MENU dDH HOME

Kernwapens
Opnieuw Ploegscharen activisten gearresteerd in Schotland

From: "Pol D'Huyvetter" pol@motherearth.org

Persbericht van 'Voor Moeder Aarde'

Belgie en andere NAVO lidstaten onthouden steun aan controversiele VN resolutie

Helensburgh/New York, 11 november 1998 - Drie medewerksters van het internationaal secretariaat van Voor Moeder Aarde te Gent werden vandaag gearresteerd nabij de atoomduikbotenbasis te Faslane. Krista van Velzen (24), Katri Silvonen (21) en Hanna Jarvinen (20) werden, samen met de Britse Angie Zelter en Lotte Muurinen uit Finland, deze morgen aangehouden toen ze zich aan de hoofdpoort van de nucleaire basis aankondigden als een ‘ontwapeningsteam van massavernietigingswapens’. Met deze symbolische actie wilden ze kracht zetten bij de ontwapeningsresoluties die deze week in de Verenigde Naties ter stemming lagen.

Dinsdag jl. en vrijdagnamiddag werden nl. twee belangrijke ontwapeningsresoluties gestemd in het Eerste Comite van de VN te New York. Deze werden allebei met grote meerderheden aangenomen.

Belgie stemt opnieuw tegen begin van onderhandelingen

Ondanks een recente opiniepeiling waarin een grote meerderheid zich uitsprak voor een Belgisch initiatief voor kernontwapening (72% pro versus 10% tegen), heeft de Belgische Ambassadeur Andre Mernier, op aanwijzing van Minister van Buitenlandse Zaken Erik Derijcke, opnieuw tegen de resolutie gestemd dat ‘alle partijen oproept om volgend jaar multilaterale onderhandelingen te beginnen voor een verdrag voor de afschaffing van alle kernwapens’. Deze resolutie (A/C.1/53/L.45) werd voor het derde opeenvolgende jaar ingediend door Maleisie n.a.v. de historische uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat unaniem besloot dat er een juridische verplichting bestaat (NPT Art. VI) om ‘onderhandelingen te voeren en tot een einde te brengen welke leiden tot nucleaire ontwapening in al zijn aspecten’.

Deze namiddag kwam een nieuwe controversiele resolutie ter stemming in de VN (A/C.1/53/L.48). Deze resolutie van de ‘New Agenda Coalition’ kwam er op initiatief van Zweden en Ierland, en roept op voor een stapsgewijze kernontwapening (bvb. de-alerteren van kernkoppen, scheiden van kernkoppen van raketten). Ondanks een groot diplomatiek offensief van de VS, Frankrijk en Groot-Britannie, hebben alle NAVO lidstaten zich onthouden tijdens de stemming (met uitzondering van Turkije). Het dictaat van de kernwapenstaten bleek dan wel vruchten af te werpen bij de kandidaat NAVO lidstaten in Oost Europa, die nagenoeg allemaal tegen stemden.

Voor Moeder Aarde verwelkomt beide resoluties, maar zegt diep teleurgesteld te zijn in het stemgedrag van onze ambassadeur. Voor Moeder Aarde eist dat Belgie in de tweede en definitieve stemronde in de Algemene Vergadering begin december rekening houdt met de wil van de bevolking, en deze resoluties goedkeurt en verdedigt. Donderdag a.s. is er alvast een afspraak met Minister Derijcke om de situatie te bespreken.

Nieuwe acties dit weekend - maandag rechtszaak in Schotland

Vandaag werden opnieuw twee Britse Ploegschaar-activisten in voorhechtenis genomen, nadat ze gisteren het hekken rond de atoomduikbotenbasis aan het ontmantelen waren. Drie Zweedse actievoerders zitten sinds 13 september jl. in voorhechtenis nadat ze poogden de nieuwe Britse atoomduikboot onschadelijk te maken in het bouwwerf in Barrow-in-Furness (Engeland). Sinds het begin van de Ploegscharen-campagne deze zomer werden reeds meer dan 120 arrestaties verricht.

De drie aangehouden actievoerders van Voor Moeder Aarde zullen maandag voor de rechter verschijnen in Helensburgh, in een voorlopige zitting te vergelijken met een Raadkamer in Belgie. Lotte Muurinen werd deze avond vrijgelaten. Mogelijks zullen de actievoerders opnieuw in voorhechtenis genomen worden. Hans Lammerant, net terug van een rechtzaak in Schotland, verklaarde :”De rechtzalen en gevangenissen beginnen zich langzaamaan te vullen met geweldloze Ploegscharen activisten. De agenda van de rechter zit al vol tot en met maart. Met de nieuwe acties gepland voor dit weekend zullen we de druk blijven verhogen opdat de rechter rekening houdt met het internationaal recht. Nog steeds worden de verkeerde mensen gearresteerd!"

Voor meer informatie : Pol D'Huyvetter tel 09-2338439 of 095-280259


menu | dDH