menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2006 |
 
 
 
100 mensen demonstreren tegen militaire beurs
 
Persbericht van Ontwapen!
 
Amsterdam, 19 april 2006 - Vandaag hebben bij de hoofdpoort van marinebasis Kattenburg in Amsterdam, vanaf 14.00 uur, zo’n 100 mensen gedemonstreerd tegen de militaire beurs ‘Marelec’, die daar van woensdag t/m vrijdag plaatsvindt. ‘Ontwapen!’ had opgeroepen tot deze demonstratie. Om ca. 15.30 uur heeft een deel van de demonstranten de hoofdpoort geblokkeerd, door er voor te gaan staan en zitten. De blokkade verliep vreedzaam, op wat duw-en-trek-werk na met wapenhandelaren die ondanks de blokkade toch naar binnen wilden. Omstreeks het einde van de blokkade, rond 17.00 uur, reed een Marelec-bezoeker met de auto in op de blokkade. Enkele actievoerders overwegen dan ook aangifte van poging tot doodslag. Desondanks vond de politie het nodig om de automobilist met rust te laten en één actievoerder te arresteren. De reden voor deze arrestatie is onduidelijk en we eisen dan ook zijn onmiddellijke vrijlating.
 
Wij zijn tegen deze beurs omdat op deze beurs militaire bedrijven en legeronderdelen elkaar ontmoeten. Het zou voor de vrede beter zijn als de beurs helemaal niet gehouden zou worden. Een bijeenkomst die bedoeld is om oorlogsgeweld te professionaliseren, mag niet doorgaan. Daarbij is het zo, dat bedrijven die sonarapparatuur produceren, ook op Marelec aanwezig zijn. Het is bewezen dat het constante laagfrequente signaal van sonarapparatuur dolfijnen en walvissen doodt.
 
In 2005 protesteerden we in Amsterdam ook al tegen de wapenbeurzen ITEC en UDT. Burgemeester Job Cohen verklaarde zich toen tegen wapenbeurzen en zei dat “wapenbeurzen haaks staan op de Amsterdamse aanpak van agressie”. Dat blijken nu schijnheilige praatjes te zijn: voor de derde keer in korte tijd is er een militaire beurs in de stad. Ook de marine neemte het niet zo nauw met de waarheid. Gisteren verklaarde de marine tegen AT5 dat Marelec een “bijeenkomst is waar wetenschappers en defensie kennis uitwisselen”. De hoofdrolspelers op de beurs zijn echter wapenbedrijven als Qinetiq en DSTL, die moorddadige wapensystemen produceren.
 
Omdat de beurs drie dagen duurt, zullen we morgen (donderdag) en overmorgen (vrijdag) ook actievoeren. Op donderdag is er om 20.00 uur een ‘lawaaidemonstratie’ bij het diner van de Marelec-bezoekers in het Scheepvaartmuseum. Doel van deze lawaaidemonstratie is om het diner te verstoren. Ook heeft een actiegroep genaamd ‘Clowns Army’ voor donderdag acties aangekondigd. Tot slot roept Ontwapen! op tot ‘directe actie’, dus het zal nog twee dagen onrustig blijven in de stad.
 


 
Relevante websites: www.ontwapen.org, www.clolonel.org (Clowns Army) en www.indymedia.nl
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2006 |