menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2009 |
 
 
 
Egypte verhindert doortocht Gaza-activisten
 
Bron: Ravage Digitaal
 
28 december - De autoriteiten van Egypte stellen alles in het werk om te voorkomen dat naar schatting 1.300 mensen via Rafah de Gazastrook bereiken. Ze willen op 31 december deelnemen aan een internationale vrijheidsmars voor Gaza.
 
De autoriteiten van Egypte staan niet toe dat naar schatting 1.300 demonstranten afkomstig uit 42 landen, op 31 december vanuit Rafah de grens oversteken naar de door IsraŽl bezette Gazastrook. Egypte heeft langs de 380 kilometer lange verkeersweg van Cairo naar Rafah tientallen checkpoints ingesteld, om de demonstranten dwars te zitten.
 
ME'ers stonden maandag paraat bij het gebouw van de Verenigde Naties in Cairo, waar honderden activisten aanwezig waren met het verzoek om hulp, hetgeen nog geen resultaat heeft opgeleverd. Diverse betogers droegen t-shirts met teksten als 'We will not be silent' en 'The Audacity of War Crimes'. Ook waren er Palestijnse vlaggen te zien, en werd de slogan 'Freedom for Gaza' in diverse talen gescandeerd.
 
Egypte weigert tevens een Brits-Turks konvooi van 210 voertuigen, beladen met hulpgoederen, de toegang tot het land. Delegaties die zijn gearriveerd in El Arish, gelegen op 35 kilometer van Rafah, mogen hun hotel niet verlaten. Driehonderd Franse deelnemers hebben zondagnacht de Franse ambassade in Cairo 'belegerd', maar worden gesteund door hun ambassadeur.
 
De Franse ambassade is gelegen aan een van de hoofdwegen in Cairo. "De Franse deelnemers hebben daar vannacht tentjes opgezet en weigerden om weg te gaan", meldt een weblogger. "Het hele verkeer was ontregeld. Zij zijn met geweld verwijderd en staan nu nog steeds met 350 mensen bij de Franse ambassade omringd door honderden 'ME'ers' en mensen van de 'geheime dienst'."
 
De 85-jarige Hedy Epstein, overlevende van de Holocaust, is samen met een groep grootmoeders voor het gebouw van de Vn in Cairo in hongerstaking gegaan vanwege de tegenwerking door Egypte. Zondagavond staken zo'n 400 vredesactivisten bij de rivier de Nijl in totaal 1.400 kaarsen aan, die symbool staan voor de Palestijnse slachtoffers die eind vorig jaar vielen door IsraŽlisch geweld.
 
De vredesactivisten willen donderdag 31 december deelnemen aan een massale demonstratie in Gaza, waarmee de oorlog van een jaar geleden wordt herdacht. Tevens eist de Gaza Freedom March een onmiddellijke opheffing van de IsraŽlische grensblokkades die drie jaar geleden zijn ingesteld. De website van de organisatie plaatst geregeld updates.
 
Website Gaza Freedom March
 
Bron: Ravage Digitaal
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2009 |