menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2006 |
 
 
 
Duizenden betogers in Amsterdam tegen IsraŽlische aanvallen op Libanon en Gaza
 
Persbericht van Nederlands Palestina Komitee
 
demonstranten Amsterdam, 23 juli 2006 - Duizenden mensen hebben op zaterdag 22 juli in Amsterdam gedemonstreerd tegen de IsraŽlische aanvallen op Libanon, Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Een divers samengestelde coalitie van Palestijnen, Libanezen en Nederlanders Ė joden, moslims, christenen, atheÔsten, socialisten Ė trok met vele anderen in een bonte proteststoet door het centrum van de stad, van Beursplein naar Museumplein.
 
De demonstratie sprak zich krachtig uit voor een onmiddellijk einde aan de IsraŽlische bombardementen, invasies en bezettingspolitiek. Ook de volledige steun van Bush aan IsraŽl (de VS levert nu zelfs extra clusterbommen) en de medeplichtige rol van de Nederlandse regering (Nederland weigert de VN-oproep tot een wapenstilstand te steunen) konden op zware kritiek rekenen. Onder de leuze ĎLuid de noodklok: Stop de Oorlogí werd gewaarschuwd voor een verder escalerende oorlog in het Midden-Oosten.
 
Na een aangrijpende openingsspeech van Miriyam Aouragh (Internationale Socialisten) op het Beursplein zetten zoín 1500 demonstranten zich in beweging naar het Museumplein. Op de Dam en de Rozengracht groeide de stoet uit tot enkele duizenden mensen meer, waarbij ook veel omstanders en toeristen duidelijk hun solidariteit lieten blijken. De betogers voerden leuzen als: ĎStop de oorlog: IsraŽl uit Libanoní, ĎSolidariteit met de Palestijnse strijdí, ĎPalestina-Libanon-Irak-Afghanistan Vrijí en ĎGeorge Bush: terroristí. Tijdens de demonstratie werd door het Nederlands Palestina Komitee gecollecteerd voor de aankoop van medicijnen voor de Palestijnen in de Gazastrook.
 
demonstranten Aanvankelijk wilden gemeente en politie de tocht tegenhouden onder het mom van Ďopenbare ordeí. Maar vastberaden vasthouden van de organisatie aan een demonstratieve tocht maakte dat uiteindelijk akkoord werd gegaan met de stoet door het centrum van Amsterdam. De demonstratie verliep vlekkeloos, ook naar de mening van de politie.
 
Op het Museumplein openden Jaap Hamburger (Een Ander Joods Geluid) en Tariq Shadid (Palestijnse Gemeenschap Nederland) het programma van de slotmanifestatie, waarmee nog eens de diversiteit en solidariteit van de ĎLuid de noodklokí coalitie werd benadrukt. Ook Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP), Farah Karimi (GroenLinks) en PvdA-EuroparlementariŽr Edith Mastenbroek spraken de betogers toe. De laatste werd donderdag nog tijdens een pro-IsraŽl-manifestatie uitgejouwd, toen ze pleitte voor een wapenstilstand en onderhandelingen tussen IsraŽl en Hezbollah. Van Bommel pleitte voor sancties tegen IsraŽl en sprak zich evenals Karimi uit voor een staakt-het-vuren. Adam Keller, het gezicht van de IsraŽlische vredesbeweging Gush Shalom, was aanwezig om het Ė tot nu toe in de Nederlandse media weinig aan bod gekomen Ė kritische anti-oorlogsgeluid uit IsraŽl te laten horen.
 
Aan het eind van de manifestatie Ė tijdens de emotionele speech van een spreker uit Libanon Ė brak hevig onweer uit. Doorweekt maar geÔnspireerd en gesterkt door de geslaagde protestdag trokken de deelnemers naar huis. Tegelijkertijd demonstreerden op deze ĎInternational Day of Action Against Israeli Aggressioní ook vele duizenden mensen in de rest van de wereld, van het Midden-Oosten tot in AustraliŽ, Griekenland en Groot-BrittanniŽ.
 
Zie verdere berichtgeving op:
www.nu.nl www.at5.nl
www.nieuws.nl
www.nos.nl
www.rtl.nl
www.rtvnh.nl
www.volkskrant.nl
www.trouw.nl
www.telegraaf.nl
 
Zie een uitvoerig verslag van NOVA op:
www.novatv.nl
 
Hoor de speech van Miriyam Aouragh op:
www.indymedia.nl
 
Zie foto's van de demonstratie op:
anjameulenbelt.sp.nl/weblog/2006/07/23/luid-de-noodklok-2
www.photoart.nl/Local063/Noodklok.htm
www.xs4all.nl/~npk/Actueel/Demo/220706/fotosdemo220706.htm
 
Zie de originele oproep voor de demonstratie en de ondersteuners op: www.palestina-komitee.nl
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2006 |