menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2010 |
 
 
 
Nederland zet belangrijke stap richting ratificatie Clustermunitieverdrag
 
Persbericht van IKV Pax Christi
 
Utrecht, 2 juli 2010 - IKV Pax Christi is verheugd dat de Tweede Kamer gisteravond de ratificatie van het Verdrag tegen Clustermunitie heeft goedgekeurd. Zodra de ratificatie van het verdrag ook door de Eerste Kamer is goedgekeurd kan Nederland het verdrag ratificeren en wordt het rechtsgeldig in ons land. Het verdrag, dat voorziet in een verbod op het gebruik, vervoer, opslag en productie van clustermunitie, treedt wereldwijd op 1 augustus in werking. De ratificatie door Nederland is een belangrijke stap, maar ons land kan en moet meer doen tegen de wereldwijde verspreiding van clustermunitie.
 
IKV Pax Christi heeft zich in de afgelopen jaren zowel op nationaal niveau als in internationaal verband ingezet voor een sterk verdrag tegen clustermunitie. Als actief bestuurslid van de internationale Cluster Munition Coalition (CMC) en coördinator van de Nederlandse Cluster Munitie Coalitie heeft IKV Pax Christi onderzoek gedaan naar clustermunitie en gelobbyd voor een krachtig clustermunitieverdrag.
 
De Nederlandse ratificatie voorziet niet in een verbod op investeringen in clustermunitieproducenten. In december 2009 dienden Krista van Velzen (SP) en Martijn van Dam (PvdA) een motie in die oproept tot zo'n verbod, maar de demissionaire ministers Donner (Sociale Zaken) en De Jager (Financiën) weigeren deze uit te voeren.
 
Daarnaast mag, ook na ratificatie van het verdrag, clustermunitie nog steeds via Nederland worden doorgevoerd. Volgens IKV Pax Christi is dit in strijd met artikel 1c van het verdrag, waarin assistentie van andere staten bij het vervoeren, opslaan, produceren of gebruiken van clustermunitie wordt verboden.
 
Het Verdrag tegen Clustermunitie (Convention on Cluster Munitions, CCM) verplicht de ondertekenende partijen onder andere om:
  • openheid te geven over de voorraad opgeslagen clustermunitie en deze voorraad binnen acht jaar te vernietigen;
  • gebieden die zijn getroffen door clustermunitie te identificeren en binnen tien jaar vrij te maken van clustermunitie;
  • gemeenschappen en personen die zijn getroffen door clustermunitie te ondersteunen zodat zij volledig worden geïntegreerd in de maatschappij en hun rechten worden gerespecteerd.
106 Landen hebben het verdrag ondertekend; 36 landen hebben het verdrag tot dusver geratificeerd.
 

 
Noten voor de pers
 
Meer informatie:
Merijn de Jong, IKV Pax Christi, 06 - 53 22 11 20
Miriam Struyk, IKV Pax Christi, 06-48981493.
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2010 |