menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2012 |
 
 
 
Maak onmiddellijk einde aan het geweld in Gaza en Israël
 
Bericht van United Civilians for Peace
 
(Zie ook 2e bericht hieronder).
 
21 november 2012 - United Civilians for Peace is buitengewoon bezorgd over de gevolgen van de aanvallen van Israël op Gaza en vanuit Gaza op Israël. "Ter bescherming van de burgers van Gaza en het zuiden van Israël moet onmiddellijk met het geweld worden gestopt," aldus UCP-woordvoerder Guido van Leemput.
 
UCP roept minister Timmermans van Buitenlandse Zaken op om er bij de Israëlische regering en de Palestijnse strijdgroepen op aan te dringen een onmiddellijk staakt-het-vuren in acht te nemen, het internationaal humanitair recht te respecteren en burgers en hun eigendommen te beschermen. Ook roept UCP de minister op om zich in te spannen voor een eind aan de blokkade van Gaza.
 
Met de liquidatie op een Palestijnse leider op dinsdag 13 november komt een einde aan het korte bestand waarover op maandag de 12e overeenstemming leek te zijn bereikt. Palestijnse organisaties waren tot dit bestand bereid nadat in de maand oktober tal van beschietingen over en weer waren uitgevoerd.
 
De gewelddadigheden in oktober waren op de 7e begonnen met een aanval van het Israëlische leger, waarbij elf gewonden vielen waaronder vijf kinderen. In het geweld sinds woensdag 14 november zijn na 24 uur vier burgerdoden en 115 gewonden in Gaza gevallen. Als gevolg van Palestijnse beschietingen op Israël zijn drie Israëlische burgers gedood.
 
Het VN-bureau OCHA meldde dat in de eerste negen maanden van 2012 al 55 Palestijnse doden vielen bij Israëlische aanvallen op Gaza en 257 gewonden. Onder deze 312 slachtoffers waren 61 kinderen en 28 vrouwen.
 
De herinnering aan Israëls militaire operatie in Gaza in de winter van 2008-2009 is nog vers. Hierbij kwamen meer dan 1400 Palestijnen en dertien Israëliërs om het leven. Ondertussen duurt de blokkade van Gaza al meer dan vijf jaar voort. VN-rapporteur Richard Falk noemde dit een "misdaad tegen de menselijkheid".
UCP-woordvoerder Guido van Leemput: "De internationale gemeenschap moet een einde maken aan deze nieuwe serie van geweld en zich vervolgens inspannen om een einde aan de blokkade van Gaza te maken. Na vijf jaar blokkade is de ellende van de bevolking verergerd en zijn de politieke verhoudingen in de Gaza-strook onveranderd. Daarnaast leiden de blokkade en de aanvallen over en weer tot ernstige humanitaire gevolgen."
 
www.unitedcivilians.nl
 

Israëlische burgers eisen vrede met Gaza

Door Chris Geerse
 
21 november 2012 - Israëlische burgers die nabij de Gaza-strook wonen hebben in een petitie opgeroepen om de militaire acties en de blokkade onmiddellijk te beëindigen. Ze eisen een geweldloze oplossing zodat ze weer in vrede en rust kunnen leven.
 
Ze vormen de actiegroep 'Other Voice' (www.othervoice.org) die bestaat uit mensen met allerlei verschillende achtergronden wat politiek en geloof betreft.
 
In hun petitie stellen ze dat ze lang genoeg in een oorlogssituatie geleefd hebben. Dat ze daar niet langer in kunnen berusten. Dat alles wat zij vragen een normaal leven is voor zichzelf en de mensen in Gaza.   Ze doen een beroep op de regeringen van Israël en Hamas om een einde aan het geweld te maken, voor eens en voor altijd. 'Ga zitten en praat, stop de aanvallen en de blokkade, hou op met onze levens te spelen.'
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2012 |