menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2009 |
 
 
 
Studenten verdiepen zich in geschiedenisonderwijs in Kosovo en ServiŽ
 
Persbericht van IKV Pax Christi
 
Utrecht, 28 april 2009 - Van maandag 4 tot en met zondag 10 mei reizen vijf Nederlandse studenten op uitnodiging van vredesorganisatie IKV Pax Christi en Our Future Network naar Kosovo om daar met leeftijdgenoten uit ServiŽ en Kosovo te praten over verleden en toekomst. De reis vindt plaats rondom Europadag (9 mei) en voorafgaand aan de Europese verkiezingen.
 
Geschiedenisonderwijs in Kosovo en ServiŽ is problematisch. Ieder land heeft zijn eigen versie van de geschiedenis met zijn eigen helden. Via het onderwijs wordt conflict en haat doorgegeven aan de nieuwe generaties. De studenten van Our Future Network gaan zich verdiepen in de conflictueuze geschiedenis tussen ServiŽ en Kosovo en de manieren waarop de docenten daarover onderwijzen. Wat wordt herinnerd en wat wordt vergeten?
 
Europese integratie is het andere thema. Hoe kan Europese integratie bijdragen aan een betere toekomst voor Kosovo en ServiŽ? Naast discussie is er ook actie. Op Europadag, verspreiden de jongeren op straat Loesje-slogans die aan het denken zetten.
 
Tijdens het studiebezoek ontmoeten de jongeren beleidsmakers, politici en activisten en gaan ze in gesprek met 'gewone burgers'. Ook een bezoek aan de Servische enclave Gracanica is onderdeel van het programma. Later dit jaar, in juli, reizen dezelfde jongeren naar ServiŽ en in oktober zal een bezoek aan Nederland en de Europese Instituties in Brussel plaatsvinden.
 
De Nederlandse deelnemers zijn:
Cor van der Leemputten (23) uit Utrecht, student Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht; Rosien van Toor (21) uit Groningen, studente Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen; Merel Godrie (22) uit Utrecht, studente Taal- en Cultuurstudies aan de Universiteit van Utrecht; Theresa Song Loong (19) uit Nijmegen, studente Politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen; en Marijn Speth (22) uit Utrecht, student Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht.
 

 
Noten voor de pers
 
Voor meer informatie kunt u bellen met Eva Oosterwegel (IKV Pax Christi, communicatie) 030-233 33 46 of met Linda Schevers, Projectleider van Our Future Network (IKV Pax Christi) 06-48 98 14 87.
Tijdens het bezoek aan Kosovo is de groep studenten bereikbaar via 06 48 98 14 87.
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2009 |