menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2009 |
 
 
 
Wapenbeurzen smeermiddel Nederlandse wapenhandel
DSM Dyneema toont producten op controversiŽle beurzen in China

 
Persbericht Campagne tegen Wapenhandel
 
Amsterdam, 17 november 2009 - Nederlandse defensiebedrijven bieden hun producten aan op wapenbeurzen in landen als China, Pakistan, JordaniŽ, Chili en IndonesiŽ, landen in spanningsregio's en landen met twijfelachtige mensenrechtenreputaties. Op die beurzen zijn vaak ook delegaties aanwezig uit landen waartegen wapenembargo's van kracht zijn, zoals China, Congo, Irak, Liberia, Sierra Leone en Soedan. Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport 'Marktplaatsen voor moordhandel' van de Campagne tegen Wapenhandel. Deelname aan defensiebeurzen wordt door de overheid ondersteund, vooral met officiŽle delegaties met bewindslieden van Defensie en Economische Zaken.
 
Na de aanslagen van 11 september 2001 zijn de scheidslijnen tussen militair, politioneel en privaat veiligheidsmaterieel verder vervaagd, waardoor beurzen gericht op binnenlandse veiligheid en anti-terrorisme een sterke groei doormaken. Vooral DSM Dyneema en Ten Cate Advanced Composites, die allerlei soorten bepantsering leveren, zijn vaak aanwezig op wapenbeurzen. Zo is DSM al jarenlang standhouder op twee controversiŽle Chinese politiebeurzen, waar de Chinese politie en veiligheidsdiensten middelen kunnen aanschaffen om, onder meer, politieke oppositie de kop in te drukken.
 
Opvallend is de personele draaideur tussen politiek, defensie en de defensie-industrie. Het kader van de NIDV, de lobby-organisatie van de defensie-industrie, bestaat grotendeels uit voormalige topmensen van defensie en militairen. Donderdag 19 november vindt in Ahoy in Rotterdam de jaarlijkse defensiebeurs plaats van de NIDV. Naast tientallen Nederlandse bedrijven zullen zes mondiale wapenreuzen vertegenwoordigd zijn.
 
Het rapport 'Marktplaatsen voor moordhandel' is te downloaden via: www.stopwapenhandel.org
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2009 |