menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2009 |
 
 
 
Wereld Mars doet Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aan
 
Persbericht van Wereld Mars
 
Op 1, 2 en 3 november ging de Wereld Mars voor Vrede en Geweldloosheid door Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, in het bijzijn van een delegatie van het door de wereld rondtrekkende Basis Team van de WM.
 
Op 1 november kwam een delegatie van het door de wereld trekkende Basis Team van de Wereld Mars voor Vrede en Geweldloosheid in Amsterdam aan om deel te nemen aan een mars van de Stopera tot het Slavernij Monument in het Oosterpark. De mars deed onderweg de Hollandse Schouwburg aan, waar een officiŽle ontvangst plaats vond, vergezeld van toespraken en het leggen van een bloemdtuk ter nagedachtenis aan de Amsterdamse Joden die naar concentratiekampen gedeporteerd werden. Bij het Slavernij herdenkingsmonument spraken Elvira Sweets, deelraadvoorzitter van Amsterdam Zuid-Oost, en mr. Taiwoo van de African Roots Movement de aanwezige WM lopers toe. Na een kort woord van de woordvoerder van het WM Basis Team, Luis da Silva, werden de ceremonie en de mars afgesloten met het leggen van een bloemstuk, als eerbetoon van de Wereld Mars aan alle slachtoffers van de slavernij.
 
In de avond werd de vuur ceremonie van de Arya Samadj van de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap gedaan, waarna alle deelnemers de avond voortzetten in het IIRE met een gevarieerd programma met sprekers en Libanese buikdans. De stadsdeelvoorzitter van Zeeburg, Fatima Elatik, woonde de vuur ceremonie bij en hield een inspirerende toespraak in het IIRE. De avond werd afgesloten met een presentatie van ervaringen van de Basis Team leden gedurende hun tocht door AziŽ.
 
Rotterdam 2 november verplaatste de Wereld Mars zich naar Rotterdam al waar het WM Basis Team en alle verzamelde deelnemers aan de mars in Rotterdam werden ontvangen in het stadhuis door de loco burgemeester, Jantine Kriens. Na toespraken van Jantine Kriers, Huis van Erasmus en Monserrat Ponsa van het WM Basis Team, werd het Manifest van de Wereld Mars en de Charter voor een wereld zonder geweld van de Nobel Vredesprijswinnaars Summit overhandigd aan de loco burgemeester, die beloofde te overwegen de inhoud ervan in te voegen in de politieke kalender voor de stad.
 
Van het stadhuis liepen zo'n 40 marsers naar het Zadkine monument "De verwoeste stad", waar een eerbetoon werd gedaan aan de slachtoffers van het bombardement van de stad in 1940. Naats toespraken van Huis van Erasmus en de woordvoerder van het WM Basis Team, Luis da Silva, droeg de stadsdichteres, Jana Beranova, twee vredesgedichten voor, waarna een bloemstuk werd gelegd aan de voet van het monument.
 
De mars vervolgde haar weg door de binnenstad naar het Grotekerk plein, waar een eerbetoon werd gedaan aan de grootste Noord Europese humanist en burger van Rotterdam, Erasmus. De heer Ruud Lubbers, oud premier en voormalig hoge commisaris van de VN, hield een inspirerende toespraak waarin hij opriep tot het opstaan van duizenden Erasmussen om een eind te maken aan al het geweld in de wereld.
Na vredesgedichten door een vredesdichter, werd door alle deelnemers een vredesteken gevormd en de ceremonie van de Wereld Mars gedaan. Het eerbetoon werd afgesloten met het leggen van een bloemdstuk aan de voet van het standbeeld van Erasmus.
 
Een kort evenement in het NIVON, waar video's van de Wereld Mars werden getoond en leden van het WM Basis Team hun ervaringen met het publiek deelden, werd gevolgd door een enthousiast ontvangst in de Mandir Tempel van de Arya Sabha van de Rotterdamse Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap, waar zo'n 80 personen het WM Basis Team opwachtten, met het traditioneel omhangen van een bloemenkrans, toespraken, vuur ceremonie en een maaltijd.
 
Op 3 november werd een internationale delegatie van de Wereld Mars ontvangen in het Parlement door de Tweede Kamer Commissie Buitenlandse Zaken, in de aanwezigheid van Tweede Kamer leden van de SP, Groen-Links, CDA en PvdA. Nadat aan de heer Ormel, voorzitter van de commissie, het doel van de Wereld Mars voor Vrede en Geweldloosheid was uitgelegd en hem de thema's van het WM Manifest waren opgenoemd, vroeg de WM delegatie dringend om het verwijderen van de nog steeds in Volkel gestationeerde kernkoppen en het maken van een eind aan de Nederlandse wapenhandel. Na de aan de commissie gerichte woorden van de woordvoerder van de delegatie, Luis da Silva, werd het Manifest van de Wereld Mars en de Charter voor een wereld zonder geweld van de Nobel Vredesprijswinnaars Summit aan de commissie overhandigd. De parlementariŽrs van de 4 aanwezige partijen lieten de delegatie weten dat zij de eisen van de Wereld Mars serieus nemen en die ook op hun agenda hebben staan voor debatten in de Tweede Kamer.
 
Na dit ontvangst zette een kleine stoet van vredesmarsers zich in beweging naar het Vredespaleis, waar het volgende officiŽle ontvangst plaats vond door de algemeen directeur van het Vredespaleis, de heer Steven van Hoogstraten. Ook aan hem werd het WM Manifest en de Charter overhandigd. De dag werd afgesloten met een ontvangst in de Argentijnse en Boliviaanse ambassades, respectievelijk door de plaatsvervangend ambassadeur van ArgentiniŽ, de heer Carlos Ortiz, en de ambassadeur van Bolivia, de heer Roberto Calzadilla Sarmiento. De ontvangsten waren hartelijk en ontspannen, met een vriendschappelijke atmosfeer. Carlos Ortiz en Roberto Calzadilla Sarmiento namen ook het WM Manifest en de Charter in ontvangst.
 
Op woensdag 4 november vertrok de delegatie van het WM Basis Team naar Brussel.
 
Voor videobeelden van de driedaagse activiteiten, kijk naar: www.youtube.com/watch?v=6H5yicTPt04
 

 
Meer informatie:
Peter Noordendorp
Landelijk CoŲrdinator WM
020 6938005 / 0630103115
www.theworldmarch.org
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2009 |