menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2012 |
 
 
 
Bekendmaking op komende NAVO-conferentie
Nederlandse steun voor Afghanistan-oorlog tot 2024?

 
Bericht van het Afghanistan Initiatief
 
13 mei 2012 - Tijdens zijn bliksembezoek aan de Afghaanse hoofdstad Kaboel op 1 mei tekende president Obama met de onpopulaire regering-Karzai een "strategisch akkoord" dat voor de mensen in Afghanistan en ook voor het Nederlandse Afghanistan-beleid vergaande consequenties zal hebben. Terwijl de bevolking in Afghanistan naar vrede en naar het vertrek van de Amerikaanse troepen verlangt en de publieke opinie in de westerse landen eveneens in grote meerderheid voor terugtrekking van de troepen en beëindiging van de geldverslindende oorlog is tekende Obama een contract om de Afghanistan-oorlog en de Amerikaanse aanwezigheid in dat land tot minstens 2024 te verlengen.
 
Omdat het mandaat van de VN Veiligheidsraad eind 2014 afloopt moeten alle buitenlandse troepen Afghanistan dan verlaten hebben. Obama meent blijkbaar een langere Amerikaanse aanwezigheid tot 2024 te kunnen legitimeren door daarover simpelweg met het huidige on-populaire Karzai-bewind een overeenkomst te sluiten.
 
Het vooruitzicht van de terugtrekking van alle buitenlandse troepen in 2014 maakte de weg vrij om voor die datum via onderhandelingen tot een vredesregeling tussen de regering-Karzai en het gewapend verzet te komen. De gezaghebbende denktank International Crisis Group in Brussel heeft onlangs hiervoor een gedetailleerde voorstel gepubliceerd. De Verenigde Naties moeten het initiatief nemen voor het vredesoverleg, waarbij de verschillende Afghaanse partijen en ook de buurlanden zoals Iran en Pakistan betrokken moeten worden. De vrede zal namelijk alleen houdbaar zijn als ook de buurlanden achter het akkoord staan en de vrede niet ondermijnen.
 
Maar door de stationering van Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan in de tienjarige periode 2014-2024 zal dit vredesproces in de kiem worden gesmoord. De taliban en de andere verzetsbewegingen kunnen namelijk onmogelijk akkoord gaan met een vredesregeling waarbij er Amerikaanse troepen in het land achterblijven om jacht op hen te maken.
 
Obama noemde in een toespraak het verdrag dat hij in Kaboel ondertekende "een historische overeenkomst, die de nieuwe relatie tussen onze beide landen vastlegt". Hij gaf ook duidelijkheid over het doel van de overeenkomst, namelijk om tot 2024 "gezamenlijk het terrorisme te blijven bestrijden". De Amerikaanse regering denkt daarbij aan de legering van zo'n 20.000 tot 30.000 Amerikaanse militairen in Afghanistan, nog steeds een derde van de huidige sterkte. Zij zullen ook na 2014 de in grote haast opgeleide Afghaanse strijdmacht van 350.000 man aansturen, adviseren en verder trainen. De Amerikanen sturen daarbij duidelijk aan op een oorlog van Afghanen tegen Afghanen, maar aangekondigd werd dat Amerikaanse militairen en de luchtmacht indien dit nodig wordt geacht ook zelf aan de gevechten zullen deelnemen.
 
Het verdrag dat Obama vorige week in Kaboel met Karzai sloot zal ook ernstige consequenties hebben voor Nederland. Aan dit project hangt namelijk een kostenplaatje van jaarlijks 4 tot 6 miljard dollar. De Amerikanen gaan er van uit dat de regering-Karzai een half miljard kan ophoesten, de Amerikaanse regering wil van de rest niet meer dan de helft betalen. De andere helft moet volgens Washington door haar bondgenoten worden opgebracht. Op de komende grote NAVO-topconferentie op 20-21 mei in Chicago moeten alle bijdragen bekend worden gemaakt. De Britse regering heeft al zo'n 200 miljoen dollar toegezegd.
 
Ook de Nederlandse regering staat voor de vraag of ze na 2014 nog tien jaar lang ons belastinggeld in wil zetten voor een nieuwe Amerikaanse Afghanistan-oorlog. Minister-president Rutte verklaarde dat hij pas op de Chicago-top duidelijkheid over de Nederlandse bijdrage wil geven. Maar daarvoor is er op 15 mei nog er een Afghanistan-overleg in de Tweede Kamer. Voor die datum zullen de Nederlandse politieke partijen een standpunt over het toekomstige Afghanistan-beleid moeten bepalen.
 
Het Afghanistan Initiatief
Sietse Bosgra, Jos van Dijk, Hans Feddema, Kees Kalkman, Karel Koster, Jan Schaake
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2012 |