van het regime. Het Internationaal Gerechtshof wil ook Kadhafi berechten. Er staan 2 Zuid-afrikaanse vliegtuigen klaar op de luchthaven en er wordt gespeculeerd dat Kadhafi hiermee zou kunnen ontkomen naar een land waar hij politiek asiel zou krijgen, waarbij Zimbabwe en Angola genoemd werden.
Een eventuele uitlevering aan 'Den Haag' viel niet in goede aarde in Benghazi, men wil de Kadhafi's in Libië berechten.
 
Rond 2:00 werd er gefeest op het Groene Plein in het centrum door opstandelingen en bewoners. De 'aanhang' voor Kadhafi blijkt grotendeels verdwenen en lijkt vooral een 'politiek correcte' houding te zijn geweest, zolang de bevolking nog te vrezen had van het regime. Velen durven echter nog niet naar buiten, uit angst voor gevechten in de stad.
 
De opstandelingen hebben nog geen controle over de hele stad. Het 'journalisten-hotel' in het centrum, word nog steeds bewaakt door enkele tientallen gewapende vertegenwoordigers van de overheid. Maar de vele overheidsdienaren en hun familie die in het hotel verbleven, zijn vertrokken sinds de gevechten zaterdag al begonnen in Tripoli. En ook de mensen van het overheids-TV station vertrokken in de loop van de avond. Elders in de stad wordt hier en daar gevochten.
 
Volgens de laatste persconferentie van het regime in het hotel, zijn er nog 65.000 gezagsgetrouwe soldaten in Tripoli. Dit leidt tot speculaties over een mogelijke hinderlaag in de media. Er zouden 1300 doden gevallen zijn in Tripoli. De woordvoerder riep de NAVO op de opstandelingen tot een wapenstilstand te bewegen. Kadhafi zou nu direct met de Overgangsraad willen onderhandelen. Zondag werd op de staats-TV nog een audiotoespraak van Kadhafi uitgezonden, waarin hij zijn aanhangers uit andere steden opriep het land te verdedigen en hij herhaalde zich niet over te zullen geven.
 
De NAVO heeft verklaard klaar te staan om samen te werken met de Nationale Overgangsraad. Duidelijk is dat de NAVO haar rol de laatste tijd niet langer beperkte tot 'de bescherming van burgers'. Militaire doelen werden schaars in Libië en regelmatig werd nu luchtsteun gegeven aan de vechtende opstandelingen.
Kort na de intocht in Tripoli verklaarden verschillende wereldleiders dat het einde van Kadhafi nabij is. Bondskanselier Merkel en President Sarkozy riepen Kadhafi op zich over te geven.
 
Ondertussen lijkt de opmars verder te gaan. Zowel Aljazeera als de BBC melden in de vroege ochtend dat het vliegveld Mitiga in Tripoli verlaten werd door de militairen en nu onder controle van de opstandelingen is. Een vlucht van Kadhafi per vliegtuig lijkt nu uitgesloten.
 
In een interview rond 5:30 op de BBC World Service meldt een vertegenwoordiger van de opstandelingen dat er ook door veel bewoners van Tripoli meegevochten is tijdens de opmars en zij zelf wapens hadden. Volgens deze woordvoerder is sinds de opstand ook in Tripoli het verzet voorbereid en wisten mensen elkaar ondanks de onderdrukking te vinden.
 
De grote vraag blijft nog steeds: Waar is Kadhafi? Rond 6:00 zijn er geruchten dat kleinere Arabische nieuwszenders melden dat hij gearresteerd zou zijn. Via Twitter word gewaarschuwd voor schermutselingen in Oost-Tripoli, nog niet veilig op de straat ...
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2011 |