MENU dDH HOME

Nieuws 1998
ITEC weer naar Den Haag ...

Franciskaanse Vredeswacht bij de ITEC wapenbeurs in Lausanne

Van 28 tot en met 30 april hield ITEC haar negende wapenbeurs in Europa. Evenals vorig jaar was Lausanne de plaats van dit gebeuren, verscholen achter de gelijktijdig gehouden Computerbeurs '98 van de Reto-Romaanse minderheid in Zwitserland. En wij waren er bij, drie mensen van de Franciskaanse Vredeswacht in Nederland, vele Zwitserse Franciskanen/nessen en een actiegroep van de Reto-Romanen, Socialisten en Vrouwen voor Vrede. Op deze beurs was te zien hoe aan de hand van simulatie-apparatuur wapens feitelijk kunnen werken. Een groot aantal bedrijven doen hier aan mee. Deze bedrijven komen uit Amerika, BelgiŽ, Duitsland, Engeland, Frankrijk, ItaliŽ, Nederland, IsraŽl, Oostenrijk, Spanje, Canada en Zweden. Eťn van de laatste snufjes die het Zweedse bedrijf liet zien was een nieuw soort landmijn, die alleen pantservoertuigen vernietigt en zelf moeilijk onschadelijk te maken is.

Nederlandse bedrijven op de wapenbeurs zijn: Fokker Control Systems BV, Fokker Space, Hydraudyne Systems and Engineering BV. Intergraph Computer Systems, National Aerospace Labaratory, NISP, Origin Nederland BV, Siemens Nederland BV, TNO Defence Research en Van Halteren Metaal BV.

Vermoedelijk mede onder invloed van acties tegen deze beurs verplaatst ITEC haar bedrijvigheid volgend jaar weer naar Nederland en is den Haag uitverkoren om als gastheer op te treden. De wapenbeurs is dan van 13-15 april in het Nederlands Congresgebouw. Met vreedzame en speelse acties is er in ieder geval voor een jaar ITEC weg uit Lausanne. Het is zaak om op dezelfde wijze ITEC uit Den Haag weg te krijgen, en wel voorgoed, zoals ook AFCEA hier geen poot aan de grond heeft kunnen krijgen na te zijn 'verdreven' uit Brussel. De Franciskaanse Vredeswacht zal hierin het voortouw nemen op grond van haar ervaring over vijf jaar. Laat de tiende ITEC ook de laatste zijn.


menu | dDH