MENU dDH HOME

Kernwapens
Een miljoen papieren kraanvogels voor vrede

From: bries11@euronet.nl (Aktie Bries11)
Date: Thu, 24 Dec 1998

P E R S B E R I C H T

Vredesduif krijgt collega

Een kleurige aktie voor een serieuze zaak
"Alle kernwapens de wereld uit"

Zondag 27 december (derde kerstdag) zullen afgevaardigden van vredes- milieu- en mensenrechtenorganisaties op de stoep van het Vredespaleis in Den Haag een grote papieren kraanvogel oplaten aan een 'wereldballon'. Op deze symbolische plek voor vrede en recht lanceren zij in Nederland de internationale 'vouwaktie voor vrede en nucleaire ontwapening'. De kleurige fotogenieke aktie duurt van 11.00-12.00 uur.

Het initiatief tot het vouwen van 1.000.000 kraanvogels komt uit Australie, van het "1000 Cranes Peace Network". Dit netwerk heeft opgeroepen overal ter wereld kraanvogels te vouwen en die eind 1999, op de drempel van het derde millennium, te verzamelen bij vredesmonumenten overal ter wereld.

In Nederland zullen de kraanvogels rond kerst 1999 verzameld worden, opnieuws bij het Vredespaleis, tijdens een grote manifestatieve bijeenkomst van kraanvogels en vouwers.

Ieder jaar vouwen duizenden mensen uit de hele wereld papieren kraanvogels als uitdrukking van hoop op een wereld in vrede, waar geweldloze manieren worden gebruikt om conflicten op te lossen, en waar mensen kunnen leven zonder angst. De meeste van deze mensen laten zich inspireren door het verhaal over het Japanse meisje Sadako Sasaki, slachtoffer van de bom op Hiroshima. (Zie bijlage 1)

In de loop van 1999 zullen ook in Nederland talloze mensen kraanvogels voor de vrede maken: op scholen, in buurthuizen, en vooral ook tijdens de vele akties voor nucleaire ontwapening in 1999. Het hele jaar 1999 zal in het teken staan van afschaffing van kernwapens. (Zie o.a. vredessite.nl/kernwapens).

Deze aktie wordt ondersteund door: Tribunaal voor de Vrede, Akties tegen kernwapens, Werkgroep Paasmars, AMOK, Voor Moeder Aarde, Onkruit vergaat niet, EYFA, Omslag-werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, Bries11.


Noten voor de pers:
Bijlage 1: Het verhaal van Sadako Sasaki

"Ik zal vrede op jullie vleugels schrijven"

Sadako Sasaki was bijna twee jaar, toen op 6 augustus 1945 de bom explodeerde, anderhalve kilometer van haar huis in Hiroshima. Schijnbaar ongeschonden vluchtte ze met haar moeder en oudere broer naar de Oto Rivier, waar ze werden doorweekt door de radioactieve zwarte regen die de hele dag viel.

Tot haar twaalfde leek Sadako een normaal, gezond meisje. Ze was de beste hardloopster in de 6e klas, toen ze plotseling leukemie kreeg.

"Tsuru", de kraanvogel, is een oud Japans symbool voor lang leven, hoop, geluk en tevredenheid. Als je 1000 kraanvogels vouwt, zullen ze je behoeden voor ziekte. Sadako zei over de kraanvogels, "Ik zal vrede op jullie vleugels schrijven en jullie zullen over de hele wereld vliegen."

Maar Sadako had niet de kracht om die duizend te halen. Nadat ze er 964 had gevouwen, stierf ze op 25 oktober 1955. Haar vrienden hebben de resterende papieren kraanvogels toegevoegd en met haar begraven.

Sindsdien is de kraanvogel internationaal symbool voor nucleaire ontwapening. Sadako's klas begon een nationale campagne om een monument voor haar te bouwen. Dat werd opgericht in 1958 en het herdenkt alle kinderen die hebben geleden onder de bom. Op de top van het ovale, granieten onderstuk, dat de legendarische "Mountain of Paradise, Mt. Horai" symboliseert, staat een jong meisje die met gestrekte armen een gouden kraanvogel vasthoudt. In het onderstuk is ruimte voor de duizenden kleurrijke papieren kraanvogelstrengen die mensen elk jaar uit Japan en de hele wereld toesturen.

Bries11 * Postbus 95214 * 1090 HE Amsterdam
E-mail: Bries11@euronet.nl * 020-6650273


menu | dDH