Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 17

25-4-2016 Tweewekelijkse selectie van ander nieuws, gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. In deze editie met o.a.:
- Obama weet van verband tussen Saudi-Arabië en '11 september'
- Nieuwe campagne voor militaire interventie in Libië
- Het wonder van Bernie Sanders
en nog meer 'ander' nieuws uit het Midden-Oosten.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list


De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.

 

==============================


Vertaald bericht:


Obama weet van verband tussen Saudi-Arabië en '11 september' - maar ja, die olie
Arme ouwe Barack Obama. Daar gaat hij naar Riyad om met zijn zogenaamde bondgenoot te praten, Saudi-Arabië.


Volgens de New York Times hebben de Saudi's gedreigd om miljarden dollars aan tegoeden bij Amerikaanse banken van de hand te doen als het Congres een wet aanneemt die het mogelijk maakt om de Saudische regering voor Amerikaanse rechters te slepen voor de misdaden tegen de menselijkheid van '11 september'. Van de 19 daarbij betrokken kapers waren er 15 Saudische burgers, een feit dat in de jaren na de aanslagen genegeerd werd in diplomatieke kringen.


De Saudi's waren jarenlang de geldschieters van de Taliban. De Amerikanen geloven - en terecht - dat ISIS heden ten dage veel steun ontvangt vanuit Saudi-Arabië, al is het kennelijk nog een brug te ver om te zeggen dat de regering hier achter zit. Saudi-Arabië, in andere woorden, wordt in Washington gezien als een erg hachelijke bondgenoot.


Maar Obama moet tegenover koning Salman de schijn ophouden dat de VS nog steeds vierkant achter de veiligheid en soevereiniteit van het koninkrijk staan (hij kan nauwelijks zeggen dat hij Saudische 'democratie' zal steunen, dat mag duidelijk zijn) en het is duidelijk dat de enorme oliereserves van het land, de strategische locatie en de controle over de financiën van de Soennitisch-Islamitische wereld betekenen dat het Westen door moet gaan met trouw betuigen aan alle hoofden-afhakkers in de regio.


Lees het hele artikel van Robert Fisk in The Independent (GB), 20 april 2016

 

==============================


Onvertaalde berichten:


Oorlog met drones en de keten van de dood
In de pas uitgekomen film, met Helen Mirren en Alan Rickman in de hoofdrollen, worden de prijs in mensenlevens en het morele dilemma van oorlogsvoering met drones neergezet in een meeslepend drama van leven en dood.
Moyers and Company (VS), 22 april 2016


Nieuwe campagne voor militaire interventie in Libië
Vóór dit voorjaar was het nog moeilijk om een legale dekmantel te krijgen voor een grotere militaire interventie door het Westen. Maar nu schijnt er een nieuwe 'eenheids'-regering te zijn met het mandaat om te vragen om militaire interventie van de Verenigde Naties. Wat tot dusver echter buiten beschouwing bleef bij alle rapporten en discussies over een nieuwe interventie onder VN-vlag, zijn de belangen van de inwoners van Libië en die van Afrika.
CounterPunch (VS), 22 april 2016


Waarom de VS en Saudi-Arabië opeens verwikkeld zijn in een spannend geopolitiek drama
Ongerustheid loopt door de paleizen van Saudi-Arabië, waar de verwachting van permanente steun van de VS een dalende lijn vertoont. Hoog op de lijst van oorzaken staat het nucleaire akkoord van het Westen met Iran. Sinds mensenheugenis probeert Saudi-Arabië al om Iran te wurgen, dus iedere uitkomst die minder oplevert dan dat wordt als nederlaag beschouwd.
AlterNet (VS), 20 april 2016


Een vierkante cirkel
Deze week bracht de Israëlische president Rivlin een vredesplan in de openbaarheid. Zijn plan is gebaseerd op een federatie van twee 'entiteiten': een Zionistisch-Joodse en een Arabisch-Palestijnse. Rivlin trad niet in details. Hij gelooft kennelijk dat het in dit stadium beter is om een algemeen idee te lanceren zodat mensen er aan kunnen wennen. Dat is misschien ook wel wijs, maar het maakt het wel moeilijk om een serieus oordeel te geven over het plan.
Uri Avnery in Gush Shalom (Isr.), 16 april 2016


Het wonder van Bernie Sanders: Amerikaanse menigte juicht voor Palestijnse waardigheid
Het debat van de Democratische presidentskandidaten in Brooklyn nam een ongebruikelijke wending toen een knorrige oude Joodse Amerikaan een iets jongere Methodistische christen uit Illinois de mantel uitveegde omdat ze de waardigheid van het Palestijnse volk niet respecteerde.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 15 april 2016


Wat is de betekenis van mislukking?
Kan er sinds '11 september' enige twijfel over bestaan dat het publiek afgestompt is voor de eufemismen die om de haverklap gepaard gaan met de inzet van Amerikaanse soldaten, drones en CIA-agenten in Washingtons conflicten in het Midden-Oosten en Afrika?
TomDispatch (VS), 14 april 2016


Sisi's reputatie smelt als sneeuw voor de zon
Land geven aan Saudi-Arabië, de dood van een Italiaanse student en de verslechterende veiligheid in het land hebben het aanzien van de Egyptische president aangetast, zowel in eigen land als daarbuiten.
Middle East Eye (Internationaal), 14 april 2016


Hoe een oorlog met Iran vermeden werd
Tien jaar geleden wilde de regering van George W. Bush nog al te graag Iran gaan bombarderen. Maar Amerikaanse analisten van de inlichtingendiensten trokken de casus belli in twijfel toen bleek dat Iran geen kernbom aan het maken was, zo herinnert voormalig CIA-analist Ray McGovern zich.
Ray McGovern in Consortiumnews.com (VS), 12 april 2016


Assad's gedwongen keuze
Dit voorjaar tekent de vijfde verjaardag van de gebeurtenissen die een burgeroorlog in Syrië ontketenden. Natuurlijk waren er een paar enorme misrekeningen in het begin die het conflict in gang zetten, zoals de onterechte aanname van het Westen dat Assad de volgende dominosteen zou zijn die zou vallen na het vertrek van dictators elders als gevolg van de Arabische Lente.
Syria Comment (VS), 9 april 2016


 

 

25-4-2016