MENU dDH HOME

Kernwapens
Vredesaktivisten om 16:45 weer op vrije voeten

2 oktober

P E R S B E R I C H T

VOLKEL - Vrijdag 2 oktober 1998 - De vijf vredesaktivisten, die vanochtend werden gearresteerd op vliegbasis Volkel, komen om 16:45 weer op vrije voeten. Dit deelde een woordvoerster van de politie ons zojuist mede. Advokaat Hummels deelde mede dat hij geen kontakt met de arrestanten heeft mogen hebben. Ook werd hem alle benodigde informatie geweigerd, zo vertelde hij.

Vanochtend om 06:45 uur heeft een groep van vijf anti-kernwapenaktivisten zich toegang verschaft tot Vliegbasis Volkel, om een burger-inspektie uit te voeren naar de aanwezigheid van kernwapens aldaar. De kernwapens zouden zich bevinden in speciale bunkers ('shelters') onder de hangars waar F16's zijn gestationeerd.
Drie vrouwen en twee mannen hebben bijna twee uur op de basis rondgekeken, voordat zij rond 8:30 door onderhoudspersoneel werden ontdekt en vervolgens gearresteerd. Het is niet bekend of zij daadwerkelijk kernwapens hebben aangetroffen.

Gisteren ondernamen vijf andere vredes-aktivisten ook al een poging voor een burger-inspektie van vliegbasis Volkel. Zij werden na korte tijd weer vrijgelaten.

Burger-inspekties

De akties van gisteren en vandaag vonden plaats als reaktie op de weigering van gisteren, om een officieel inspektie-team toegang te geven tot Vliegbasis Volkel, zo lieten de aktivisten via een vooraf opgestelde verklaring weten. Woordvoerder Wijnand Thoomes (gisteren ook aanwezig maar niet gearresteerd), verklaarde dat de intenties van de aktivisten strikt geweldloos zijn. Zij rechtvaardigen hun aktie door te verwijzen naar de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (8 juli 1996) en beroepen zich op de Neurenberg-principes.

De aktievoerders veschaften zich vanochtend om 6:45 uur toegang tot de basis. Om 8:30 uur werden zij ontdekt en afgevoerd naar het politiebureau van Uden.
Advokaat, Mr. E. Hummels, heeft tot twee maal toe tevergeefs getracht met de arrestanten in kontakt te treden om hen juridische bijstand te verlenen. Ook werd geweigerd hem van de benodigde informatie te voorzien, zo deelde hij mede.

Een woordvoerster van de Udense politie, mevrouw Preusting, deelde mede dat alle arrestanten van vandaag om uiterlijk 16:45 worden vrijgelaten. Hen wordt overtreding van artikel 461 van het Wetboek van strafrecht ten laste gelegd (betreden van verboden terrein) en wellicht ook het nemen van foto's. Volgens mevrouw Preusting werden een man en een vrouw vanochtend door onderhoudspersoneel aangetroffen in een shelter van een F16. Even verderop het terrein bevonden zich nog twee vrouwen en een man. Alle vijf werden gearresteerd.
Er is niet gekonstateerd hoe de aktivisten de vliegbasis hebben betreden. Een van hen was in het bezit van een foto-kamera. Er is niet gekonstateerd dat er foto's zijn gemaakt, wel verklaarden medewerkers van de basis ergens flitslicht te hebben gezien, aldus mevrouw Preusting.

Onder de arrestanten van vandaag zijn Krista van Velzen uit Prinsenbeek en Marjan Willemse uit Gemert. Beide vrouwen namen de afgelopen maanden deel aan geweldoze ontwapenings-akties van Trident- atoomduikboten in Schotland. Krista zat tot vorige week in de Schotse vrouwengevangenis in Stirling, in verband met haar aandeel in de akties op de Schotse marinebasis Faslane.

Gisteren ondernamen vier andere vrouwen en een man een poging om de basis binnen te komen. Een bijtende hond hield hen toen tegen. De vier vrouwen werden gearresteerd wegens 'vernieling en openlijke geweldpleging'. Na korte tijd werden zij weer op vrije voeten gesteld, met een dagvaarding voor een rechtszaak op 26 januari bij de rechtbank in Den Bosch.

Noten voor de redaktie: 

 * Woordvoerder namens de vredes-aktivisten: Wijnand Thoomes 
  (sekretaris van het landelijk beraad Vredesorganisaties: 
  035-6237962 

 * Voor juridische vragen: Mr. Eric Hummels: 030-2511224 (kantoor) 
  of 030-6922057 

 * Van de akties op 1 en 2 oktober zijn tv-beelden gemaakt. 
  Bel hiervoor: 06-51755638 of 033-4654006 (Huib Schoonhoven) 

 * Voor de fact-sheet 'De feiten over kernwapens in Nederland': 
  zie website www.ddh.nl/vrede 

 * Meer informatie bij Vredesbureau Eindhoven: 040-2444707 

 * Voor interviews met Krista van Velzen: 073-5941622 (Omslag, 
  Marta Resink) 

* Lees ZOZ - Tijdschrift voor doen-denkers. Vraag proefnummer! 
-------------------------------------------------------------------- 
Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@antenna.nl 
Postbus 163, 5270 AD Sint-Michielsgestel - 073-5941622 / 030-2730100 
-------------------------------------------------------------------- 


menu | dDH