Vredesduif met olijftak in snavel.

Asiel voor dienstweigeraar

28-12-2016 Niet lang geleden heeft een 23 jarige Zuid-Koreaan in Nederland asiel gevraagd en kort daarna Vredesbeweging Pais gevraagd hem te steunen. Dat probeert Pais te doen, maar heeft er wel hulp bij nodig. U wellicht?

 

Leo (de naam die hij hier gebruikt) heeft na de middelbare school veel in het buitenland rondgereisd en gewerkt. Hij heeft inmiddels de oproep voor de militaire dienst ontvangen en moet zich daarvoor voor 31 december 2017 in Zuid Korea melden. Doet hij dat niet, dan staat daar een straf op van maximaal 3 jaar wegens desertie, doorgaans is de strafmaat 18 maanden gevangenis. Leo is overtuigd pacifist en weigert deel uit te maken van het militaire apparaat, hij zou dan dienstweigeren. Maar in Zuid Korea worden dienstweigeraars met gewetensbezwaren niet erkend, in tegendeel, ze worden gecriminaliseerd. Ze krijgen niet alleen een strafblad dat hun verdere maatschappelijke carriere belemmerd, ze worden ook met de nek aangekeken en dat grijpt in op het sociale leven.

 

Leo wil dat voorkomen en heeft ervoor gekozen in Nederland asiel aan te vragen want hier spreekt men over het algemeen goed Engels, wat hij redelijk spreekt, en hij denkt dat hij dan beter hier kan integreren. Welnu, zo gemakkelijk is het niet om hier asiel te verkrijgen. Met de IND zijn de eerste ervaringen negatief. Na een gesprek waar hem allerlei vragen gesteld zijn wordt geconcludeerd dat hij geen pacifistische overtuiging heeft, hetgeen dus eigenlijk de suggestie is dat hij met valse argumenten probeert in Nederland te komen. Nu is Leo al lang in verbinding met World without War, de Zuid Koreaanse zusterorganisatie van Vredesbeweging Pais, en wij twijfelen niet aan zijn bedoelingen en gewetensbezwaren.

 

Verder wordt gezegd dat hij geen bijzondere bedreigingen heeft te doorstaan... maar onze internationaal secretaris, Frank Feiner heeft met een WRI delegatie een dienstweigeraar daar in de gevangenis bezocht en die zat ondanks alle solidariteit van buiten al helemaal stuk. Eén kort bezoek in de vier a zes weken en nauwelijk aanbod van activiteiten en leven in een criminele omgeving is echt mensonterend. Zuid Korea behoort net als andere landen gewetensbezwaren te erkennen en gewetensbezwaarden niet te dwingen in militaire diens te gaan. Dat is een VN uitspraak. Verder is er een uitspraak van het Europese Hof dat gedwongen dienstneming van een gewetensbezwaarden een asielgrond is. Meer dan de helft van de cirka 900 gevangen dienstweigeraars ter wereld zijn te vinden in Zuid-Koreaanse gevangenissen. Er zijn rapporten te over die de situatie in Zuid-Korea aan de kaak stellen. Maar er is voor een doorbraak nog meer druk nodig. Leo wil ook daaraan bijdragen.

 

Ondersteuning
Inmiddels is er internationale ondersteuning voor Leo. In Nederland hebben zich ook al enkele mensen zich bereid verklaard om Leo bij te staan. Het ondersteuningsteam is echter nog niet sterk genoeg om echt actie te voeren voor zijn zaak. Er moet snel wat gedaan worden. Vredesbeweging Pais zoekt dus nog mensen die willen meehelpen. Hebt u daar belangstelling voor? Stuur dan een bericht naar info@vredesbeweging.nl. En wilt U alstublieft deze oproep verder verspreiden. Bij voorbaat dank voor Uw medewerking.

28-12-2016