menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2012 |
 
 
 
'Vrede en recht'
Den Haag heeft nu een wapenspreuk

 
Haags wapen Bericht van redactie Vredessite
 
Den Haag, 27 september 2012 - Den Haag heeft sinds vandaag per Koninklijk Besluit het recht de spreuk "Vrede en recht" onder het stadswapen te plaatsen. Het nieuwe wapen werd vanavond in de gemeenteraad onthuld.
De Gemeente Den Haag wilde het wapen graag uitbreiden met deze spreuk omdat de stad zich al ruim 100 jaar inzet voor vrede en recht en omdat in 2013 het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis gevierd wordt.
 
Den Haag wordt al langer 'Internationale stad van Vrede en Recht' genoemd. In 1899 vond in Den Haag de eerste wereldvredesconferentie plaats, de 'The Hague Peace Conference', waar het 'Permanent Hof van Arbitrage' werd opgericht.
 
Vredespaleis De Amerikaanse staalmagnaat Andrew Carnegie werd bereid gevonden de huisvesting voor dit hof, het huidige Vredespaleis, te financiëren. In 1907, tijdens de tweede Haagse Vredes- conferentie, werd de eerste steen gelegd.
Het Vredespaleis werd in 1913 voltooid, maar de in 1915 geplande derde Haagse Vredesconferentie werd nooit gehouden, omdat toen de Eerste Wereldoorlog woedde. Een eeuw na de eerste conferentie vond in 1999 in Den Haag toch een derde, door internationale vredesorganisaties belegde, vredes- conferentie plaats, 'Hague Appeal for Peace' (HAP) genaamd.
Foto Jeroen Bouwman
 
In het Vredespaleis zijn nu ook het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, de Haagsche Academie voor Internationaal Recht en een grote juridische bibliotheek gehuisvest.
In Den Haag zijn daarnaast het Internationaal Strafhof, het Joegoslavië Tribunaal, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en vele andere instellingen gevestigd. De stad is na New York de tweede 'Verenigde Naties stad'.
 
De gemeente stelt in haar persbericht:
De Hoge Raad van Adel heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties positief geadviseerd over het verlenen van de wapenspreuk omdat "deze wapenfeiten, die een periode van meer dan een eeuw beslaan, indrukwekkend en overtuigend zijn en de kwalificatie van de gemeente Den Haag als stad van vrede en recht onomstreden is."
Dit laatste is echter een bewering die veel vredesactivisten niet delen met de gemeente. Met name sinds 11 september 2001 werd op last van de gemeente regelmatig hard opgetreden tegen vredesdemonstranten en werd het recht op demonstratie geschonden, vooral rond de Amerikaanse ambassade.
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2012 |