menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2008 |
 
 
 
Russische Federatie en NAVO moeten partijen meer onder druk zetten om verdere escalatie te voorkomen
Oorlog in Zuid-Ossetië

 
Persbericht van IKV Pax Christi
 
Utrecht, 8 augustus 2008 - Na een lange reeks van incidenten, is de situatie in Zuid-Ossetië, een klein gebied in de Kaukasus dat zich wil afscheiden van Georgië, volledig uit de hand gelopen. Na beschietingen op 1 en 2 augustus, waarbij volgens de Zuid-Ossetische overheid zes doden en 22 gewonden vielen en volgens de Georgische kant zeven Georgiërs gewond zijn geraakt, is het geweld op 7 augustus geëscaleerd.
 
Partners van IKV Pax Christi melden zware beschietingen over en weer. Media maken melding van tientallen doden en gewonden. Georgië, dat op donderdag 7 augustus nog een pleidooi hield om een staakt-het-vuren overeen te komen, is een offensief begonnen als 'maatregel om een vreedzame situatie te garanderen', die door zal gaan tot het doel bereikt is.
 
Verschillende media (Pravda, Reuters) spreken ronduit van het uitbreken van een nieuwe oorlog. De Georgische overheid doet dit echter af als 'hysterie in de Russische media'. De Zuid-Ossetische overheid claimt dat er buitenlandse strijders (Pravda, Civil.ge) klaar staan om Zuid-Ossetië bij te staan in het geval van oorlog. Het zou ondermeer gaan om Noord-Osseten, Abkhazen en strijders uit verschillende gebieden in de Noordelijke Kaukasus.
 
De Georgische autoriteiten hebben aangedrongen op besprekingen met de Zuid-Ossetische autoriteiten om de spanningen in het gebied te verminderen en verdere escalatie te voorkomen. Besprekingen, die echter op 7 augustus gepland stonden onder leiding van de Russische ambassadeur Yuri Popov, belast met de bemiddeling van het conflict in Zuid-Ossetië, zijn niet doorgegaan door onenigheid over het format van de onderhandelingen. De Georgische overheid wil af van het bestaande mechanisme, de Joint Control Commission, omdat die in haar ogen ineffectief is en omdat de voornaamste bemiddelaar, Rusland, niet onpartijdig zou zijn. President Saakashvili heeft in een toespraak voor de Georgische televisie inmiddels aangegeven dat hij bereid de rol van Rusland als bemiddelaar weer te accepteren. De vraag is, of Georgië dit na deze verdere escalatie, daadwerkelijk nog zal accepteren
 
IKV Pax Christi maakt zich ernstige zorgen over het toenemende geweld in Zuid-Ossetië en het gebrek aan politieke wil om tot een vreedzame oplossing te komen. Het beschieten van dorpen en steden in de regio, is een flagrante schending van het internationaal recht. De internationale gemeenschap en met name de Russische Federatie die ter plekke een belangrijke rol speelt als vredeshandhaver, doet te weinig om burgers te beschermen, verder geweld te voorkomen en de partijen rond te tafel te krijgen.
 
Omdat Georgië zich graag bij de NAVO wil aansluiten, moeten de NAVO-lidstaten en met name de Verenigde Staten - die de belangrijkste bondgenoot zijn van Georgië - Georgië duidelijk maken dat militaire actie geen oplossing biedt voor het conflict met Zuid-Ossetië en niet de juiste weg naar lidmaatschap is. De NAVO moe de Georgische autoriteiten onder druk zetten om de gewelddadigheden van Georgische zijde te staken. De Russische Federatie moet haar invloed bij de Zuid-Ossetische autoriteiten gebruiken om hetzelfde te bereiken van de Ossetische kant. Een beginpunt voor nieuwe onderhandelingen moet een overeenkomst zijn waarin beide partijen nu en in de toekomst afzien van geweld.
 
Bij de verdere regulering van het conflict dienen mee te werken aan de Joint Control Commission, het mechanisme dat met ondersteuning van de OVSE in 1992 is ingesteld om het Georgisch-Ossetische conflict te reguleren en waarin Rusland, Noord- en Zuid-Ossetië en Georgië vertegenwoordigd zijn. Aanpassing van het mechanisme kan alleen met instemming van de betrokken partijen.
 
Om haar rol als geloofwaardige bemiddelaar en vredeshandhaver waar te maken, moet de OVSE de effectiviteit en onpartijdigheid van het huidige conflictresolutiemechanisme (de Joint Control Commission) en van het vredeshandhavingmechanisme (de Joint Peacekeeping Forces, waarin Rusland een belangrijke rol speelt) evalueren en zo nodig aanpassen zodat het voldoet aan de wensen van alle betrokken partijen.
 
Hoewel er geen sprake is van een diepe etnische haat tussen de verschillende bevolkingsgroepen, heeft de lange reeks van incidenten sinds 2004 en de huidige escalatie van het geweld een diep wantrouwen en gevoel van onveiligheid veroorzaakt onder de bevolking. De Europese Unie moet daarom actief initiatieven ondersteunen die gericht zijn op het herstellen van het vertrouwen tussen beide bevolkingsgroepen. Omdat het hierbij vooral om burgers gaat, zou de nadruk gelegd moeten worden op initiatieven die vanuit de burgerbevolking komen.
 

 
Noten voor de pers
 
Meer informatie:
Guido de Graaf Bierbrauwer, Programmaleider Kaukasus van IKV Pax Christi: 06-53222887
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2008 |