Vredesduif met olijftak in snavel.

Ander Nieuws week 29

19-7-2016 Tweewekelijkse selectie van 'Ander Nieuws' over het Midden-Oosten in brede zin.
In deze editie met o.a.:
- De staatsgreep in Turkije is mislukt - een volgende kan slagen
- Het Westen trekt precies de verkeerde lessen uit de gruweldaad in Nice
- Irak-oorlog niet uit te leggen zonder het over olie te hebben
en nog meer nieuws dat de Nederlandse pers niet haalde.

 

Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.

De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 

==============================
 
Vertaald bericht:


De staatsgreep in Turkije is mislukt - een volgende kan slagen
Erdogan - en het Westen - hadden de waarschuwingsseinen kunnen zien, als ze zich hadden herinnerd wat er in Pakistan gebeurd was. Dat land werd op schaamteloze wijze gebruikt door de Amerikanen om raketten, geweren en geld door te sluizen naar de mujaheddin, die vochten tegen de Russen. Pakistan - nog een 'stukje land' dat was afgeslagen van een groot rijk (India) veranderde in een mislukte staat, zijn steden werden uiteengerukt door gigantische bomaanslagen, zijn eigen corrupte leger en inlichtingendienst werkten samen met de vijanden van Rusland - met inbegrip van de Taliban - en werden vervolgens geïnfiltreerd door islamisten, die uiteindelijk de staat zelf bedreigden.


Toen Turkije diezelfde rol voor de VS in Syrië begon te spelen - wapens sturen naar de opstandelingen, zijn corrupte inlichtingendienst laten samenwerken met de islamisten, de staatsmacht in Syrië bestrijden - ging dit land ook de weg op naar een mislukte staat, de steden uiteengerukt door gigantische bomaanslagen, het platteland geïnfiltreerd door de islamisten. Het enige verschil is dat Turkije ook nog eens opnieuw een oorlog met zijn Koerden in het zuidoosten van het land begon, waar delen van Diyabakir nu net zo verwoest zijn als grote stukken van Homs of Aleppo. Erdogan realiseerde zich te laat welke kosten de rol die hij voor zijn land had gekozen met zich meebracht. Excuses voor Poetin en het goedmaken met Benjamin Netanyahu is één ding; maar als je je eigen leger niet langer kunt vertrouwen, is het tijd om je te concentreren op ernstiger zaken.


Lees het hele artikel van Robert Fisk bij The Independent (GB) , 16 juli 2016


==============================


Onvertaalde berichten:


Brief uit Nice: Het Westen trekt precies de verkeerde lessen uit deze gruweldaad
Op bezoek bij familie en vrienden in Nice was ik samen met hen de stad in gegaan om het vuurwerk te zien. Op het moment van de aanslag waren we nog geen kilometer van het bloedbad verwijderd. De gebeurtenissen van die nacht herinnerden mij er opnieuw aan dat een gemilitariseerde politie en/of een leger dat politietaken uitvoert geen antwoord op onze angst zijn en mensen niet veiliger zullen maken. Helaas zal de Franse regering waarschijnlijk, net als haar Amerikaanse collega's, precies de verkeerde lessen uit de terreur trekken en het gebruiken om nog meer draconische maatregelen te nemen, meer zal gaan uitgeven aan leger en politie, en waarschijnlijk meer bommen zal gaan gooien in het Midden-Oosten.
AlterNet (VS), 15 juli 2016


De oorlog die we vergaten te beëindigen
Waarom zitten we nog in Afghanistan? President Obama heeft zojuist aangekondigd dat hij 8400 manschappen in het land gaat houden - terwijl het hoog tijd is dat de VS zich volledig terugtrekt.
In These Times (VS), 11 juli 2016


Nieuwe strijd over de oorlogsstrategie in Syrië
De lange interne politieke strijd binnen de regering-Obama over het Syrië-beleid is verergerd nadat Barack Obama een voorstel deed om samen te werken met Rusland in een luchtmachtcampagne tegen de Syrische branche van al-Qaeda.
Gareth Porter in Antiwar.com (VS), 9 juli 2016


Irak-oorlog niet uit te leggen zonder het over olie te hebben
Ruim voordat de Amerikanen en Britten de invasie van Irak aanvoerden stonden beide landen onder verdenking vanwege hun bedoelingen met de olie van het land. Dus welke rol speelde de olie werkelijk in de Irak-oorlog?
The Conversation (GB), 8 juli 2016


Het echte probleem met de Irak-oorlog: ze was onwettig
Je kunt niet met goed fatsoen zeggen dat Blair fout was omdat de uitkomst een ramp werd. Hij was fout omdat wat hij deed onwettig was volgens het internationaal recht. Bovendien waren zijn methoden oneerlijk.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 7 juli 2016


Het Chilcot-rapport zegt ons wat we al wisten
Dus nu is het officieel. Het Britse Chilcot-rapport bevestigt wat de wereld al 13 jaar weet: de invasie van Irak was een juridische, strategische en morele catastrofe.
Rebecca Gordon in Mainstreamingtorture.org (blog, VS), 6 juli 2016


Alsof de oorlog tussen Saudi's en Houthi's niet genoeg is: Zuid-Jemen wil zich afscheiden
Terwijl door de VN bemiddelde vredesbesprekingen tussen Houthi-rebellen en de door Saudi-Arabië gesteunde regering in ballingschap van Jemen worstelen om tot een politieke oplossing te komen en een einde te maken aan een oorlog die al 15 maanden aan de gang is, wordt de kloof tussen het noorden en zuiden van Jemen steeds dieper. De grote meerderheid van de zes miljoen inwoners van Zuid-Jemen eist volledige afscheiding.
Hannah Porter in Informed Comment (VS), 6 juli 2016


Er was een plan voor Irak na de invasie, maar het Westen heeft niets geleerd van de mislukking ervan
Aan de ene kant houden teveel mensen nog steeds ten onrechte vast aan het idee dat het Westen niet was voorbereid op de gevolgen van de regime change in zowel Afghanistan als Irak. En aan de andere kant denken veel mensen dat we het nu toch goed hebben aangepakt en dat IS vernietigd kan worden door intensieve oorlogsvoering op afstand met luchtaanvallen en gewapende drones.
The Conversation (GB), 5 juli 2016


Aantallen in Obama's rapport over drone-slachtoffers kloppen gewoon niet
Meer dan drie jaar nadat president Barack Obama transparantie beloofde over het dodelijke drone-programma van de Verenigde Staten is zijn regering eindelijk naar buiten gekomen met een verantwoording van de aantallen burgerdoden als gevolg van drone-aanvallen tussen 2009 en 2015. Het rapport geeft veel meer informatie dan de regering eerder vrijgaf, maar er is nog veel meer informatie nodig.
Marjorie Cohn in Truthdig (VS), 4 juli 2016


ICC gaat Blair niet aanklagen, maar mogelijk wel individuele soldaten
Het Internationaal Strafhof zegt dat het buiten zijn mandaat valt om Tony Blair te vervolgen. Het zou echter wel het langverwachte Chilcot-rapport kunnen gebruiken om Britse soldaten te vervolgen voor misdaden tijdens de invasie en bezetting van Irak.
teleSUR (Venezuela), 4 juli 2016


Bloedbad in Istanbul en het point of no return
Eens was de invloed van de normen die de Europese Unie stelde een extern ankerpunt voor de Turkse democratie. Maar die invloed is al even diep weg gezonken als de reputatie van de EU onder zijn eerdere medestanders. Zij voelen zich verraden en in de steek gelaten.
openDemocracy (VS), 1 juli 2016

 

19-7-2016