menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2009 |
 
 
 
Making Space for Peace
PBI-vrijwilliger gaat jaar lang mensenrechten verdedigen in Colombia

 
Persbericht van Peace Brigades International
 
Utrecht, 27 juli 2009 - De 29-jarige Carly Bishop uit Delft vertrekt op 2 augustus naar Colombia. Niet voor een vakantie of studie, maar om mensenrechtenactivisten een jaar lang te beschermen. Ze doet dit als vrijwilliger voor de organisatie Peace Brigades International. Donderdag 23 juli j.l. tekende ze onder toeziend oog van NOS Headlines, haar contract op het kantoor in Utrecht. ‘Ik sta volledig achter mijn keuze iets te betekenen voor deze mensen die hun leven in de waagschaal leggen om vrede te bereiken’, liet Carly de NOS weten. ‘Ik ga meewerken aan de missie van PBI: making space for peace en daar ben ik trots op!’
 
Carly gaat deel uitmaken van het internationale PBI-team in Barrancabermeja. In deze stad geeft het team beschermende begeleiding aan een regionale mensenrechtenorganisatie, een vrouwenorganisatie en een advocatencollectief dat gericht is op kwetsbare gemeenschappen. (Zie noot voor de redactie). Door aanwezig te zijn en ‘de ogen van de internationale gemeenschap’ te vertegenwoordigen, maakt Peace Brigades International Space for Peace. PBI heeft een wereldwijd netwerk van politici, ambassades, organisaties als Amnesty International en de VN. Indien PBI bedreigingen aan het adres van de begeleide organisaties constateert, slaat zij alarm bij dit internationale netwerk waardoor er vervolgens druk gezet wordt op de regering in het betreffende land. Deze werkwijze geeft mensenrechtenorganisaties net dat steuntje in de rug om door te gaan met hun goede werk.
 
PBI heeft in zestien landen kantoren van waaruit vrijwilligers uitgezonden worden. Naast Colombia is PBI ook actief in Nepal, Guatemala, Indonesie en Mexico. Voor meer informatie, zie www.peacebrigades.nl. Ook het interview van NOS Headlines is op de site te zien.
 

 
Noten voor de pers
 
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal:
Liesbeth Lenselink, Coördinator PBI-Nederland: tel. 06-16 49 82 21.
 
Toelichting op de mensenrechtenorganisaties in Barrancabermeja:
  • CREDHOS Corporación Regional para la Defensa de los derechos Humanos. Een organisatie die op regionaal niveau mensenrechten beschermt en promoot in Barrancabermeja. De bewoners van dit gebied (de Midden Magdalena regio) moeten de meest intense mensenrechtencrisis in Colombia doorstaan. Sinds 1995 is PBI dagelijks aanwezig in het kantoor van CREDHOS en wordt het personeel begeleid tijdens hun reizen in de omringende gebieden van Barrancabermeja.
  • CALCP Colectivo de Abogados Luís Carlos Pérez. Een advocatencollectief zonder winstoogmerk die de wet toegankelijker wil maken voor kwetsbare gemeenschappen. Eind 2006 kwam PBI met CALCP overeen dat deze advocatenorganisatie voornamelijk tijdens hun werk met de inheemse Motilón Barí bevolking, de vereniging van boeren in Catatumbo (ACAMCAT) en de ontheemde bevolking in de Noord Santander regio door PBI begeleid zou worden.
  • OFP Organización Femenina Popular. Een ´Grassroots´ vrouwenorganisatie die zich toewijdt aan het opbouwen van projecten voor een eerzaam leven door middel van weerstand tegen alle vormen van geweld (economisch, sociaal, cultureel, civiel en politiek). Voorbeelden van projecten zijn mensenrechtenonderwijs, culturele evenementen en gaarkeukens voor lokale en ontheemden mensen. PBI begeleidt leden van OFP in Barrancabermeja en omliggende gebieden sinds 1995. Sinds 2003 begeleidt PBI ook leden van OFP tijdens hun werk in de buurten van Bogotá en in Cartagena.

 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2009 |