menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2007 |
 
 
 

zondag 2 december vanaf 13.30 in Den Haag
Informatiemiddag met Rabab Amidane

 
Den Haag, 26 november 2007 - Het Haags Vredes Platform organiseert in samenwerking met de Stichting Zelfbeschikking West-Sahara een informatiemiddag met Rabab Amidane op zondag 2 december vanaf 13.30 in Restaurant de Hagedis, Waldeck Pyrmontkade 116 in Den Haag. U bent van harte uitgenodigd om dit bij te wonen!
 
Rabab Amidane, is een mensenrechten activiste en studente Engels aan de Cadi Ayyad Universiteit in Marrakech, die voor het eerst in zal Nederland vertellen over de situatie in het door Marokko bezette deel van West Sahara.  
http://west-sahara.nl
www.haagsvredesplatform.nl/
www.restauranthagedis.nl/
 

Saharaanse studente spreekt zich ondanks intimidatie uit voor zelfbeschikking
 
Ondanks zware repressie van de Marokkaanse autoriteiten spreekt Rabab Amidane, een Saharaanse die in Marokko studeert, zich uit voor het recht op zelfbeschikking van haar volk. Tijdens een vreedzame demonstratie voor een onafhankelijk West-Sahara is zij in mei 2007 mishandeld. Haar beste vriendin Sultana is na deze demonstratie zo ernstig geslagen dat zij een oog is kwijtgeraakt. Rababs jongere broer El Ouali is tot vijf jaar cel veroordeeld wegens het demonstreren voor het recht op zelfbeschikking. In november van dit jaar is haar familie door de Marokkaanse autoriteiten opgepakt en gefolterd. Ondanks al deze pogingen om haar te intimideren, laat Amidane zich de mond niet snoeren. Zij brengt 30 november tot en met 2 december een bezoek aan Nederland. http://west-sahara.nl/index.php?p=&view=individual&id=106
 
West-Sahara ligt op de kaart vrijwel geheel tussen Marokko en Mauritanië ingeklemd. Sinds 1975 zucht het Saharaanse volk onder de bezetting door Marokko van een groot deel van zijn grondgebied. Meer dan 180.000 vluchtelingen leven in barre omstandigheden in vluchtelingenkampen nabij de Algerijnse stad Tindouf. Zij zijn afhankelijk van internationale hulpverlening en in afwachting van terugkeer naar hun land. Een ander deel leeft onder de Marokkaanse bezetting. West-Sahara is de laatste kolonie in Afrika. Deze voormalige Spaanse kolonie staat nog altijd op de lijst van de Verenigde Naties van zogenoemde niet-autonome gebieden. De VN bereidt sinds 1991, toen een staakt-het-vuren tussen Marokko en de Saharaanse bevrijdingsbeweging Front Polisario is ingegaan, een referendum over de toekomst van het gebied voor. Dit jaar worden onder leiding van VN-gezant Peter van Walsum vredesonderhandelingen gehouden om het West-Saharaanse conflict op te lossen. Eind november wordt een derde onderhandelingsronde gehouden.
 
De Nederlandse regering heeft meermalen verklaard het recht op zelfbeschikking van de Saharanen te steunen. In de praktijk hebben Europese bedrijven contracten gesloten met Marokko om de rijke West-Saharaanse visgronden te exploiteren en daar naar olie te zoeken. Het is voor het slagen van de vredesonderhandelingen van de VN van groot belang dat Europese landen duidelijk aan Marokko laten weten dat de bezetting onacceptabel is.
 
Sinds 2005 neemt het protest in het bezette deel van West-Sahara tegen de Marokkaanse overheersing toe. De Saharanen krijgen met steeds zwaardere repressie te maken. Het Saharaanse zelfbeschikkingsrecht is absoluut een verboden onderwerp. Ook in Marokko zelf worden demonstraties voor het Saharaanse zelfbeschikkingsrecht gehouden. De Marokkaanse politie treedt vooral tegen Saharaanse studenten hard op.
 
Neem voor meer informatie contact op met Stichting Zelfbeschikking West-Sahara
 
Frank Willems
Fennie Stavast
 
contact@west-sahara.nl


 


 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2007 |