MENU dDH HOME

Kernwapens
Vredesaktivisten proberen nu achterdeur Vliegbasis Volkel

2 oktober

P E R S B E R I C H T

Alle kernwapens de wereld uit
Geen bommen maar brood!

VOLKEL - Vrijdag 2 oktober 1998 - Vandaag heeft een groep anti-kernwapenaktivisten geprobeerd de Vliegbasis Volkel binnen te komen, door een gat te knippen in het hek. Vijf vredesaktivisten werden gearresteerd.
Gisteren hadden al vier andere vrouwen en een man een poging gedaan om de basis binnen te komen via de noordkant. Een bijtende hond hield hen toen tegen.

De aktieverders knipten het gat vandaag om 6:45 uur. Om 8:30 uur werden zij aangehouden op de basis. Er is nog geen kontakt geweest met de vredesaktivisten in de cel, zodat nog onduidelijk is of zij is die vijf kwartier kernwapens hebben kunnen vinden.
Onder de arrestanten van vandaag is ook Krista van Velzen. Krista zat tot vorige week in de Schotse vrouwengevangenis in Stirling, in verband met haar aandeel in de akties op de Schotse marinebasis Faslane, waar atoomonderzeeers zijn gestationeerd.

De aktie houdt ongetwijfeld verband met de burgerinspektie die donderdag tussen 14:00 uur en 15:00 uur plaatsvond bij de hoofdpoort van vliegbasis Volkel. Een inspektieteam sprak daar met voorlichtings-officier majoor Van As, om te achterhalen of op Volkel kernwapens verborgen worden gehouden. Zoals bekend is het bezit van kernwapens illegaal, sinds 8 juli 1996. Op die datum sprak het Internationaal Gerechtshof uit dat het gebruik van en het dreigen met kernwapens in strijd is met het internationaal recht. Het Internationaal Gerechtshof sprak uit, dat staten er alles aan zouden moeten doen om te werken aan volledige afschaffing van deze massavernietigingswapens.
Overal ter wereld vonden donderdag dergelijke inspekties plaats, in het kader van 'Abolition Dag'. De datum is gekomen, omdat 1 oktober het einde was van de Neurenberg-processen in 1949. De Neurenberg-principes geven ondermeer iedere burger het recht en de plicht om misdaden tegen de menselijkheid, of het voorbereiden daarvan, te voorkomen. De aktievoerders beroepen zich op deze principes.

Het burger inspektieteam kwam donderdagmiddag niet verder dan de poort. Een andere groep vredesaktivisten probeerde later donderdagmiddag binnen te komen via de noordkant van de basis, nabij de spoorlijn. Vier vrouwen en een man knipten zich een doorgang in het hek. De politie, die de hele dag al een massale belangstelling had getoond voor deze vredesmanifestatie, arresteerde drie van de vier vrouwen. (De agenten hadden alleen die drie zien knippen.) De vierde vrouw ging toen de basis op, om alsnog naar kernkoppen te gaan zoeken. Een luchtmachtbewaker stuurde onmiddellijk een valse hond op haar af, die haar in de arm beet. In het ziekenhuis kreeg zij een verband, een mitella, een tetanusinjektie en een anti-biotikum-kuur. De vier vrouwen uit Amsterdam, Groningen en Zwolle moeten 26 januari 1999 voor de rechtbank in Den Bosch verschijnen. De vijfde aktievoerder donderdag waS Wijnand Thoomes. Hij is voorzitter van het Landelijk Beraad Vredes Organisaties (LBVO).

 
Noot voor de redaktie: 

Wijnand Thoomes is bereikbaar onder nummer 035-6237962. 

Alle aktivisten krijgen juridische bijstand van advokaat 
mr. Eric Hummels, tel. 030- 251 1224 (werk) 
of 030-692 2057 (prive) 

Van beide knip-akties zijn tv-beelden gemaakt. 
Bel hiervoor: 06 517 55 638 

Luchtmachtbasis Volkel (Majoor Van As), tel 0413 - 278 070. 

------------------------ Einde persbericht -------------------------- 

* Lees ZOZ - Tijdschrift voor doen-denkers. Vraag proefnummer! 
-------------------------------------------------------------------- 
Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling  -  omslag@antenna.nl 
Postbus 163, 5270 AD Sint-Michielsgestel - 073-5941622 / 030-2730100 
-------------------------------------------------------------------- 


menu | dDH