menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2006 |
 
 
 
Alternatieve Veteranendag in 2007
 
Persbericht/oproep van het Haags Vredes Platfom
 
Den Haag, 29 juni 2006 - In de schaduw van een kabinetscrisis en een binnenstad vol militair vertoon, werd, ook in Den Haag, de basis gelegd voor een alternatieve Veteranendag in 2007: Een dag voor en door de Veteranen zelf, zonder Defensie en zonder militaire propaganda. Dit werd besloten op een bijeenkomst ter ere van de IndonesiŽ-weigeraars, veteranen met een geweten.
 
Jan Maassen Jan Maassen, zelf IndonesiŽ-weigeraar, schetste de geschiedenis van zijn generatie weigeraars, die door de geschiedenis en het huidige kabinet feitelijk in het gelijk gesteld zijn, maar nog steeds geen erkenning krijgen.
Er waren ook enkele jongere veteranen, uit BosniŽ en Afghanistan, die zich absoluut niet thuis voelden op de officiŽle Veteranendag. Eťn van hen vertelde over de misleiding bij de werving, het nog steeds ontbreken van goede nazorg en memoreerde in tranen kameraden, die zo in problemen kwamen dat zij zelfmoord pleegden.
 
Eerder op de dag, tijdens het defilť, waagden twee HVP-activistes, gewapend met de regenboog Peace-vlag en een bord "Veteranen, bloed, zweet en tranen" zich langs de route. Zij ontvingen onverwacht veel bijval van de veteranen in de vorm van opgestoken duimen en saluten. Vele veteranen spraken hen aan om hun waardering uit te spreken.
 
Van der Knaap Afspraak met staatssecretaris Van der Knaap en opperbevelhebber Berlijn
 
Ook tijdens een picketline van het Haags Vredes Platform na afloop van de Veteranendag-uitzending op Nederland 1 vanuit cafť Dudok, werden gesprekken met veteranen gevoerd. Velen herkenden zich in de leus "Veteranen, bloed, zweet en tranen".
De vredesactivisten onderschepten op de stoep achtereenvolgens opperbevelhebber Berlijn en staatssecretaris Van der Knaap. Met beide heren werd in goede sfeer uitvoering over Veteranendag gesproken. Elk van hen heeft toegezegd een afspraak te maken om na de zomer verder te praten.
 
Patriot raketten Deze dag bleek duidelijk dat vele veteranen de erkenning waarderen, maar zich niet kunnen vinden in dit militaristische evenement en de verheerlijking van de strijdkrachten. Met name de manifestatie op het Malieveld, met een wapenshow en talloze defensie-activiteiten, wordt niet als de juiste aandacht ervaren. De meerderheid van de veteranen waren dienstplichtig militair en hebben nooit zelf gekozen voor het leger. Velen zijn er dan ook niet van gediend misbruikt te worden voor eenzijdige militaire propaganda en werving.
 
Daarom roept het Haags Vredes Platform andere (vredes)organisaties op om samen te werken aan een alternatieve Veteranendag in 2007, waar niet het militair vertoon, maar de veteranen zelf en hun verhalen centraal staan.
 
Fotoverslag hieronder.


Noten voor de pers:
 
Meer informatie:
[1 juli vervangen door algemene info] Contactinfo HVP
 
Voorgaand persbericht 'Bijeenkomst met IndonesiŽ-weigeraars op Veteranendag'
 


 
Defile

 
Defile

 
Luchtshow

 
Defileborden

 
Veteraan met vrouw

 
Kleuter in F16

 
Klimmen bij de Marine

 
Marinereclame

 
Kinderen op tank

 
Kinderen op tank

 
Kind-chauffeur

 
Picket bij Dudoc

 
Foto's © 2006 Socia Media, Boyd Noorda, Socia Media Grote versies en andere foto's op aanvraag.
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2006 |