menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2006 |
 
 
 
Protestweekend 5 en 6 augustus
Stop de oorlog tegen Libanon en de Palestijnen!

 
Oproep
 
Laat ook je protestgeluid horen en doe mee met de acties in o.a. Amsterdam, Den Haag, Groningen, Leiden, Rotterdam en Utrecht.
 
Luid de Noodklok
 
Wereldwijd wordt er geprotesteerd tegen de bloedige Israëlische agressie tegen Libanon en de Palestijnen. De afgrijselijke dood van tientallen kinderen in Qana heeft het verzet tegen de oorlog verder vergroot.
Wereldwijd vreest men een escalerende oorlog in het hele Midden-Oosten. Met steun van de VS wordt Libanon elke dag verder verwoest – net als de Gazastrook en bezet Palestijns gebied elders. Terwijl er al honderden dodelijke slachtoffers zijn gevallen, voert Israël haar oorlogsvoering zelfs op. Ondertussen leveren de VS extra wapens, mogelijk ook via Schiphol en Nederlandse havens.
 
De Nederlandse regering is volgzaam en zwijgzaam. De gevangenneming van drie Israëlische soldaten wordt als alibi gebruikt om met zwaar militair overwicht de hele Libanese en Palestijnse bevolking te terroriseren. Aan de systematische, jarenlange gijzeling van de Palestijnen wordt voorbijgegaan. Bovendien worden duizenden van hen gevangen gehouden in Israëlische gevangenissen – waaronder vele vrouwen en minderjarigen.
 
Voor Condoleezza Rice echter zijn deze verschrikkingen slechts de ‘geboortepijnen van een nieuw Midden-Oosten’. Onder het mom van de ‘War on Terror’ staat de regering-Bush vierkant achter dit offensief, waarbij zij ook Syrië en Iran probeert in de oorlog te betrekken.
Ondertussen laat de Europese Unie het slechts bij een magere veroordeling. De Nederlandse regering weigert zelfs de oproep tot een onmiddellijke en onvoorwaardelijke wapenstilstand te steunen en blijft stil – maar wie zwijgt stemt toe.
 
Wij niet. In Amsterdam demonstreerden we op 22 juli met duizenden tegen de oorlog. Een coalitie van Palestijnen, Libanezen en Nederlanders – joden, moslims, christenen, socialisten en vele anderen – trok in een bonte proteststoet door de stad. Diezelfde dag demonstreerden ook vele duizenden mensen in de rest van de wereld.
Ons verzet gaat door. We moeten de noodklok blijven luiden voor de humanitaire ramp die plaatsvindt. We eisen van de Nederlandse regering een krachtige oproep voor een onmiddellijk, onvoorwaardelijk staakt-het-vuren en een einde aan de bezettingspolitiek van Israël en de VS.
Binnen de internationale gemeenschap moet Nederland zich nu daadwerkelijk inzetten voor een vredesregeling gebaseerd op het internationaal recht. Bovendien zijn er concrete maatregelen nodig die Israël onder druk zetten. Daarom pleiten we in ieder geval voor de onmiddellijke terugroeping van de Nederlandse ambassadeur uit Israël en een verbod op wapenleveranties aan Israël via Nederland.
 
Stop de oorlog – Stop de steun aan Israël en de VS!
 
Ondersteund door onder andere:
Miriyam Aouragh (Samen Tegen Racisme), Lily van den Bergh (Vrouwen in het Zwart), Harry van Bommel (Socialistische Partij), Rene Danen (Keer het Tij), Bart Griffioen (Internationale Socialisten), Jaap Hamburger (Een Ander Joods Geluid), Peyman Jafari (Geen Oorlog Tegen Iran), Nuri Karabulut (DIDF), Farah Karimi (GroenLinks), Wim Lankamp (Nederlands Palestina Komitee), Mohamed Rabbae (Genoeg is Genoeg), Tariq Shadid (Palestijnse Gemeenschap Nederland)
 
Teken ook de oproep en help zelf actief mee!
Steun het protest ook financieel:
Giro 1806947 t.n.v. NPK in Amsterdam
Zie: www.stopoorlog.nl
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2006 |